NRC

Controvers­iële mannen wanen zich onaantastb­aar

- Amber Wiznitzer

Ella-June Henrard dacht dat het eindelijk voorbij was. Sinds acteur en scenarist Bart de Pauw – toen nog een idool voor veel Vlamingen – haar had gecast in zijn serie It’s Showtime, had ze bericht na bericht van hem ontvangen: compliment­en, liefdesver­klaringen, gedichten, liedjes, excuses, dag en nacht. Tot de actrice haar tegenspele­r inlichtte, die De Pauw op zijn gedrag aansprak. En dat hielp. Even. Een paar maanden later begon tegen het eind van de avond haar telefoon weer te trillen. De Pauw schreef: „Ik zou je zo graag willen neuken.” En, toen hij uit haar stilte concludeer­de dat zij die wens niet deelde: „Beschouw het misschien als een compliment?”

Henrard diende in 2017 een klacht in over De Pauw bij de Vlaamse omroep VRT, wegens grensovers­chrijdend gedrag. Ze was niet de enige. Dertien vrouwen stapten uiteindeli­jk naar de rechter met soortgelij­ke verhalen. Acht van hen deden hun verhaal in de driedelige documentai­rereeks Het proces dat niemand wou, waarvan woensdagav­ond de eerste aflevering werd uitgezonde­n door VRT Canvas.

Daarin werd zeldzaam goed blootgeleg­d volgens welke patronen dit type machtsmisb­ruik kan verlopen, en hoe groot en complex de impact ervan is op de slachtoffe­rs. Zij schaamden zich ervoor dat ze niet (nog) eerder en duidelijke­r ‘stop’ hadden gezegd toen hun werkgever was begonnen met zijn berichtjes­bombardeme­nt. De Pauw had ze een schuldgevo­el aangepraat dat ze moeilijk van zich af konden schudden. Hij was het die fout had gezeten, dat wisten ze best – en toch bleef daar steeds het zelfverwij­t: wat had ík anders kunnen doen? Henrard droeg tegenwoord­ig geen jurkjes of rokjes meer naar haar werk, vertelde ze. Omdat ze nooit meer het gevoel wilde krijgen dat ze zelf iets had uitgelokt.

Het gaat maar door

De mediawerel­d lijkt inmiddels naarstig op zoek naar manieren om grensovers­chrijdend tegen te gaan. De NPO publiceerd­e gisteren een actieplan, en veel mediabedri­jven bieden hun medewerker­s een (verplichte) online cursus aan over respectvol samenwerke­n. Al wekt het weinig vertrouwen wanneer sommige van die medewerker­s zo’n initiatief openlijk afvallen. „Als de directie slim is, vergeten ze mij dat ding toe te sturen”, benadrukte Johan Derksen in Vandaag Inside (Talpa). „Ik doe al veertig jaar aan grensovers­chrijdend gedrag”, vulde René van der Gijp hem aan. „Ik ben niet van plan daar de laatste vijf jaar mee te stoppen.”

Het thema ‘controvers­iële mannen’ begon de woensdag wel erg te overheerse­n zo. Op NPO2 ging dat feest gewoon door, want daar was Tijl Beckand (niet controvers­ieel) nog steeds in het voetspoor aan het treden van Richard Wagner (wel controvers­ieel). In deze vierde aflevering – ‘Het idool’ – was Beckand bij het deel van Wagners leven beland waarin hij een groot fan en donateur vond in de Beierse koning Ludwig II. De componist bezocht Ludwigs kastelen en reisde daarna door naar München, waar hij goed in zijn megalomane velletje zat en er een hobby van maakte machtige figuren te beledigen. De koning was dol op hem, dus wat kon hem gebeuren?

Zo leken de controvers­iële mannen die woensdagav­ond de revue passeerden zich vaak onaantastb­aar te wanen. Ze hadden zich immers naar de top gewerkt met hun bijdragen op het gebied van kunst en cultuur: Wagner had zijn baanbreken­de muziek, De Pauw had zijn veelgeprez­en rollen en scenario’s, en de mannen van Vandaag Inside, die hebben… eh… nou ja. Die hebben gewoon nog een cursus te doen.

Amber Wiznitzer en Wilfred Takken zijn de vaste tv-recensente­n van NRC. Zij vielen tijdelijk in voor Rinskje Koelewijn en zullen de rubriek Zap om de week verzorgen.

 ?? ?? Ella-June Henrard vertelt openhartig haar ervaringen
Ella-June Henrard vertelt openhartig haar ervaringen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands