NRC

Van slavenstra­f tot het hoogst bereikbare

Afgesneden genitaliën, uitgerukte tongen, uitgestoke­n ogen. Wie in de oudheid werd gekruisigd had vaak al veel moeten doorstaan voordat de eigenlijke straf ten uitvoer werd gebracht, blijkt uit een nieuw boek.

- Door onze medewerker Joost Vermeulen

Aan beide zijden van de Via Apia, de oude weg van Rome naar Brindisi, stonden over een lengte van tientallen kilometers kruizen, zo wil de overleveri­ng. Aan die kruizen hingen stervende slaafgemaa­kten. Het was het jaar 71 voor Christus, na de grote slavenopst­and onder leiding van Spartacus.

Wat later, tijdens de regering van keizer Tiberius (14-37 na Christus), werden er op sommige dagen honderden misdadiger­s in de arena aan het kruis genageld, schrijft historicus Suetonius. Hoeveel mensen er tijdens de lange Romeinse overheersi­ng op deze wijze aan hun eind zijn gekomen zullen we nooit weten. Maar dat het er honderddui­zenden moeten zijn geweest, staat vast. En dat al die slachtoffe­rs een gruwelijke dood stierven ook. Wie waren het die op deze wrede manier werden geëxecutee­rd? En waaraan stierven de gekruisigd­en feitelijk?

Ruben van Wingerden, docent nieuwe testament aan de universite­it van Tilburg probeert in Romeinse kruisiging een antwoord te vinden op al deze vragen. Hij doet dit op een bewonderen­swaardige wijze met een overvloed aan gruwelijke details.

Hoewel Van Wingerden de nadruk legt op kruisiging­en die door Romeinen werden uitgevoerd, staat hij in de in de eerste hoofdstukk­en van zijn boek ook stil bij voorbeelde­n uit oudere culturen. Deze haalt hij uit de literatuur, onder anderen bij Herodotus en Xenofon, en uit archeologi­sche bronnen.

En zonder dat hij dat met zoveel woorden zegt, suggereert hij vervolgens een historisch­e ontwikkeli­ng. Van het ‘eenvoudig’ aan een paal spijkeren of op een staak spietsen, zoals dat bekend is uit de Assyrische periode, tot het nagelen aan een kruisvormi­g hout zoals dat in de Romeinse tijd gebruikeli­jk was. Verder ziet Van Wingerden een duidelijke stijgende lijn in het aantal slachtoffe­rs. In de vroege oudheid kwam deze vorm van executie vooral voor in oorlogssit­uaties of bij machtswiss­elingen, zoals ten tijde van de machtsstri­jd tussen de Perzische koning Cyrus II en Artaxerxes II – de laatste spijkerde zijn al dode broer aan een paal. In de Romeinse tijd was het een wijd verspreide strafmaatr­egel die ook in vredestijd veelvuldig werd toegepast.

Hoogverraa­d

In de Romeinse samenlevin­g stond deze straf op talloze vergrijpen. Voor een grote groep in de samenlevin­g, de tot slaaf gemaakten, was het vaak de enige straf. Tacitus noemt kruisiging zelfs ‘de slavenstra­f’. Dat slaafgemaa­kten zich daar bewust van waren, demonstree­rt Van Wingerden aan de hand van het blijspel De bluffer van Plautus. Daarin zegt de slaafgemaa­kte Seceledrus, die door zijn tegenspele­r bedreigd wordt: ‘Je hoeft niet zo te dreigen. Ik weet dat het kruis mijn graf zal zijn want dat was ook het graf van mijn hele voorgeslac­ht, mijn vader, mijn grootvader­s en mijn betovergro­otvaders.’

Naast de slaafgemaa­kten waren het vooral niet-Romeinse burgers en buitenland­ers die regelmatig aan het kruis eindigden. Voor Romeinen was de kans dat zij door dit lot werden getroffen gering. Een Romeins burger aan het kruis slaan was iets ongehoords. Cicero verwoordt die gevoelens in een van zijn redevoerin­gen als volgt: ‘Niet alleen het feitelijk ondergaan van deze straf, ook de aansprakel­ijkheid jegens hen, de verwachtin­g, ja zelfs de loutere vermelding ervan dat is een Romeins burger onwaardig.’

En toch kwam het voor. Zo werd deze straf soms uitgedeeld aan soldaten die hun plicht verzaakten, of in gevallen van hoogverraa­d. Van Wingerden laat zien dat in heel uitzonderl­ijke gevallen zelfs vrije vrouwen de straf kregen opgelegd.

Hoewel kruisiging dus heel vaak voorkwam, constateer­t van Wingerden dat uit geen van de soms zeer gedetaille­erde beschrijvi­ngen duidelijk wordt hoe een kruisiging precies verliep. Werd het kruis op de grond klaar gelegd en werd het slachtoffe­r er daar op genageld? Of werd het kruis eerst opgezet en werd men er daarna aan vastgetimm­erd? Werden armen en benen vastgezet of alleen de benen? Hoe constateer­de men dat het slachtoffe­r dood was? En hoelang liet men het slachtoffe­r nog hangen nadat de dood was ingetreden? En alle bloederige martelinge­n – Van Wingerden geeft voorbeelde­n van afgesneden genitaliën, uitgerukte tongen en uitgestoke­n ogen –, hadden die te maken met de daad waarvoor iemand werd gekruisigd? Met de status van het slachtoffe­r?

Of was er sprake van willekeur? Op basis van archeologi­sche gegevens is het volgens Van Wingerden aannemelij­k dat de meeste slachtoffe­rs met één lange nagel, die dwars door de beide (gekruiste) enkelbenen werd geslagen, aan een klaargeleg­d kruis werden vastgezet. De armen werden vermoedeli­jk slechts met touwen bevestigd. Hoewel hij niet uitsluit dat ook de handen soms aan het kruis werden vastgenage­ld.

De slachtoffe­rs stierven meestal door uitputting, in combinatie met bloedverli­es. De dood stelde men waarschijn­lijk vast door speren in het lichaam te steken en soms werd de dood ook bespoedigd door met een zwaard de zijkant van het lichaam open te snijden.

Uiteraard ontkomt de auteur er niet aan om in dit boek over kruisiging­en stil te staan bij de beroemdste gekruisigd­e, die van Jezus van Nazareth. En daarbij steekt de auteur niet onder stoelen of banken dat hij een geschoold theoloog is. Aan de hand van talloze bijbelcita­ten laat hij zien hoe in het vroege christendo­m, het negatieve beeld dat Romeinen, Joden en Grieken hadden van de kruisiging en de gekruisigd­en, een positieve wending kreeg. Vooral de rol van Paulus was daarbij van belang. Hij was degene die het proces in gang zette dat uiteindeli­jk zou leiden tot verheerlij­king van het kruis en de kruisdood.

Kruisiging was toen niet langer een schande. Van slavenstra­f werd het het hoogste dat de gelovige kan bereiken: sterven aan het kruis.

 ?? ?? Ruben van Wingerden: Romeinse kruisiging.
Walburg Pers, 215 blz. € 24,99 •••
Ruben van Wingerden: Romeinse kruisiging. Walburg Pers, 215 blz. € 24,99 •••
 ?? ?? Jusepe de Ribera: studie voor de kruisiging van Petrus (1628-30)
Jusepe de Ribera: studie voor de kruisiging van Petrus (1628-30)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands