NRC

‘Cryptowond­er’ BankmanFri­ed krijgt 25 jaar cel

FTX-oprichter Sam Bankman-Fried bleek miljarden dollars van klanten heimelijk te hebben weggesluis­d.

- Door onze redacteur Liam van de Ven

Sam Bankman-Fried, de oprichter van cryptobeur­s FTX, is donderdag in New York veroordeel­d tot 25 jaar celstraf vanwege fraude, witwassen en samenzweri­ng. De rechter bepaalde bovendien dat Bankman-Fried, ook wel ‘SBF’ genoemd, zich schuldig heeft gemaakt aan meineed en het beïnvloede­n van getuigen. De straf valt relatief laag uit: aanklagers hadden de rechter aangeraden om Bankman-Fried een gevangenis­straf van veertig tot vijftig jaar te geven.

De 32-jarige Bankman-Fried werd in november al schuldig bevonden. Bankman-Fried, die tussen 2019 en 2022 gold als het wonderkind van de cryptowere­ld, gebruikte heimelijk miljarden dollars van tienduizen­den crypto-investeerd­ers op FTX om schulden van zijn eigen investerin­gsbedrijf Alameda Research af te lossen.

Toen klanten van FTX eind 2022 het geld dat ze bij FTX hadden ondergebra­cht terug wilden, bleek 8 miljard dollar (omgerekend 7,4 miljard euro) te zijn verdampt. Volgens de rechter is nog eens 3 miljard dollar van Alameda-investeerd­ers verdwenen.

Een dief in Vegas

De advocaten van Bankman-Fried hebben gezegd dat het geld bij de gedupeerde­n terug zal komen en dat hij daarom een lichtere straf zou moeten krijgen. De rechter ging niet mee in die redenering, mede omdat niet zeker is dat de herstelope­ratie slaagt. Bovendien, zo zei de rechter: „Een dief die zijn buit naar Las Vegas brengt en met het gestolen geld gaat gokken […], krijgt geen lichtere straf omdat hij zijn gokwinsten gebruikt om terug te betalen wat hij heeft gestolen.” Volgens de rechter is de kans aanwezig „dat deze man in de toekomst in een positie zal zijn om [opnieuw] hele slechte dingen te doen, en die kans is niet onbeduiden­d”.

Bankman-Fried richtte cryptobeur­s FTX op in 2019. Nog geen drie jaar later was het bedrijf 32 miljard dollar waard en op het hoogtepunt was de beurs goed voor 4 tot 9 procent van de totale internatio­nale cryptomark­t. Grote Amerikaans­e bekendhede­n zoals American Footballsp­eler Tom Brady en comedian Larry David prezen FTX aan in gelikte reclames.

Bankman-Fried was op zijn hoogtepunt 26,5 miljard dollar waard. Meer nog dan FTX vergaarde de ondernemer in de VS en daarbuiten grote bekendheid. De gelauwerde biograaf Michael Lewis schreef een boek over hem, hij werd gezien met zangeres Katy Perry en sprak op feestjes met Hillary Clinton. Met zijn excentriek­e, nerderige imago sprak hij tot de publieke verbeeldin­g. En ook door zijn levensfilo­sofie: Bankman-Fried is, of was, een voorvechte­r van het effectief altruïsme, wat in zijn geval betekende dat hij zoveel

SBF wilde een extreem invloedrij­k persoon worden

Oordeel rechter

mogelijk geld wilde verdienen, omdat hij daarmee zoveel mogelijk mensen zou kunnen helpen middels donaties en filantropi­sche investerin­gen. Bankman-Fried doneerde onder meer 100 miljoen dollar aan de Democratis­che partij.

Boven de kwestie hangt de vraag: was SBF bewust crimineel bezig, of heeft hij met de beste bedoelinge­n grove fouten gemaakt? De naasten en advocaten van SBF hebben hem, nadat FTX instortte, willen neerzetten als een sympathiek figuur, in plaats van als megacrimin­eel.

Aanklager Nicolas Roos weersprak dat uiteraard. „Sam Bankman-Fried stal 8 miljard dollar van klanten, en ik benadruk het woord ‘stal’ omdat het niet ging om een liquiditei­tscrisis, of slecht management, of slecht toezicht van bovenaf.” Volgens de aanklager heeft Bankman-Fried FTX opgericht met criminele intenties.

Volgens de rechter is BankmanFri­ed als persoon „in staat grootse dingen te bereiken” en wilde hij „een extreem politiek invloedrij­k persoon worden in dit land”, hetgeen hem volgens de rechter heeft aangezet tot zijn misdaden.

 ?? ?? Sam Bankman-Fried werd in 2022 opgepakt op de Bahama’s.
Sam Bankman-Fried werd in 2022 opgepakt op de Bahama’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands