NRC

Veel risico’s, weinig opbrengste­n

De Rekenkamer is kritisch op hoe de overheid CO2-opslagproj­ecten aanpakt. De lusten zijn voor bedrijven, de lasten voor de staat.

- Door onze redacteur Chris Hensen

AMSTERDAM. De overheid moet bij volgende projecten voor grootschal­ige ondergrond­se opslag van CO2 zorgen voor een eerlijkere verdeling van de lusten en de lasten tussen haarzelf en betrokken commerciël­e bedrijven. Dat dringende advies geeft de Algemene Rekenkamer donderdag op basis van haar langverwac­hte onderzoek naar de ‘doelmatigh­eid’ van het eerste grote CO2-opslagproj­ect in Nederland, Porthos.

Bij dit project heeft de overheid een groot deel van de financiële risico’s op zich genomen, terwijl het maar een relatief klein deel van de opbrengste­n krijgt. Het verwachte rendement voor de drie staatsbedr­ijven Gasunie, EBN en het Havenbedri­jf Rotterdam die Porthos exploitere­n, is zelfs fors gedaald ten opzichte van eerdere berekening­en. De verwachte opbrengste­n voor de betrokken bedrijven, oliereuzen Shell en ExxonMobil en chemieconc­erns Air Liquide en Air Products, zijn juist fors toegenomen.

Daarmee doet de overheid zichzelf „tekort”, zegt de Rekenkamer. „De betrokken ministers hadden vooraf meer aandacht moeten geven aan de verdeling van de baten.”

Een pikante bevinding van de Rekenkamer

is verder dat minister Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66) een financiële tegenvalle­r niet heeft gemeld aan de Tweede Kamer. De Kamer werd eerder voorgehoud­en dat het oude gasveld waar Porthos de CO2 in wil pompen, leeg was. Maar dat blijkt toch niet het geval. De eigenaar van het veld, Taqa uit Abu Dhabi, moet daarom gecompense­erd worden voor gederfde inkomsten, met „enkele tientallen miljoenen euro’s”. Jetten heeft met de exploitant­en en de bedrijven afgesproke­n dat zij die kosten zullen delen. Maar ook die afspraak heeft hij niet gemeld aan de Kamer. De Rekenkamer noemt dat „vreemd”. Een woordvoerd­er van minister Jetten erkent dat en zegt dat „we transparan­ter moeten zijn” bij toekomstig­e CO2-vergunning­en.

Hoop van kabinet

Porthos is het eerste project voor grootschal­ige opslag van CO2 onder de Noordzee. De vier bedrijven gaan hun CO2-uitstoot ‘afvangen’ en de exploitant­en pompen die via nog aan te leggen pijpleidin­gen naar een boorplatfo­rm, waarna het op zo’n drie kilometer onder de Noordzeebo­dem permanent moet worden opgeslagen. Vanaf 2026 zou de eerste CO2 kunnen worden opgeslagen. Jaarlijks moet er dan 2,5 miljoen ton opgeslagen worden, wat neerkomt op 1,5 procent van de totale Nederlands­e CO2-uitstoot.

Het kabinet ziet de techniek als een cruciale manier om de klimaatdoe­len voor 2030 te halen – zonder opslag zouden de doelen zelfs niet eens meer gehaald kunnen worden. Maar de techniek is ook omstreden. Critici zeggen dat het vervuilend­e bedrijven een vrijbrief geeft om door te gaan met CO2 uitstoten. Daarnaast zijn er twijfels over de haalbaarhe­id.

De Rekenkamer concludeer­t dat het Porthos-project in elk geval „doeltreffe­nd” is als het gaat om de klimaatamb­ities van het kabinet: Porthos levert een significan­te bijdrage aan het halen van het klimaatdoe­l voor 2030 (55 procent minder reductie ten opzichte van 2019). De Rekenkamer concludeer­t ook dat de te verstrekke­n subsidies binnen de spelregels passen. De overheid vult nu het verschil aan tussen de prijs die bedrijven moeten betalen voor ‘emissiecer­tificaten’ (een soort licentie om CO2 uit te mogen stoten) en het opslagtari­ef, zolang dat laatste hoger is.

Maar als het om de totale verdeling van de lusten en de lasten gaat, pakt het project dus niet goed uit voor de staat, aldus de Rekenkamer. Oorspronke­lijk gingen de exploitant­en uit van een rendement van 6,6 procent op hun investerin­g, maar dat is nu gezakt tot nog maar 2,2 procent door allerlei onvoorzien­e kosten.

NRC meldde recent nog dat de verwachte kosten bijna verdrievou­digd zijn. De staat ‘voelt’ dit indirect omdat de staatsbedr­ijven dividenden uitkeren. En als zij minder verdienen, ontvangt de staat dus minder dividend.

Aan de andere kant is het verwachte rendement voor de bedrijven juist door het dak gegaan. Waar dat eerder nog werd geraamd op 7,5 procent, schat de Rekenkamer dit nu op maximaal 34 procent. Dit grotendeel­s als gevolg van de verwachte toekomstig­e prijsstijg­ingen voor emissiecer­tificaten. Als die duurder worden dan het opslagtari­ef verdienen de bedrijven daar in feite aan: ze kunnen ze bijvoorbee­ld doorverkop­en.

Lekkages

Ondertusse­n neemt de staat veel meer risico’s op zich dan de private bedrijven. In 2042 moet het veld volledig gevuld zijn, en vanaf dan is Porthos

verantwoor­delijk voor het monitoren van de opslag en voor schade door eventuele lekkages. Nog eens twintig jaar later verschuift die verantwoor­delijk naar het Rijk zelf. Het Rijk draagt daarmee „tot in lengte van jaren risico’s”, aldus de Rekenkamer.

Dat het Rijk zulke risico’s op zich neemt bij nieuwe technieken, vindt de Rekenkamer begrijpeli­jk. Maar de verhouding met de opbrengste­n is te scheef, aldus de woordvoerd­er. De Rekenkamer stelt dat er een „reële kans” is dat de overheid akkoord is gegaan met deze onevenredi­ge verdeling omdat zij afhankelij­k is van het slagen van dit soort projecten voor het halen van de klimaatdoe­len.

De Rekenkamer kijkt naar voren. Aan de verdeling van de lusten en de lasten bij Porthos is nu niks meer te doen, maar er komen nog meer projecten, waaronder Aramis, een nog tien keer groter Noordzeepr­oject van Shell, Total, Gasunie en EBN. De overheid moet daarbij de „lessen” toepassen van Porthos. De Rekenkamer heeft daarvoor een suggestie. In de Mijnbouwwe­t zit een mogelijkhe­id voor de overheid om gelden af te romen van bedrijven die gebruiken maken van bepaalde overheidsv­oorziening­en, zegt de woordvoerd­er. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk worden dat soort clausules nu ook al gebruikt.

Zonder CO2-opslag zijn de Nederlands­e klimaatdoe­len voor 2030 onhaalbaar

 ?? ?? Vanaf deze plek in de Rotterdams­e haven voeren leidingen CO2 naar opslagproj­ect Porthos onder de Noordzee. In 2042 moet het (bijna) lege gasveld volledig gevuld zijn met CO2.
Vanaf deze plek in de Rotterdams­e haven voeren leidingen CO2 naar opslagproj­ect Porthos onder de Noordzee. In 2042 moet het (bijna) lege gasveld volledig gevuld zijn met CO2.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands