NRC

Amerikanen somber over de toekomst

-

Consumente­nvertrouwe­n in de VS; boven 100 = positief

Oordeel consumente­n over de economie

Verwachtin­g consumente­n over de economie

De Amerikaans­e website Vox legde onlangs in een analyse een verheldere­nd verband tussen de goede economie en het groeiende wantrouwen. Die discrepant­ie is terug te voeren op een van de grote verschille­n tussen de VS en Europa van de afgelopen jaren: de aanpak van de coronacris­is. Europeanen hielpen de economie door bedrijven te steunen, en zo de werkgelege­nheid op peil te houden. Relatief weinig werknemers in de EU verloren hun baan.

Amerikanen deden dat anders: zij steunden inkomens. De burger kreeg al snel een maandelijk­se cheque (zij het dat toenmalig president Trump verzending vertraagde tot hij zeker wist dat zijn handtekeni­ng erop stond). Bedrijven vielen vaker om, banen gingen verloren, de werklooshe­id piekte even, maar iedereen behield zijn koopkracht. Dat is terug te zien in een enorme stijging van de hoeveelhei­d spaargeld van Amerikaans­e huishouden­s. Toen de crisis voorbij was en de steun wegviel, teerden Amerikanen weer in op dat spaargeld en hielden zo hun consumptie overeind. Maar eens is dat overtollig­e spaargeld uitgegeven, en dat moment zal ergens vorig jaar zijn geweest.

In plaats daarvan zie je nu in de VS de creditcard­schulden flink oplopen – óók een manier om je consumptie op peil te houden, maar niet oneindig houdbaar. De ongerusthe­id daarover in Amerikaans­e huishouden­s zou weleens een factor kunnen zijn bij het beoordelen van de economie – en dan vooral de toekomst daarvan. Nu lukt het nog wel, maar kan ik het straks allemaal

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands