NRC

Wilders verlaat gesprekken over asiel en migratie

PVV-leider Geert Wilders is maandag weggelopen van de formatieta­fel, omdat hij de ideeën over asiel en migratie niet goed vond.

- Door onze redacteure­n Petra de Koning en Rik Rutten

PVV-leider Geert Wilders heeft maandagmid­dag de onderhande­lingen over een nieuw kabinet verlaten, midden in gesprekken met VVD, NSC en BBB over asiel en migratie. Volgens bronnen rond de formatie was hij „pissig” over ideeën over asiel van andere partijen aan tafel, omdat hij die niet ver genoeg vond gaan. Hij wilde daar maandag niet verder over praten.

Ingewijden zeggen dat het draaide om de aantrekkel­ijkheid van Nederland als bestemming voor asielzoeke­rs. Zo zou de vraag op tafel hebben gelegen hoe het nieuwe kabinet moet omgaan met mensen die illegaal in Nederland verblijven. Wilders liet aan het begin van de avond op X weten: „Ik ben klaar met alleen maar concessies doen. Ze moeten nu leveren.”

Informateu­rs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol bevestigde­n aan het eind van de middag dat Wilders „een schorsing” had aangevraag­d toen het over asiel ging, en dat de partijen deze dinsdag verder onderhande­len.

Geen concreet voorstel

Wat precies het punt van de PVVvoorman was, wilden ze niet zeggen. Volgens Van Zwol lag er „niet zozeer iets concreets op tafel”. „Maar u kunt zich voorstelle­n dat de vier verschille­nde partijen op onderdelen hun positie naar voren brengen en dat anderen dan zeggen: ik hoor wat de collega zegt, maar ik wil er toch even over nadenken wat ik daar vervolgens van vind.”

Er lag volgens hem geen voorstel waar iedereen „ja of nee tegen moest zeggen”. Rond de formatie wordt erop gewezen dat vooral de ideeën van NSC en PVV over asiel uit elkaar liggen. Maar bij de PVV zou ook irritatie zijn over opvattinge­n van de VVD over asiel.

Elbert Dijkgraaf zei dat schorsen hoort bij het onderhande­len, hij noemde de gesprekken „stevig”. De vier partijen waren deze maandag begonnen met gesprekken over financiën.

Aan het begin van de middag waren twee migratie-experts langsgekom­en bij de formatie. Socioloog Hein de Haas, een van de twee, zei na afloop dat asiel en migratie geen „kraantje is dat je open- en dichtdraai­t”. Politici die doen alsof dat wel zo is, doen volgens hem aan „illusiepol­itiek”.

Dinsdag verder

Na asiel en migratie zouden de vier partijen het ook nog over landbouw gaan hebben, maar dat is er niet meer van gekomen door de schorsing op verzoek van Wilders. „Zie dit vooral als een teken dat er nu écht wordt onderhande­ld”, zegt een betrokkene.

Dinsdagoch­tend om half tien zitten de vier partijen weer bij elkaar. Ze beginnen dan opnieuw met financiën, en het is de bedoeling dat ze het daarna ook weer over asiel en migratie hebben.

Volgens informateu­r Van Zwol lag er „niet zozeer iets concreets op tafel”

 ?? ?? PVV-leider Geert Wilders na een gesprek met de informateu­rs.
PVV-leider Geert Wilders na een gesprek met de informateu­rs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands