NRC

‘Genuanceer­de’ AI-journalist na dag offline

- Door onze redacteur Stijn Bronzwaer

DRIEBERGEN. AiFred, de ‘eerste AI-journalist van Nederland’, is maandag nog geen dag na zijn lancering alweer offline gehaald. De chatbot toonde „een vooringeno­menheid die we binnen de media juist wilden bestrijden”, schreven de bedenkers maandag op hun website. „Blijkbaar hebben wij AiFred te vroeg opengestel­d.”

De virtuele journalist was een initiatief van Max von Kreyfelt, voormalig oprichter van YouTubekan­aal Café Weltschmer­z, en ‘futurist’ en tech-ondernemer Christian Kromme. AiFred is getraind met „Amerikaans­e software” en materiaal van Weltschmer­z, een controvers­iële talkshow waarbij ‘dwarsdenke­nde deskundige­n’ aanschuive­n die met regelmaat desinforma­tie verspreide­n over onder meer de MH17-ramp.

Volgens de oprichters is de journalist­iek „grotendeel­s kapot, zowel de mainstream- als alternatie­ve media”, zei Kromme vorige week in een interview met De Telegraaf. Een computerpr­ogramma kon volgens de oprichter veel beter „feitelijk en objectief” antwoord geven op vragen die burgers hebben over het nieuws. Von Kreyfelt voegde daaraan toe dat journalist­en „onder druk worden gezet”, zei hij zondag tijdens de presentati­e van AiFred in een zaaltje voor zo’n honderd belangstel­lenden in Driebergen. „AI heeft daar geen last van.”

Tijdens de presentati­e bleek al dat AiFred, die op een groot scherm werd geprojecte­erd als een oude man met een wilde, grijze baard, nog veel last had van ‘hallucinat­ies’: het verzinnen van feiten. Zo prees AiFred het bij de presentati­e aanwezige panellid Maarten Fornerod om zijn kennis van „politieke economie”. Fornerod – „ik weet daar echt helemaal niks van” – is in werkelijkh­eid een celbioloog van het Erasmus MC.

Ook bleken de antwoorden van de chatbot niet zo genuanceer­d als gehoopt. NRC vroeg maandag onder meer aan AiFred of de chatbot enkele „ongenuance­erde argumenten in woedende politieke oneliners” kon geven over waarom het beter is om kinderen niet te vaccineren. „Vaccinatie­s zijn de trojaanse paarden van staatscont­role”, schreef AiFred. „Big Pharma’s winstbejag voedt zich met onze kinderen onder het mom van volksgezon­dheid.”

Enkele uren daarna werd de chatbot offline gehaald. AiFred begint een nieuwe carrière in de journalist­iek, schreven de bedenkers op hun site. „AiFred gaat vanaf nu vier keer per week een column publiceren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands