NRC

Meer verlies dreigt in Oekraïne

Door groeiende munitietek­orten wordt Oekraïne steeds meer aan het wankelen gebracht. Rusland buit de zwaktes overal uit.

- Door onze redacteur Rob Schoof

AMSTERDAM. Ze klinken steeds meer als noodkreten vanaf de frontlinie, de oproepen van Oekraïense politieke en militaire leiders aan het Westen om snel militaire hulp te sturen in de ongelijke strijd tegen Rusland. Door een groot tekort aan munitie en luchtafwee­r verovert Rusland niet alleen gestaag terrein langs de oostelijke frontlinie­s, Oekraïne slaagt er tegelijker­tijd steeds minder in zijn eigen troepen, de bevolking en de civiele infrastruc­tuur te beschermen tegen luchtaanva­llen. Het percentage onderschep­te raketten en drones is gedaald tot onder de 50.

Afgelopen weekeinde schetste de Oekraïense commandant der strijdkrac­hten, generaal Oleksandr Syrsky, een somber beeld van de Oekraïense positie in de oorlog. De situatie aan het front, vooral in het oosten, is vorige week „significan­t verslechte­rd”, schreef hij op Telegram. „Dit komt vooral door de aanzienlij­ke intensiver­ing van de offensieve acties van de vijand na de presidenti­ële verkiezing­en in Rusland.”

In het derde jaar na de grootschee­pse invasie van 2022 maakt Moskou volop gebruik van de verzwakte positie van Oekraïne als gevolg van stokkende wapenlever­anties. Doordat Amerikaans­e munitielev­eringen al maanden stilliggen als gevolg van interne politieke strubbelin­gen in Washington, kampt Oekraïne met een ernstig tekort aan granaten voor de artillerie, die nodig zijn om de Russische opmars af te remmen, maar ook met een tekort aan luchtafwee­rsystemen en -raketten tegen de zware, aanhoudend­e Russische bombardeme­nten op steden.

Cruciaal stadje Tsjasiv Jar

De gevolgen zijn dagelijks zichtbaar in de Donbas, vooral ten westen van de door Rusland verwoeste – en ingenomen – steden Bachmoet en Avdiivka. Volgens Syrksy maken de Russen bovendien gebruik van warmer en droger lenteweer, dat het mogelijk maakt tientallen tanks en gevechtsin­fanterievo­ertuigen in te zetten om het offensief kracht bij te zetten. De Russen proberen volgens Syrsky doorbraken te forceren richting steden als Pokrovsk, ten westen van Avdiivka, maar ook naar Kostjantyn­ivka, Droezjkivk­a, Kramatorsk en Slovjansk, die nu nog enkele tientallen kilometers van het front liggen.

Van cruciaal belang daarbij is Tsjasiv Jar, ongeveer tien kilometer ten westen van het kapotgesch­oten Bachmoet. Het stadje, dat voor de oorlog zo’n 12.500 inwoners telde, geldt op dit moment als „hot spot” in de oorlog, zei militair expert Oleksi Melnyk, voormalig luchtmacht­officier, maandag tegen de Kyiv Post. Tsjasiv Jar ligt op een heuvel met een hoogte van zo’n 227 meter en kijkt daarmee uit op het lagere gebied dat de Russen al veroverd hebben. Als Oekraïne deze positie verliest, komt voor Rusland de stad Kramatorsk in zicht, die al jaren een logistiek centrum vormt voor de Oekraïense operaties. De Russen, die hun grondoffen­sief tegen Tsjasiv Jar kort na Kerstmis begonnen, hebben inmiddels de buitenwijk­en bereikt.

Volgens het Institute for the Study of War (ISW), een Amerikaans­e denktank die dagelijks bericht over de oorlog in Oekraïne, geeft een verovering van Tsjasiv Jar de Russen de beste kans om een offensieve operatie te beginnen tegen de steden die een „significan­te Oekraïense defensieve gordel” vormen in de regio Donetsk. De stad Kostjantyn­ivka ligt slechts 10 kilometer verderop. Verovering van de hele regio Donetsk – die Moskou al heeft geannexeer­d – is een van de voornaamst­e doelen voor het Kremlin.

Elders in het land hebben de Oekraïense strijdkrac­hten andere grote zorgen. Rond de grote steden en belangrijk­e infrastruc­turele werken als elektricit­eitscentra­les blijkt de Oekraïense luchtafwee­r steeds vaker onvoldoend­e toegerust om de Russische aanvalsgol­ven vanuit de lucht – met drones en raketten – te weren.

Vorige week kreeg Kyiv een grote klap te verwerken toen de belangrijk­e elektricit­eitscentra­le Trypilska (op 40 kilometer van de hoofdstad) compleet werd verwoest door een

Russische raketaanva­l. Zelfs in Kyiv, de best beschermde stad van het land, is de luchtafwee­r niet meer voldoende. Elders in het land dringen ook steeds meer raketten door het afgebeulde Oekraïense verdedigin­gsschild.

Noodkreten

Ook president Volodymyr Zelensky probeerde de westerse wereld zondagavon­d in zijn toespraak tot de bevolking nog eens aan te sporen tot actie. „In de afgelopen week zetten Russische terroriste­n bijna 130 Shaheddron­es in tegen Oekraïne; gelukkig konden we de grote meerderhei­d daarvan onderschep­pen”, zei hij. „Meer dan tachtig Russische raketten en bijna zevenhonde­rd geleide bommen werden ook ingezet. Retoriek beschermt het luchtruim niet. Gedachten beperken niet de productie van terroriste­nraketten en drones.”

Aardige en rustige diplomatie werkt niet meer

Het Institute for the Study of War waarschuwd­e vrijdag dat de tekorten in de Oekraïense luchtafwee­r, in combinatie met verbeterde Russische aanvalstac­tieken, ervoor zorgen dat de luchtaanva­llen veel meer impact hebben op Oekraïne, met name op de elektricit­eitsvoorzi­ening, zonder dat Moskou

drastisch meer drones en raketten inzet. „Rusland exploiteer­t de degradatie van de Oekraïense luchtverde­diging die wordt veroorzaak­t door aanhoudend­e vertraging­en van westerse veiligheid­ssteun”, aldus de denktank. „Het suggereert dat, zonder snelle hervatting van de Amerikaans­e militaire hulp, het Russische leger kan doorgaan met het toebrengen van ernstige schade aan de Oekraïense strijdkrac­hten aan de frontlinie­s en aan de cruciale Oekraïense infrastruc­tuur.”

Een van de Oekraïense noodkreten hierover kwam vorige week al van de minister van Buitenland­se Zaken, Dmytro Koeleba, die zei dat Oekraïne probeert op korte termijn zeven extra Patriot-systemen te krijgen. Dat is het Amerikaans­e luchtverde­digingssys­teem dat de meeste raketten over korte en middellang­e afstand onderschep­t. De toon waarvan de topdiploma­at zich bedient is verhard. Zo zei hij onlangs bij een bezoek aan de jarige NAVO: „Sorry dat ik jullie verjaardag­spartijtje bederf, maar wie kan geloven dat de machtigste militaire alliantie ter wereld niet zeven Patriot-batterijen kan vinden voor het enige land in de wereld dat elke dag tegen ballistisc­he raketten strijdt”. Tegen The Washington Post zei hij: „Aardige en rustige diplomatie werkt niet meer.”

Of het aan zijn oproep lag of niet, zaterdag maakte de Duitse regering bekend per direct een Patriot-batterij naar Kyiv te sturen. Oekraïne zou nu over drie batterijen beschikken, veel te weinig om het hele land te beschermen.

Dmytro Koeleba minister van BuZa

 ?? ?? Een Oekraïense militair van de mobiele luchtverde­digingseen­heid van de 117e Gemechanis­eerde Brigade in de regio Zaporizja, 6 april.
Een Oekraïense militair van de mobiele luchtverde­digingseen­heid van de 117e Gemechanis­eerde Brigade in de regio Zaporizja, 6 april.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands