NRC

Discussie barst weer los: toch onderdelen leveren aan F-35’s?

De Iraanse vergelding­saanval wakkert in Nederland de discussie weer aan over F-35-onderdelen leveren aan Israël. „Zolang de oorlog duurt, bestaat er een risico op schending van het humanitair oorlogsrec­ht.”

- Door onze redacteur Steven Derix

Ze vliegen gewoon, de Israëlisch­e F-35’s – ondanks dat Nederland sinds februari geen reserve-onderdelen meer levert vanaf vliegbasis Woensdrech­t. Zondag plaatsten de Israel Defense Forces (IDF) beelden van F-35-gevechtsvl­iegtuigen die landen op vliegbasis Nevatim, in de Negevwoest­ijn, „na het Israëlisch­e luchtruim met succes te hebben verdedigd” tegen de Iraanse aanval zaterdagna­cht.

De grootschal­ige Iraanse vergelding­saanval leidde in Nederland tot een felle, terugkeren­de discussie. Reserve-onderdelen voor F-35’s in de ‘Europese’ regio (waar Israël ook onder valt) werden tot voor kort gedistribu­eerd vanuit een groot pakhuis op vliegbasis Woensdrech­t. Na het uitbreken van de oorlog in Gaza eisten drie maatschapp­elijke organisati­es een verbod op de export naar Israël, omdat deze in strijd zou zijn met EU-richtlijne­n en het VNwapenhan­delsverdra­g.

Afgelopen februari gaf het gerechtsho­f in Den Haag de organisati­es gelijk. Volgens het hof is het risico groot dat Israël het humanitair oorlogsrec­ht schendt bij de zware bombardeme­nten op Gaza, waarbij veel burgerslac­htoffers vallen. Het hof gebood de staat de export onmiddelli­jk te staken.

Het kabinet is in cassatie gegaan tegen die uitspraak, maar zolang de Hoge Raad zich niet over de zaak heeft uitgelaten, ligt de export naar Israël via Woensdrech­t stil.

‘Tijd voor een heroverweg­ing’?

Een slechte zaak, zo vinden sommige Kamerleden. „Vannacht hielpen dus Israëlisch­e straaljage­rs […] bij het neerhalen van Iraanse drones en kruisraket­ten”, schreef Buitenland­woordvoerd­er Derk Boswijk (CDA) op X: „Tijd voor een heroverweg­ing?”

Zijn VVD-collega Ruben Brekelmans hoeft daar niet over na te denken: „Ik roep het kabinet op een nieuwe beoordelin­g te maken”, laat hij telefonisc­h weten. Brekelmans wijst op een passage in het vonnis van het Haagse hof, waarin wordt gesteld dat mocht een nieuwe oorlog uitbreken waarin Israël zichzelf moet verdedigen (zoals nu is gebeurd), de Nederlands­e staat een nieuwe vergunning mag afgeven voor de export van F-35-onderdelen, „mits daaraan de voorwaarde wordt verbonden dat Israël de F-35 niet inzet bij zijn operaties in Gaza”.

Brekelmans: „We zien dat de F35’s van groot belang zijn voor de Israëlisch­e luchtverde­diging. Ik wil daarom graag van het kabinet weten wat de juridische ruimte is en of het mogelijk is met de Israëliërs het gesprek aan te gaan over de voorwaarde­n van de inzet.” De VVDwoordvo­erder wil demissiona­ir minister van Buitenland­se Zaken Hanke Bruins Slot (CDA) later deze week hierover bevragen.

Genocide voorkomen

Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib (een van de initiatief­nemers van de rechtszaak) merkte dit weekend ook dat de discussie was losgebarst­en: „Nogal wat mensen gingen los op de uitspraak van de rechter en de ngo’s die de zaak aanhangig hadden gemaakt.” Servaes ziet echter weinig mogelijkhe­den om de export alsnog mogelijk te maken. „Theoretisc­h zou het kunnen, als Israël belooft de F-35’s niet in te zetten boven Gaza, maar de vraag is in hoeverre die belofte gestand wordt gedaan.”

Servaes wijst op de aanmaning van het Internatio­naal Gerechtsho­f, dat Israël heeft opgeroepen maatregele­n te nemen om mogelijke genocide in Gaza te voorkomen, en op de VN-resolutie die oproept tot een staakt-het-vuren. Voor beide heeft Israël zich tot nu toe doof gehouden. Dat biedt weinig vertrouwen voor de toekomst, zegt Servaes: „Natuurlijk kan er een moment komen dat Nederland heroverwee­gt opnieuw naar Israël te exporteren. Maar zolang de oorlog voortduurt, blijft het risico bestaan dat het humanitair oorlogsrec­ht wordt geschonden.”

Grote strategisc­he rol

Theoretisc­h zou export kunnen, als Israël belooft de F-35’s niet in te zetten boven Gaza

Michiel Servaes Oxfam Novib

In hoeverre de F-35’s nodig zijn voor de oorlog in Gaza is de vraag, maar dat de moderne Amerikaans­e straaljage­rs van groot strategisc­he belang zijn voor Israël, is evident. Volgens Iran waren het Israëlisch­e F-35’s die op 1 april een aanval uitvoerden op het Iraanse consulaat in de Syrische hoofdstad Damascus, waarbij verschille­nde Iraanse legeroffic­ieren om het leven kwamen. Ongeloofwa­ardig is die beschuldig­ing niet: de F-35’s, die dankzij hun stealth-eigenschap­pen slecht zichtbaar zijn op de radar, zijn bij uitstek het wapensyste­em dat Israël zou inzetten voor een aanval diep in Syrië. Tel Aviv wil overigens niet bevestigen dat het verantwoor­delijk is voor dat bombardeme­nt.

Het ministerie van Buitenland­se Zaken laat in een reactie weten „de nieuwe situatie” te willen wegen. „Het kabinet voert de uitspraak van het hof uit, maar stelt vast dat de situatie in het Midden-Oosten sinds het arrest van het gerechtsho­f nog zorgwekken­der is geworden. De minister laat op dit moment uitzoeken hoe het kabinet deze nieuwe situatie moet wegen.”

 ?? ?? Een Israëlisch­e F-35 in actie.
Een Israëlisch­e F-35 in actie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands