NRC

Te weinig vaste plekken? Kosten blijven oplopen

Al bijna twee jaar is een kostbaar systeem van (crisis)noodopvang nodig om het gebrek aan vaste plekken te compensere­n.

- Door onze redacteur Wafa Al Ali

Door de voortduren­de crisis in de asielopvan­g blijven de kosten toenemen. Het gebrek aan vaste opvangplek­ken komt al bijna twee jaar neer op een prijzig systeem van (crisis)noodopvang­plekken. Die zijn twee keer zo duur als een normale plek. Maandag werd bij de presentati­e van de Voorjaarsn­ota duidelijk dat om die reden dit jaar 375 miljoen euro méér wordt uitgetrokk­en dan begroot. Voor volgend jaar is 700 miljoen extra nodig. Ook maakte demissiona­ir staatssecr­etaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) bekend dat tot 1 juli zeker 12.000 extra opvangplek­ken nodig zijn, waarvan een kwart over een week door provincies beschikbaa­r moet worden gesteld.

PVV-leider Geert Wilders is niet te spreken over het besluit van het demissiona­ire kabinet om meer dan 1 miljard euro extra uit te trekken voor de opvang van asielzoeke­r. „Dat is eigenlijk wel een beetje over het graf heen regeren”, zei hij maandagoch­tend bij de inloop voor de formatieon­derhandeli­ngen. Hij vindt dat aan de formatieta­fel moet worden gekeken of de aanvullend­e kosten te dragen zijn.

Het lijkt een waarschuwi­ng van het huidige kabinet: zolang er onvoldoend­e vaste opvangplek­ken zijn, zal de overheid geconfront­eerd blijven worden met oplopende kosten in de asielketen. Eerder deze maand bleek uit een Kamerbrief dat het kabinet hoop blijft vestigen op maatregele­n om de komst van asielzoeke­rs te beperken. De oplossing voor de opvangcris­is ligt bij nieuwe Europese asielen migratiere­gels, maar ook bij Nederlands­e gemeenten, vindt het kabinet. Ook de formerende partijen zeggen hoge verwachtin­gen te hebben van het nieuwe Europese migratiepa­ct, dat vorige week definitief door het Europees Parlement werd aangenomen. Tegelijker­tijd zien ze weinig in het via de spreidings­wet dwingen van gemeenten om asielzoeke­rs op te vangen.

Voor dit jaar houdt het kabinet rekening met de komst van 52.000 nieuwe asielzoeke­rs. Hoe en waar deze mensen zullen worden opgevangen, boven op het aantal asielzoeke­rs dat zich al in Nederland bevindt, blijft een grote vraag. Het Centraal Orgaan opvang asielzoeke­rs (COA) maakte begin deze maand bekend dat het vanaf januari behoefte heeft aan 97.500 opvangplek­ken. Dit valt hoger uit dan waar demissiona­ir staatssecr­etaris Van der Burg tot nu toe rekening mee heeft gehouden. Bij de invoering van de spreidings­wet, die eerlijke verdeling van asielzoeke­rs over het hele land moet helpen regelen, vroeg hij provincies en gemeenten om 96.000 opvangbedd­en – meer normale plekken betekent minder extra kosten voor crisisopva­ng.

Vooralsnog ziet het er somber uit voor de asielbegro­ting. Gemeenten overleggen tot november over de precieze verdeling van de benodigde plekken. Het Rijk denkt pas volgend jaar zomer de effecten van de spreidings­wet te zullen merken. De invoering van die wet biedt op dit moment nog geen weg uit de opvangcris­is, tot teleurstel­ling van de Groningse commissari­s van de koning René Paas. Hoewel hij zijn verwachtin­gen altijd laag zegt te hebben gehouden, had hij toch gehoopt dat gemeenten vooruitlop­end op hun taakstelli­ng al over de brug zouden komen met permanente opvangloca­ties. Dat is nauwelijks aan de orde.

Het aanmeldcen­trum in het Groningse Ter Apel telt al zeker sinds begin maart nog elke dag ruim tweeduizen­d asielzoeke­rs, ondanks een uitspraak waarbij de rechtbank NoordNeder­land heeft geoordeeld dat het COA een bestuurlij­ke afspraak over de opvang van maximaal tweeduizen­d personen in het aanmeldcen­trum moet nakomen.

Vooralsnog ziet het er somber uit voor de asielbegro­ting

‘Een rottig voorgevoel’

Dat gemeenten nog nauwelijks vooruitlop­en op de plekken die ze in opdracht van staatssecr­etaris Van der Burg beschikbaa­r moeten stellen, baart Paas zorgen. Hij kijkt „met een rottig voorgevoel” naar de zomer. Dan steken meer asielzoeke­rs en vluchtelin­gen de Middelland­se Zee over naar Europa, van wie een deel naar Nederland zal doorreizen. Ook lopen 1 september contracten met 125 (crisisnood)opvangloca­ties af, waar zeker 11.000 bedden staan. Dit blijkt uit een overzicht van het COA dat met NRC is gedeeld. De organisati­e heeft op dit moment geen zicht op hoe het wegvallen van deze plekken kan worden opgelost. Tussen september en januari dreigen nog eens 13.000 plekken weg te vallen.

Het overvolle aanmeldcen­trum in Ter Apel telde vorige week ruim 2.200 asielzoeke­rs. „Het hoogste aantal sinds de uitspraak”, zegt Paas. Het COA moet sinds 20 februari een dwangsom van 15.000 euro betalen voor elke dag dat het aanmeldcen­trum in Ter Apel te vol is, oplopend tot een bedrag van maximaal 1,5 miljoen euro. Waar Groningse gemeenten van oudsher altijd over de brug zijn gekomen met extra opvangplek­ken, hoeft de rest van het land daar niet meer op te rekenen, waarschuwt Paas. „De bereidheid om in Groningen alles op te lossen is opgedroogd.”

En dat is weer een probleem voor de huidige formerende partijen, die niets zien in de spreidings­wet maar ook geen oplopende asielkoste­n willen. Wat voor oplossing ze dan wel voor ogen hebben, is nog altijd onduidelij­k.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands