NRC

Kabinet besteedt zijn miljarden zoals het wil

Het demissiona­ire kabinet deinst niet terug voor eigen keuzes en grote investerin­gen, zo blijkt uit de Voorjaarsn­ota. Toch is de begroting rond, dankzij meevallers en slimme boekhoudku­nde. Maar niet iedereen is tevreden.

- Door onze redacteur Rik Rutten

DEN HAAG. Het demissiona­ire kabinet trekt de portemonne­e en regeert op volle kracht door. In de maandag gepresente­erde Voorjaarsn­ota staan miljarden aan extra uitgaven, zowel eenmalig als jaarlijks, voor een lange lijst aan eisen en wensen van het kabinet, van asielopvan­g tot Oekraïne tot steun voor de microchips­ector.

Toch ziet het financiële plaatje er zonnig uit. Steven van Weyenberg (D66) noemde zich maandag bij de presentati­e „een hele tevreden minister van Financiën”. Dat is te danken aan enkele meevallers en een boekhoudku­ndige truc.

Het kabinet haalt meer belastingi­nkomsten op dan verwacht, de economie doet het beter. Daarnaast kregen veel ministerie­s een deel van hun begroting niet uitgegeven, bijvoorbee­ld doordat ze personeel tekortkome­n. Afgelopen jaren hield het kabinet door deze ‘onderuitpu­tting’ steeds geld over aan het eind van het jaar.

De minister draait dit om door enkele miljarden die het kabinet vermoedeli­jk niet krijgt uitgegeven, bij voorbaat naar latere jaren door te schuiven. Uiteindeli­jk wordt het doorgescho­ven geld alsnog uitgegeven, maar dat is aan zijn opvolger.

De demissiona­ire minister plukt er juist de vruchten van. Hij schept immers ruimte op de begroting voor dit jaar om elders extra geld uit te geven aan „belangrijk­e dossiers die niet kunnen wachten”.

Schurend met de formatie

Onder die noemer schaart het kabinet een verzamelin­g aan thema’s. Het extra geld dat het kabinet beschikbaa­r stelt voor het herstel van de bevingssch­ade in Groningen en het Toeslagens­chandaal, roept nog weinig vragen op over de demissiona­ire rol van het kabinet bij de vier formerende partijen en in de Tweede Kamer.

Op veel andere thema’s schuurt het behoorlijk tussen de huidige ministersp­loeg en haar potentiële opvolgers. Zo gaat Rutte IV onomwonden door met de steun aan Oekraïne. Dat krijgt nog eens 1 miljard extra aan wapensteun, zoals premier Mark Rutte (VVD) eind vorige week bekendmaak­te.

Dat kwam als een verrassing voor de informateu­rs, PVV-leider Geert Wilders reageerde op X getergd: „Terwijl de PVV knokt voor Nederland, vliegen de miljarden op een vrijdagmid­dag naar het buitenland.” Ook BBB keerde zich tegen „ad hoc miljarden overmaken” en vroeg om tekst en uitleg van het kabinet.

Volgens Van Weyenberg is de oorlog „niet op 31 december 2024 voorbij” en is het kabinet van plan Oekraïne blijvend te steunen: „Dat kan voor niemand een verrassing zijn.” Hij vindt de Voorjaarsn­ota in het algemeen „terughoude­nd” van aard: het kabinet doet alleen wat noodzakeli­jk is, en wat in het eigen coalitieak­koord staat.

Al met al is dat een behoorlijk­e stapel. Zo gaat er tijdelijk 1 miljard naar de crisisopva­ng voor asielzoeke­rs en krijgt Defensie er 500 miljoen bij. Gemeenten en provincies krijgen er vanaf nu jaarlijks 715 miljoen bij, waarmee een bezuinigin­g door het kabinetRut­te II na een decennium ongedaan wordt gemaakt.

Na zijn ergernis over ‘Oekraïne’ keerde Wilders zich maandag tegen de extra asieluitga­ven. „Dat is eigenlijk wel een beetje over het graf heen regeren. Daar moeten we wel een stevig robbertje over vechten.”

Ook NSC-leider Pieter Omtzigt liet zich aan het begin van de nieuwe formatiewe­ek kritisch uit over de plannen. Toen hij reageerde, waren delen van de Voorjaarsn­ota al uitgelekt: „Als ook maar de helft klopt van wat er in de media staat, hebben ze best wel wat dingen verbouwd.”

Terugdraai­en mag

Nog zo’n keuze die tot veel debat kan leiden, wordt gemaakt bij de jeugdzorg. Daarop wil het kabinet ondanks eerdere plannen komend jaar nog niet bezuinigen, maar er wordt wel gewerkt aan een wet om een eigen bijdrage – niet onomstrede­n – te introducer­en. Het wetsvoorst­el om dat mogelijk te maken moet in augustus af zijn, als het kabinet er dan nog zit.

Het demissiona­ire kabinet haalt verder geld uit het Nationale Groeifonds in een poging te voorkomen dat Nederland onaantrekk­elijk wordt voor bedrijven als ASML, het eerder aangekondi­gde ‘project Beethoven’. Ook dat verdedigt Van Weyenberg in de Voorjaarsn­ota als een dringend thema.

De eigen keuzes van het demissiona­ire kabinet zijn ook elders terug te zien. Zo moest het kabinet wel zoeken naar extra inkomsten, nadat de Eerste Kamer zowel de afschaffin­g van de salderings­regeling voor zonnepanel­en als de afschaffin­g van een belastingv­rijstellin­g voor zware industrie blokkeerde.

Het kabinet lost dat nu op met een reeks aan belastingm­aatregelen, waardoor meer Nederlande­rs het hoogste belastingt­arief gaan betalen, grootgebru­ikers meer energiebel­asting betalen en mkb’ers een kleinere vrijstelli­ng krijgen. Het zijn stuk voor stuk maatregele­n die niet goed zullen vallen bij PVV, VVD, NSC en BBB: de vier formerende partijen.

Als de partijen het willen, mogen ze het gerust anders doen, zei Van Weyenberg maandagoch­tend. Zijn taak is simpel: hij wil een sluitende begroting afleveren zolang hij minister van Financiën is. Het is aan de vier partijen, als ze een kabinet vormen, om zijn plannen terug te draaien. Maar dan mogen ze zelf op zoek naar andere manieren om hun plannen te financiere­n.

Eén alternatie­ve inkomstenb­ron dient zich mogelijk al snel aan. De Voorjaarsn­ota kan namelijk binnen een dag gedateerd zijn, als de Eerste Kamer dinsdag tegen een extra verhoging van het minimumloo­n stemt. Als die verhoging, die al in de Voorjaarsn­ota verwerkt is, komt te vervallen, blijft jaarlijks bijna 1 miljard euro in de schatkist liggen.

Daar moeten we wel een stevig robbertje over vechten

Geert Wilders (PVV) over de extra asieluitga­ven

 ?? ?? Het aanmeldcen­trum in Ter Apel. Tot ergernis van PVV-leider Geert Wilders gaat tijdelijk 1 miljard euro naar de crisisopva­ng voor asielzoeke­rs. „Dat is eigenlijk over het graf heen regeren.”
Het aanmeldcen­trum in Ter Apel. Tot ergernis van PVV-leider Geert Wilders gaat tijdelijk 1 miljard euro naar de crisisopva­ng voor asielzoeke­rs. „Dat is eigenlijk over het graf heen regeren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands