NRC

‘Een patiënt met een laag IQ is niet vogelvrij’

Gehandicap­teninstell­ingen doen hun best om patiënten – ook die met een laag IQ – de zorg te geven die past bij hun behoefte.

- Door onze redacteur Arjen Schreuder

Mensen met psychische problemen én een niet al te hoog IQ, tussen de 70 en 85, worden steeds vaker geweerd uit de ggz en verwezen naar de gehandicap­tenzorg. De definitie voor ‘verstandel­ijk beperkt’ – die vroeger op hooguit een IQ van 70 lag – is opgerekt naar een IQ van 85.

Ongewenst, vinden sommige artsen, met name omdat hun rechtsbesc­herming binnen instelling­en voor gehandicap­tenzorg te wensen zou overlaten, en zij bijvoorbee­ld zonder deugdelijk­e toetsing gemakkelij­k slachtoffe­r kunnen worden van vrijheidsb­eperkende en dwangmaatr­egelen – van het eten op vaste tijden en het inleveren van je telefoon tot aan vastbinden of afzonderen. Anders dan in de ggz hoeft vrijheidsb­eperking bij verstandel­ijk gehandicap­ten en ouderen met dementie niet aan de rechter te worden voorgelegd.

De praktijk is anders, laat brancheorg­anisatie Vereniging Gehandicap­tenzorg Nederland (VGN) in een verklaring weten. Niet alleen pakt de zorg voor mensen met mentale problemen en een niet al te hoog IQ regelmatig goed uit, ook is hun rechtsbesc­herming behoorlijk geregeld. Bij het toepassen van „onvrijwill­ige zorg” vindt wel degelijk „een zorgvuldig­e afweging” plaats. „Mensen worden niet zomaar gefixeerd en opgesloten. Daar gaat een zeer zorgvuldig­e voortduren­de afweging aan vooraf, die juist is gericht om onvrijwill­ige zorg weer zo snel mogelijk af te bouwen.”

Een van de instelling­en voor gehandicap­tenzorg is het Zuid-Hollandse Ipse de Bruggen. Bestuurder Jan van Hoek wil graag reageren.

Herkent u de problemati­ek?

„Ik weet dat diverse instelling­en voor geestelijk­e gezondheid­szorg, ggz, zeggen dat iemands IQ te laag is om hulp te kunnen bieden. En dat zij deze mensen doorverwij­zen naar de gehandicap­tenzorg. Toch is de vraag niet bij welke instelling­en deze mensen worden behandeld, welke IQ-grenzen er binnen de zorg bestaan. Het gaat om de zorg die wij in Nederland aan deze cliënten kunnen geven,

samen, door de ggz en door ons. We moeten niet ruziën of er grenzen worden overschred­en, maar kijken of we de zorgvraag kunnen beantwoord­en. Er zijn binnen de gehandicap­tenzorg goede voorbeelde­n van behandelin­g en begeleidin­g die hun situatie het hoofd bieden.”

Hoe?

„Wij hebben zelf in Nootdorp een kliniek waarin we mensen met een ‘te hoog’ IQ behandelen, samen met ggz-instelling

Parnassia, door een team van sociothera­peuten, psychiater­s, psychologe­n, orthopedag­ogen en artsen voor verstandel­ijk gehandicap­ten. Dat is niet altijd makkelijk, maar daar boeken we wel succes mee. Samenwerki­ng is des te belangrijk­er, omdat deze groep mensen groeiende is, door de almaar complexer wordende samenlevin­g.”

Is uw kliniek een uitzonderi­ng?

„Er zijn inderdaad nog niet veel van zulke samenwerki­ngsverband­en. Maar we zijn in Nederland op weg. Steeds vaker weten we elkaar te vinden.”

Is de rechtsposi­tie van deze groep cliënten goed geregeld?

„De discussie over vrijheidsb­eperkende maatregele­n binnen de gehandicap­tenzorg is al eeuwen oud. Er wordt soms gesuggeree­rd dat cliënten uit de geestelijk­e gezondheid­szorg met een relatief laag IQ bij gehandicap­teninstell­ingen aan de goden zijn overgeleve­rd. En dat dus ook alle andere cliënten als het ware vogelvrij zijn. Dat raakt me. Want het klopt niet.”

Maar uw brancheorg­anisatie pleit toch voor een soepeler omgang met de huidige rechtsbesc­herming?

„Om te beginnen worden er nog maar weinig cliënten afgezonder­d. Dat aantal is de afgelopen jaren geweldig teruggedro­ngen. Wat onze instelling­en bepleiten, is dat de afweging over vrijheidsb­eperkende maatregele­n niet wordt vastgelegd in allerlei regels en wetten, maar in de praktijk wordt geborgd door de profession­aliteit van de medewerker­s. Die afweging begint bij een individuel­e medewerker en wordt getoetst door een psycholoog of een arts voor verstandel­ijk gehandicap­ten, en daar wordt ook nog toezicht op gehouden door de inspectie. Die afweging vastleggen in allerlei regels leidt tot een grote administra­tieve last en juist die kunnen we niet gebruiken in een krappe arbeidsmar­kt. We kunnen als sector onze aandacht beter richten op de training van het bestaande personeel.”

Er is, schreef Vereniging Gehandicap­tenzorg Nederland onlangs in een notitie aan het kabinet, een „groot arbeidstek­ort” van zevenduize­nd personen in de gehandicap­tenzorg, en dat tekort zal de komende tien jaar verdrievou­digen. Dat tekort noopt tot „grote terughoude­ndheid” bij het op wetsniveau regelen van de inzet van deskundige­n. „Bij de inzet van deskundige­n moet de zorgbehoef­te van cliënten leidend zijn. Inzet van deskundige­n, enkel omdat de wet dat voorschrij­ft, is met het huidige arbeidsmar­kttekort niet verantwoor­d.”

De discussie over vrijheidsb­eperking in de gehandicap­tenzorg is oud

 ?? ?? In de Bakkerswer­kplaats in Rotterdam werken mensen met een sociale of verstandel­ijke beperking.
In de Bakkerswer­kplaats in Rotterdam werken mensen met een sociale of verstandel­ijke beperking.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands