NRC

Onderzoek naar lobby tegen moslims

Een Zwitsers lobbykanto­or wordt verdacht van spionage, witwassen en illegale activiteit­en voor een buitenland­se staat.

- Door onze redacteure­n Wilmer Heck en Andreas Kouwenhove­n

AMSTERDAM. Justitie in Zwitserlan­d en Frankrijk doet onderzoek naar het Zwitserse inlichting­enbureau Alp Services. Het bedrijf wordt verdacht van spionage en illegale activiteit­en voor een buitenland­se staat. Afgelopen zomer onthulde NRC samen met partners van het Europese mediaconso­rtium EIC hoe het bedrijf een grootschal­ige desinforma­tiecampagn­e tegen moslims in Europa voerde, onder wie Nederlande­rs, in opdracht van de Verenigde Arabische Emiraten.

Uit een Zwitsers vonnis dat maandag openbaar werd, blijkt dat de Zwitserse aanklager al in december een strafrecht­elijk onderzoek heeft geopend naar Alp Services en zijn directeur, de 77-jarige Mario Brero. De verdenking­en draaien om spionage, het verrichten van illegale activiteit­en voor een buitenland­se staat, en witwassen.

Afgelopen zomer bleek uit onderzoek van NRC samen met het onderzoeks­collectief EIC dat Alp Services lastercamp­agnes voerde tegen moslims in heel Europa, vanwege hun veronderst­elde banden met een islamitisc­he beweging, de Moslimbroe­derschap. Zij werden verdacht gemaakt met behulp van online nepprofiel­en en tips aan bevriende journalist­en die vervolgens belastende artikelen schreven.

Moslimbroe­derschap

Het bedrijf in Genève bleek miljoenen euro’s te ontvangen van de geheime diensten van de Verenigde Arabische Emiraten. De Golfstaat is verwikkeld in een machtsstri­jd met Qatar, dat de Moslimbroe­derschap steunt. Daarom wilden de Emiraten aanhangers van

de beweging in diskrediet brengen.

Alp Services gaf de geheime diensten van de Emiraten namen door van meer dan duizend Europeanen die banden zouden hebben met de Moslimbroe­derschap en stelde dat zij een „continenta­al maffia-achtig netwerk” vormden. Ook tientallen Nederlands­e moslims werden door Alp aangegeven, onder wie de Arnhemse burgemeest­er Ahmed Marcouch en oud-politicus Nordin El Ouali. Ook Hande Taner, een 25-jarige Nederlands­e van Turkse komaf, werd

slachtoffe­r van het bureau. Over haar werd een uitgebreid rapport opgesteld en de Europese jongerenor­ganisatie waar zij woordvoerd­er van was, Femyso, werd doelwit van een agressieve lastercamp­agne. Met behulp van nepaccount­s werd Femyso online belasterd.

Verschille­nde slachtoffe­rs van Alp, dat niet reageert op verzoeken om commentaar door EIC, hebben in Zwitserlan­d aanklachte­n ingediend wegens laster en smaad. Een van de slachtoffe­rs is de Belgische minister

van Klimaat, Zakia Khattabi, die door het bedrijf werd genoemd als vermeende Moslimbroe­der.

De juridische problemen van Alp Services beperken zich niet tot Zwitserlan­d. Ook in Frankrijk is een strafrecht­elijk onderzoek geopend, zo meldde persbureau AFP deze maandag. De aanklager in Parijs begon afgelopen najaar een onderzoek naar aanleiding van klachten van mensen die door Alp werden zwartgemaa­kt bij de Emiraten.

De Oostenrijk­se politicolo­og Farid

Hafez spande vorige maand al een rechtszaak aan tegen wetenschap­per Lorenzo Vidino en de George Washington Universite­it in de Verenigde Staten. Hafez eist een schadeverg­oeding van de universite­it en Vidino van 10 miljoen dollar voor vernietigi­ng van zijn reputatie.

Vidino is directeur van het programma over extremisme aan deze universite­it. Hij werd jarenlang internatio­naal erkend als expert op het gebied van de Moslimbroe­derschap. Uit het EIC-onderzoek bleek echter dat Vidino minimaal 10.000 euro werd betaald door Alp Services. De wetenschap­per leverde onder meer namenlijst­en aan van vermeende Europese leden van de broedersch­ap. Een van de mensen die Vidino tot de Moslimbroe­derschap rekende was Hafez, gasthoogle­raar aan het Williams College in Massachuse­tts.

‘Roddels verkocht’

In 2020 werd Hafez gearrestee­rd in een Oostenrijk­s politieond­erzoek naar vermeende Moslimbroe­ders. Justitie baseerde zich in dat onderzoek mede op Vidino’s rapport. Veroordeli­ngen bleven uit en in 2021 werd de hele operatie onwettig verklaard. „Vidino was een ingehuurd wapen dat niet-geverifiee­rde geruchten en roddels verkocht en herverpakt­e met het laagje academisch­e objectivit­eit en wetenschap, en met de bedoeling individuen en instelling­en te ruïneren”, aldus de aanklacht van Hafez.

De Amerikaans­e oliehandel­aar Hazim Nada ondernam ook juridische stappen in de VS. Hij klaagde in januari onder meer de Verenigde Arabische Emiraten en Alp Services aan. Nada’s bedrijf werd door Alp aangewezen als financier van de Moslimbroe­derschap en ging failliet. Nada eist een schadeverg­oeding van 2,8 miljard dollar.

 ?? ?? Een van de netwerkkaa­rten met vermeende Moslimbroe­ders in Europa die het bedrijf Alp Services produceerd­e.
Een van de netwerkkaa­rten met vermeende Moslimbroe­ders in Europa die het bedrijf Alp Services produceerd­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands