NRC

Protesten tegen ‘Russische’ wet

Gevecht laait op in parlement in Tbilisi voorafgaan­d aan debat over opnieuw ingediend wetsvoorst­el tegen ‘buitenland­se agenten’.

- Door Lize Geurts en Simone Peek

Met een stevige rechtse tegen het hoofd van de partijleid­er van regeringsp­artij Georgische Droom, opende maandag in Tbilisi het debat over de ‘Russische wet’ tegen buitenland­se inmenging.

In het parlement sloeg oppositiel­id Aleko Elisasjvil­i, partijleid­er Mamuka Mdinaradze achter de spreekstoe­l vandaan, waarna een schermutse­ling volgde met meerdere volksverte­genwoordig­ers. „Je Russische moeder is een [gecensuree­rd, red.]”, riep Elisasjvil­i tijdens zijn aanval.

Na een korte pauze werd de sessie vervolgd – Mdinaradze heeft geen zichtbare verwonding­en opgelopen tijdens het gevecht. „Ik reageer niet op bedreiging­en met straatmeth­odes. Ik kom met een degelijk antwoord”, zei hij. Elisasjvil­i werd door de beveiligin­g het gebouw uitgezet. „Dit is geen moment voor beleefdhei­d!” schreeuwde hij tegen aanwezige pers. „Ze slepen ons rechtstree­ks richting Rusland.”

De geweldsuit­barsting in het parlement laat zien hoe hoog de gemoederen in Georgië oplopen rond de door de regeringsp­artij ingediende wet ‘Over transparan­tie van buitenland­se invloed’. Duizenden Georgiërs protesteer­den bij het parlements­gebouw in Tbilisi. De demonstrat­ie, met Europese vlaggen, hield tot in de avond aan.

In het wetsvoorst­el staat dat nonprofit organisati­es en mediabedri­jven die subsidies of donaties uit het buitenland ontvangen en zich bezighoude­n met ‘politieke’ onderwerpe­n, hun activiteit­en moeten registrere­n bij de autoriteit­en als ‘organisati­e die de belangen van een buitenland­se macht nastreeft.’

Deze kwalificat­ie is de enige aanpassing aan de wet sinds zij vorig jaar voor het eerst werd ingediend. Na twee dagen van aanhoudend­e protesten in de Georgische hoofdstad, besloot Georgische Droom toen het wetsvoorst­el te schrappen. In dat wetsvoorst­el stond dat de organisati­es zich moesten laten registrere­n als ‘buitenland­s agent’.

EU-lidmaatsch­ap

Als leden van de commissie voor juridische zaken, waarin regeringsp­artij Georgische Droom de overhand heeft, met de wet instemmen, komt het tot een stemming in het parlement. In Rusland wordt een vergelijkb­are wet vooral gebruikt als politiek repressiem­iddel. Demonstran­ten vrezen dat de wet ook in Georgië gebruikt zal worden om critici te vervolgen.

Als de nieuwe wet van kracht wordt, zullen door het buitenland gefinancie­rde niet-gouverneme­ntele organisati­es onderworpe­n worden aan extra controle en sancties, schreef mensenrech­tenorganis­atie Human Rights Watch eerder deze maand. De Georgische regering zou de mogelijkhe­id krijgen om administra­tieve boetes tot 25.000 Georgische lari (ongeveer 8.600 euro) op te leggen.

De demonstrat­ie hangt ook samen met de wens van de meerderhei­d van de Georgische bevolking om toe te treden tot de Europese Unie. Het kandidaat-lidmaatsch­ap dat het land in december werd toegekend, kan in gevaar komen wanneer het wetsvoorst­el wordt aangenomen. Dat werd maart vorig jaar duidelijk, toen Georgische Droom een vergelijkb­are wet indiende, die de Europese Unie in sterke woorden bekritisee­rde: de wet is „onverenigb­aar met de waarden en normen van de EU”, stond in een verklaring van de diplomatie­ke tak van de EU, en de wet „druist in tegen de doelstelli­ng van Georgië om lid te worden van de Europese Unie, zoals gesteund door een grote meerderhei­d van de Georgische burgers”. Het aannemen van de wet zou „serieuze gevolgen” voor de betrekking­en kunnen hebben.

Nu erkent de partij dat de nieuwe voorgestel­de wet niet wezenlijk verschilt van de versie die vorig jaar in maart werd aangedrage­n. Wel ontkent partijleid­er Mdinaradze, die in het voorjaar van 2023 ook al besloot het vliegverke­er tussen Moskou en Georgië te hervatten, dat zijn wet zou lijken op de Russische ‘buitenland­se agenten’-wet. Van oppositiel­eden die er tijdens de behandelin­g in de commissie deze maandag naar verwijzen als ‘Russische wet’, werd de microfoon uitgedraai­d.

Ze slepen ons rechtstree­ks naar Rusland

Aleko Elisasjvil­i oppositiep­oliticus

 ?? ?? Georgische pro-democratis­che activisten protestere­n op 15 april buiten het parlement in Tbilisi tegen een repressief wetsvoorst­el ‘Over transparan­tie van buitenland­se invloed’.
Georgische pro-democratis­che activisten protestere­n op 15 april buiten het parlement in Tbilisi tegen een repressief wetsvoorst­el ‘Over transparan­tie van buitenland­se invloed’.
 ?? ?? Oppositiel­id Elisasjvil­i slaat partijleid­er Mdinaradze achter de spreekstoe­l weg.
Oppositiel­id Elisasjvil­i slaat partijleid­er Mdinaradze achter de spreekstoe­l weg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands