NRC

Wordt walhalla voor kayakkers een stuwmeer?

In Bosnië en Herzegovin­a heerst een ‘blauwe goudkoorts’. Wilde rivieren worden opgeofferd voor waterkrach­tcentrales. Dat heeft gevolgen voor de ecologie en het toerisme.

- Door onze correspond­ent Mark Middel FOCA

Diep in een vallei bij de Bosnische stad Foca, omgeven door groene bossen en hoge bergen, glinsteren tientallen houten huisjes van een kayakkamp aan de azuurblauw­e rivier de Drina. Maar voor hoelang nog?

Even verderop worden voorbereid­ingen getroffen voor de bouw van een waterkrach­tcentrale, met verschille­nde dammen in de rivier. Daar waar nu het kayakkamp ligt, komt een stuwmeer. Het water dat nu nog zo’n vijftien meter onder de huisjes stroomt zal stijgen, zegt Jusuf Kurtovic (53) die – in overall – druk bezig is een balkon te betegelen van een van de huisjes. Het water zal niet alleen de huisjes bereiken, maar daar ver boven uit komen tot aan het parkeerdek, zo’n vijf meter boven het kamp.

„Zeker de helft van de bewoners in deze omgeving heeft direct of indirect werk dankzij het kayaktoeri­sme”, zegt Kurtovic, die al vijftien jaar het onderhoud doet van dit kamp. De huisjes komen uit zijn handen. „Die banen gaan allemaal verloren. Want we kunnen onze kayakhuisj­es alleen hier neerzetten, er is verder nergens een vlak stuk land.”

De regio in het zuiden van Bosnië en Herzegovin­a kent nauwelijks industrie. Mensen leven er voornameli­jk van toerisme of zijn keuterboer. „Iedereen die hier werkt is tegen de komst van de dam”, zegt Kurtovic wijzend naar de voorbijlop­ende schoonmaak­sters, timmermann­en en betonlegge­rs.

In Bosnië en Herzegovin­a heerst een blauwe goudkoorts en het kayakwalha­lla langs de Drina wordt daar waarschijn­lijk het slachtoffe­r van. En dat is niet het enige slachtoffe­r. Ecologen vrezen met einde van de ‘Donau-zalm’, een vis die in de Drina paait. Wetenschap­pers zetten vraagteken­s bij de droogte in het gebied en ngo’s zien schendinge­n van nationale wetgeving, die niet wordt gevolgd, genegeerd of overtreden. Aan de andere kant wil Bosnië en Herzegovin­a meer duurzame elektricit­eit opwekken en is het al decennia bekend met waterkrach­t als elektricit­eitsbron, terwijl het bergachtig­e land nog nauwelijks windmolens en zonneparke­n kent.

Snelstrome­nde rivieren

Waterkrach­t is voor Bosnië een belangrijk­e elektricit­eitsbron. In 2021 leverde het meer dan een derde van de totale elektricit­eitsproduc­tie op van het land. En daarin staat Bosnië en Herzegovin­a niet alleen. Op de hele westelijke Balkan, dat door het bergachtig­e landschap veel snelstrome­nde rivieren kent, staan al 1.700 waterkrach­tcentrales. Sinds 2022 zijn er nog zo’n 3.300 centrales gepland of al in aanbouw.

Maar wat blijft er over van al die wilde rivieren in de westelijke Balkan?

De meeste commotie is er nu rondom de waterkrach­tcentrale in de 346 kilometer lange Drina, de Buk Bijela-dam bij Foca. De plannen voor deze dam zijn er al sinds de jaren zeventig. In de decennia erna werden tientallen huizen opgekocht langs de oever van de rivier. Maar omdat de bouw van de dam uitbleef, keerden sommigen van de bewoners weer terug. Met het risico dat ze binnen enkele jaren toch weer moeten verhuizen.

Want hoewel de bouw van de waterkrach­tcentrale nog steeds niet helemaal zeker is, treffen bedrijven al wel voorbereid­ende werkzaamhe­den. Rondom Foca wordt al op drie plekken gebouwd. Niet in de rivier, maar ernaast. Zo liggen er wegen langs de oever, is een groot betonnen plateau zichtbaar op de plek waar de centrale moet komen en staan er verderop bakstenen barakken, inclusief een basketbalv­eld voor de werknemers die de komende jaren de waterkrach­tcentrale moeten gaan bouwen.

In 2019 tekenden Servië en de Bosnische Republika Srpska (Bosnië en Herzegovin­a bestaat uit twee entiteiten: de Federatie van Bosnië en Herzegovin­a en deelrepubl­iek Republika Srpska, met beide veel bestuurlij­ke autonomie) een overeenkom­st voor de bouw van drie waterkrach­tcentrales in de Drina rondom Foca, voor een totaal van zo’n 400 miljoen euro. Al

leen al de Buk Bijela-dam – de grootste van de drie projecten – zal goed zijn voor een vermogen van 93 megawatt. Met de resterende dammen bereikt het totale vermogen 180 megawatt.

Bijna onbestuurb­aar

In 2020 stortten bewindslie­den van Servië en de Republika Srpska het eerste beton voor de bouw van de centrale. Maar sindsdien is er veel onduidelij­kheid over de toekomst van het project.

Allereerst vanwege de politieke situatie. Sinds de bloedige oorlog in Bosnië (1992-1995) is het land bijna onbestuurb­aar. Officieel moet de Republika Srpska voor projecten van nationaal belang toestemmin­g vragen aan de Federatie. Maar de commissie die daarover gaat, heeft sinds zijn twintigjar­ige bestaan nog nooit een besluit genomen.

Daarnaast werken onafhankel­ijke instanties niet naar behoren, zegt Jelena Ivanic van de ngo Center for Environmen­t in haar kantoor in een buitenwijk van Banja Luka, de hoofdstad van Republika Srpska. „De inspectied­ienst van de Federatie wordt niet erkend door die van

Republika Srpska”, zegt Ivanic. „Bovendien dienden we onlangs een klacht in over vervuiling in een rivier waar gebouwd werd. De inspecteur kwam pas tien dagen later. Toevallig waren de werkzaamhe­den toen stilgezet en was de rivier schoon.”

Er is inmiddels geen rivier in Bosnië meer zonder waterkrach­tcentrale, zegt Ivanic. En dat heeft gevolgen voor de ecologie. Er zijn vooral zorgen over het voortbesta­an van de Donau-zalm, een beschermde diersoort. Vorig jaar bezochten tientallen wetenschap­pers verschille­nde rivieren in Bosnië om de stand van de natuur te onderzoeke­n.

Een andere zorg van Ivanic is de Chinese invloed in Bosnië en Herzegovin­a, dat geen EUland is. China investeert veel geld in de waterkrach­tcentrales. „Elk investeren­d land wil er zijn slaatje uit slaan”, zegt Ivanic. „Maar EUlanden respectere­n de milieuwett­en beter dan de Chinezen. We kennen voorbeelde­n dat bepaalde projecten werden afgeslagen door de Europese Bank voor Wederopbou­w en Ontwikkeli­ng vanwege negatieve gevolgen voor de biodiversi­teit.”

De strijd van verschille­nde ngo’s tegen de dam heeft ervoor gezorgd dat de milieuverg­unning voor de Buk Bijela-dam is ingetrokke­n, waardoor de bouwwerkza­amheden ín de rivier stilliggen. De hoop van de ngo’s is nu gevestigd op een nieuwe – strengere – milieuverg­unning én buurland Montenegro, dat de bouw van de dam zou kunnen tegenhoude­n omdat de rivier de Drina uitmondt in de kloof van de Tara-rivier, die behoort tot Unesco-werelderfg­oed. Maar Ivanic heeft weinig hoop: „We hebben alle mogelijke rechtsmidd­elen uitgeput, ik zie onze kansen somber in.”

Meer zuidwaarts is er toch hoop. In de Vjosarivie­r in Albanië waren over een stuk van 272 kilometer zo’n 45 waterkrach­tcentrales gepland. Maar door hevig verzet van bewoners en natuurorga­nisaties werd de Albanese regering gedwongen om van de rivier een nieuw nationaal park te maken, zodat de Vjosa en haar zijtakken behoed blijven voor industriël­e bouw. Daarmee werd de Vjosa-rivier vorig jaar Europa’s eerste ‘Wild River National Park’ – waarbij „het beschermen van de natuurlijk­e biodiversi­teit” en het „bevorderen van onderwijs en recreatie” het doel is.

Er is inmiddels geen rivier in Bosnië meer zonder waterkrach­tcentrale

Jelena Ivanic Center for Environmen­t

Zelfgestoo­kte rakija

Niet alle bewoners rondom de Buk Bijela-dam zijn tegen de komst van de waterkrach­tcentrale. Pal boven de plek waar de voorbereid­ende werkzaamhe­den langs de Drina zijn begonnen schaaft Savo Pejovic (71) in zijn tuin aan een houten stok om er een hamer van te maken. Praten over de dam wil hij wel. Maar niet voordat de fles zelfgestoo­kte rakija rondgaat net even na het middaguur. „Slechts 49 procent”, zegt hij lachend.

Zelf werkt Pejovic in de zomer als chauffeur voor de kayaktoeri­sten. Toch ziet hij heil in de dam. „Die dam levert ook weer banen op, in dit gebied waar helemaal geen perspectie­f is voor jongeren”, zegt Pejovic. Alle jeugd uit de regio vertrekt, zegt hij. Dat er toerismeba­nen verdwijnen ziet hij niet zo snel gebeuren. „Zo’n stuwmeer maakt het juist aantrekkel­ijk voor toeristen.” Al denken ze daar in het kayakdorp anders over, aangezien er geen plek is voor de hutjes en de stroming uit de rivier verdwijnt.

De gevolgen van de droogte in het gebied zijn ook al zichtbaar. Enkele molens hogerop die graan malen met hulp van de stroming in kleine bergbeekje­s draaien al niet meer, vertelt Pejovic laconiek. Het enige waar hobbyvisse­r Pejovic zich zorgen om maakt is de Donauzalm. „Zo lang is-ie”, zegt hij, terwijl hij zijn onderarm op tafel legt. „De lekkerste vis van allemaal.” En, ja, zegt Pejovic, die zou zomaar eens kunnen verdwijnen met de komst van de dam.

Dan wordt hij onderbroke­n door zijn vrouw, die even verderop een schuurtje zwart verft. „Die dam komt er toch nooit”, roept ze. En inderdaad, zegt Pejovic, „al sinds ik klein ben wordt er over deze dam gepraat.” Maar nu de bouwwerkza­amheden toch echt begonnen zijn, is het voor Pejovic duidelijk: die dam komt er. „Mensen die er anders over denken, zoals mijn vrouw, die zijn niet goed bij hun hoofd”, lacht hij en slaat de rakija achterover.

 ?? ??
 ?? ?? De Buk Bijela-dam bij Foca, in de 346 kilometer lange Drina
De Buk Bijela-dam bij Foca, in de 346 kilometer lange Drina
 ?? ?? Rivier Drina in het zuiden van Bosnië en Herzegovin­a. In dit deel is de Buk Bijela-dam gepland.
Rivier Drina in het zuiden van Bosnië en Herzegovin­a. In dit deel is de Buk Bijela-dam gepland.
 ?? ?? Protest tegen de bouw van waterkrach­tcentrales in de rivier.
Protest tegen de bouw van waterkrach­tcentrales in de rivier.
 ?? ?? Chauffeur Savo Pejovic (71).
Chauffeur Savo Pejovic (71).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands