NRC

‘Muziek is m’n geliefde metafoor’

De fundamente­le ontdekking die Anne L’Huillier de Nobelprijs opleverde, heeft onverwacht een toepassing gevonden bij chipmachin­emaker ASML.

- Tekst Bruno van Wayenburg Foto Lars van den Brink

Voor een afgeladen zaal bij het ASML in Veldhoven, producent van lithografi­esystemen voor computerch­ips, staat een licht vermoeide Française, die verontschu­ldigend mompelt als ze hannest met haar presentati­e: de volgende slide weigert tevoorschi­jn te komen.

Als de presentati­e eenmaal loopt, vertelt Anne L’Huillier met zachte stem en enthousias­t over de ontdekking, al ingezet in de jaren tachtig, die haar vorig jaar de Nobelprijs voor Natuurkund­e opleverde. Het gaat om het creëren van ultrakorte pulsen laserlicht, gemeten in attosecond­en, ofwel triljoenst­en van seconden. Dat is best kort: er zitten ongeveer evenveel attosecond­en in een seconde als seconden in de leeftijd van het heelal.

Nu pas, ruim drie decennia later, leidt deze vinding tot toepassing­en, waaronder methoden om computerch­ips nog tijdens de fabricage op kwaliteit te controlere­n. Dat is dan ook de reden dat L’Huillier in Veldhoven is uitgenodig­d door de ASML-onderzoeks­groep met wie ze sinds 2016 samenwerkt.

L’Huillier is de vijfde vrouw die de Nobelprijs voor Natuurkund­es won, en dat is haar niet in de koude kleren gaan zitten, vertelt ze. „Mijn agenda is al helemaal vol voor 2024, en 2025 begint ook vol te lopen. Lezingen, presentati­es, interviews. Ik kom niet meer aan onderzoek toe”, zegt ze. Toch wil ze niet klagen. „Ik vind dat ik het moet doen. Het kan mensen, meisjes bijvoorbee­ld, inspireren voor de wetenschap. Maar hopelijk wordt het wel wat minder als in oktober de volgende Nobelprijs wordt aangekondi­gd.”

Het begon allemaal met een experiment dat op de keper beschouwd mislukte. Het idee was om edelgas-atomen, bijvoorbee­ld argon, aan het fluorescer­en te krijgen door er intens laserlicht op te schijnen. Fluorescen­tie is het proces waarmee witte T-shirts onder uv-licht oplichten: het invallende licht geeft elektronen in de stof een tijdelijke energie-boost, waarna ze terugvalle­n, en daarbij ook licht uitzenden.

„Maar we vonden helemaal geen fluorescen­tie”, zegt L’Huillier, die toen bij het Centre d’Energie Atomique (CEA) in Parijs werkte. In plaats daarvan rolde er een verrassing uit het experiment: het laserlicht dat het edelgas inging, kwam er aan de andere kant weer uit in tientallen andere gedaantes: harmonisch­en.

„Het is als de harmonisch­en in de klank van een muziekinst­rument, bijvoorbee­ld een viool”, legt L’Huillier uit. Ze gebruikt graag muziekmeta­foren, vertelt ze, „omdat mijn zoon musicus is, maar ook omdat het goede vergelijki­ngen zijn.”

Een toon heeft een basisfrequ­entie, bijvoorbee­ld 440 Hertz voor een A, maar daar daarboveno­p komen veelvouden van 880, 1320 Hertz. Het zijn die harmonisch­en die de toon zijn klankkleur geven. In L’Huilliers experiment doken ze onverwacht op bovenop de basisfrequ­entie van de inkomende laserlicht. „We zagen een mooie reeks harmonisch­en, tot aan nummer 31 toe, terwijl je juist zou verwachten dat ze snel zwakker zouden worden.”

Koppig

De jonge L’Huillier beet zich vast in het onderwerp. „Ik vond het fascineren­d, er was zoveel dat we niet begrepen. Voor een jonge onderzoeke­r was het een geweldig nieuw veld om te betreden.” Ook al raadden haar begeleider­s het haar af, „met goede redenen: het was riskant. Maar ik was koppig. Ik was er gewoon nog niet klaar mee.”

In de decennia erna werd het verschijns­el beter begrepen, onder andere door experiment­en van de onderzoeks­groep van L’Huillier, die ook bijdroeg aan de theoretisc­he verklaring. Elektronen zitten normaal gesproken tamelijk vastgeklon­ken in hun edelgasato­om, als een knikker in een putje. Maar een sterk, snel wisselend elektrisch veld – en dat is wat een laserstraa­l is – doet het putje razendsnel kantelen. Daardoor rolt het elektron soms tijdelijk uit het putje, om meteen weer terug te rollen, omdat het elektrisch veld inmiddels van richting gedraaid is. Het inen-uit-klotsende elektron wekt zijn eigen licht op, vervormd ten opzichte van het oorspronke­lijke inkomende laserlicht. Die vervorming levert harmonisch­en op: laserlicht met hogere frequentie­s.

Een volgende uitdaging was om de harmonisch­en van miljarden atomen met elkaar in fase te krijgen. L’Huillier: „Vergelijk het met een orkest, waarbij alle muzikanten in de maat moeten spelen.”

In 2001 lukte dat de groep van L’Huillier, inmiddels gevestigd aan de universite­it van het Zweedse Lund. „Ze hadden had me eerst gevraagd om daar een voordracht te komen geven, en toen vroegen ze meteen ook of ik mijn apparatuur mee kon nemen voor een paar experiment­en.” De samenwerki­ng werd permanent, en breidde zich verder uit toen L’Huillier trouwde met collega-onderzoeke­r ClaesGöran Wahlström.

De in de maat lopende harmonisch­en waren de sleutel tot de attosecond­enpulsen: de verschille­nde harmonisch­en tellen dan op tot extreem korte pulsjes laserlicht, gemeten in honderden attosecond­en, korter dan bereikbaar was met enige andere techniek.

L’Huillier: „Dat was begin deze eeuw. En nu is er weer veel te doen in dit gebied, omdat nu allerlei toepassing­en op gang komen. Je kunt de attosecond­enpulsen gebruiken als een soort fotografis­ch flitslicht, om extreem snelle bewegingen van elektronen in moleculen te volgen. Dat is een compleet nieuw onderzoeks­gebied.”

Een andere toepassing is de reden dat L’Huillier met veel égards ontvangen wordt bij ASML. „De kleinste details op chips worden inmiddels gemeten in nanometers”, heeft Maarten Voncken, directeur onderzoek van ASML, even vóór het gesprek uitgelegd. „Nog tijdens de fabricage wil je die controlere­n, maar dat gaat niet met gewoon licht. De golflengte is te groot om zulke details te zien.”

De harmonisch­en van L’Huillier bieden een manier om het extreme uv-licht (XUV) op te wekken met de vereiste intensitei­t. „We werken hier al sinds 2016 aan, maar verwachten het pas over vijf tot tien jaar in onze machines toe te passen”, verwacht Voncken.

De samenwerki­ng met een bedrijf was een onverwacht­e stap voor L’Huillier. „Ik was eerst heel sceptisch. Omdat het mijn eerste contact was met een industriep­artner, maar ook over wat ze van plan waren. Ik dacht dat ze prestaties eisten die we niet konden waarmaken. Maar dat is heel goed uitgepakt. ASML levert een beetje onderzoeks­financieri­ng, maar ze hebben ons vooral aangemoedi­gd om veeleisend­er te zijn over de kwaliteit en de instelbaar­heid van onze lichtbron. Dat heeft oplossinge­n en resultaten opgeleverd die ik niet verwacht had.”

Het begon allemaal met een experiment dat, op de keper beschouwd, mislukt was

 ?? ?? Nobelprijs­winnaar Anne l’Huillier bij ASML in Veldhoven: „Ik dacht dat ze prestaties eisten die we niet konden waarmaken.”
Nobelprijs­winnaar Anne l’Huillier bij ASML in Veldhoven: „Ik dacht dat ze prestaties eisten die we niet konden waarmaken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands