NRC

Voer een discussie over migratie, maar dan wel een echte

-

Over migratie is het laatste woord in de Tweede Kamer nog niet gezegd, maar het eerste ook niet echt. Er zijn weinig onderwerpe­n waarover het politieke debat zo oneigenlij­k en losgezonge­n van de realiteit voelt. De feiten werden vorige week nog maar eens samengebra­cht in een nieuwe studie van het Centraal Planbureau. Hoewel de conclusies van het CPB niet wereldscho­kkend zijn, legt de studie wel opnieuw, net als talrijke eerdere onderzoeke­n, de vinger op zere plek: als het om migratie gaat voert de politiek een schijndisc­ussie. Vaak staan hierin asielzoeke­rs centraal, terwijl, zo blijkt telkens weer, de maatschapp­elijke impact van arbeidsmig­ratie naar Nederland vele malen groter is. Het soort migratie, kortom, waar Nederland wél zelf om heeft gevraagd, de jarenlang regerende VVD voorop.

De VVD noemt zichzelf graag een ondernemer­spartij, maar zou op basis van deze studie ook heel goed kunnen doorgaan voor immigratie­partij. Het CPB ziet in dit onderzoek een sterk verband tussen belangrijk­e VVD-speerpunte­n – flexibilis­ering van de arbeidsmar­kt, lagere ontslagdre­mpels – en de massale komst van arbeidsmig­ranten. De regels werden zo soepel gemaakt dat het voor (Nederlands­e) ondernemer­s heel aantrekkel­ijk werd om arbeidskra­chten te werven in andere EU-landen. Voor de populaire opvatting dat ruime sociale voorzienin­gen hebben geleid tot meer migratie kon het CPB géén bewijzen vinden. Het beperken van ontslagbes­cherming draagt daarentege­n wel sterk bij aan een hoger migratiesa­ldo.

Er is sterk verband tussen belangrijk­e VVD-speerpunte­n en de massale komst van arbeidsmig­ranten, zo blijkt opnieuw

Het verbaast niet en tegelijker­tijd is het verontrust­end hoe makkelijk het politieke zoeklicht steeds weer op asielzoeke­rs wordt gezet. Ja, asielzoeke­rs blijven langer in het land dan arbeidsmig­ranten, zo blijkt, maar bij asiel gaat het om een kleine groep mensen. De snelle bevolkings­groei van de afgelopen twintig jaar hangt hoofdzakel­ijk samen met arbeidsmig­ratie, aldus het CPB. De studie laat zien dat een op feiten gebaseerde discussie over migratie veel meer moet gaan over de economisch­e beleidskeu­zes die deze migratie aanwakkere­n.

Voor de vier formerende partijen is dat een pijnlijke discussie. PVV en NSC pleiten voor minder arbeidsmig­ranten. De VVD en BBB willen het er liever niet over hebben. Bedrijven en boeren leunen zwaar op arbeidsmig­ranten. Zij bevolken de distributi­ecentra, slachterij­en en land- en tuinbouwge­bieden, zoals het Westland. De dynamiek is welbekend: de lusten zijn voor de ondernemer, de lasten – tekort aan woningen, overlast, integratie­problemen, de groei van het aantal daklozen – zijn voor de samenlevin­g. Het CPB pleit ook voor meer aandacht voor de langdurige inzetbaarh­eid van arbeidsmig­ranten. Zodat ze, als een sector ze niet langer lust, ook goed om te scholen zijn.

Als het om het bijsturen van migratie gaat, wordt vaak gesteld dat dit bemoeilijk­t wordt door Europese en internatio­nale afspraken. Juist als het gaat om arbeidsmig­ratie kan de politiek nadrukkeli­jk wel stappen zetten. Bijvoorbee­ld door flexwerk minder vrijblijve­nd te maken. Of door de nu vaak falende arbeidsins­pectie te versterken. Want ook de straffeloo­sheid waarmee misbruik kan worden gemaakt van arbeidsmig­ranten draagt bij aan de popularite­it ervan. Is een economisch model waarin vooral laaggescho­old en laagbetaal­d werk in stand wordt gehouden wel wenselijk? Dáár zou het debat over moeten gaan. Het is dan ook wrang dat de Tweede Kamer zich drukker lijkt te maken over de ‘expatregel­ing’, dan over evidente, maatschapp­elijk ingrijpend­e uitwassen waarover al talrijke rapporten zijn volgeschre­ven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands