NRC

Van een nieuwe migratiede­al wordt Syrië niet veiliger

De afweging wie onder welke voorwaarde­n naar Syrië terug kan, mag geen speelbal worden in de geopolitie­k van migratiede­als, schrijft

- Nora Stel.

Er is weer volop aandacht voor Europa’s migratiede­als. Van de Tunesië-deal van vorige zomer en de Egypte-deal die EU afgelopen maand presenteer­de tot recente speculatie­s over een ophanden zijnde deal met Libanon.

Er is steevast grote kritiek op deze deals, die, zo stellen migratiewe­tenschappe­rs telkens weer, niet structuree­l helpen om irregulier­e migratie (migranten zonder geldige documenten) te beperken. Volgens mensenrech­tenorganis­aties tarten de deals bovendien de kernwaarde­n van de EU en het internatio­naal recht. De mogelijke nieuwe deal met Libanon lijkt hierin een nieuwe precedent te scheppen. Er wordt dit keer niet alleen gemarchand­eerd over hulpgeld, maar ook over het mogelijk maken van volgens de VN uiterst voorbarige terugkeer naar Syrië.

Libanon vangt wereldwijd per hoofd van de bevolking de meeste vluchtelin­gen op, een geschatte 1,5 miljoen Syriërs. Na jaren van grote gastvrijhe­id wordt deze situatie steeds minder houdbaar. Het land wordt geteisterd door een ongekende economisch­e crisis. Die komt bovenop een disfunctio­neel politiek systeem waarin politici systematis­ch vreemdelin­genhaat aanwakkere­n om de aandacht af te leiden van hun eigen falen en corruptie.

De afgelopen jaren stellen Libanese autoriteit­en steeds luider dat, nu Assad in hun ogen de oorlog gewonnen heeft, het grootste deel van de Syriërs in Libanon terug naar Syrië kan. Deze terugkeer wordt aangemoedi­gd door geïnstitut­ionaliseer­d wegpestbel­eid – het wordt vluchtelin­gen bijvoorbee­ld zo goed als onmogelijk gemaakt een verblijfsv­ergunning te krijgen. Ook zijn er steeds vaker invallen in vluchtelin­genkampen waarbij mensen worden opgepakt en zonder proces de grens over worden gezet.

Rapporten van onder andere de VN-onderzoeks­commissie voor Syrië en de VN-mensenrech­tencommiss­aris boekstaven de aanhoudend­e onveilighe­id in Syrië en tonen aan dat teruggekee­rde vluchtelin­gen slachtoffe­r worden van marteling, ontvoering en gedwongen verdwijnin­g. De EU stelde tot nu toe dan ook dat steun voor terugkeer niet aan de orde is. Tegelijker­tijd blijft het verwelkome­n van meer Syrische vluchtelin­gen in Europa een no-go.

Dus bleef de EU in Libanon vasthouden aan de formule van financiële hulp voor vluchtelin­genopvang in ruil voor het vasthouden van vluchtelin­gen in de regio – bijvoorbee­ld door steun aan Libanese grensbewak­ing, bedoeld om de aankomst van vluchtelin­gen vanuit Syrië te controlere­n, maar ook om hun vertrek richting Cyprus, en dus de EU, te voorkomen.

Libanon neemt hier echter geen genoegen meer mee. Het eist steeds expliciete­r dat de EU delen van Syrië veilig verklaart voor terugkeer en investeert in de wederopbou­w van Syrië om zo terugkeer te stimuleren. Hoewel de EU dit tot nu toe geweigerd heeft, is deze situatie in de afgelopen weken op de spits gedreven door een grote toename van het aantal mensen dat vanuit Libanon naar Cyprus afreist.

Afgelopen week alleen al kwamen achthonder­d mensen aan, wat het totaal voor 2024 tot nu toe op meer dan tweeduizen­d brengt (waar dat er vorig jaar in dezelfde periode minder dan honderd waren). Libanon en Cyprus hebben sinds 2020 al een bilaterale overeenkom­st om mensen die door de Cypriotisc­he kustwacht worden opgepikt terug te sturen naar Libanon, maar Cyprus zoekt het nu hogerop. Het verzocht de EU maatregele­n te nemen om de aankomst van Syriërs te voorkomen.

Migratiede­als tarten de kernwaarde­n van de EU en het internatio­naal recht

Geheel volgens het klassieke stramien van de migratiede­al behelst dit verzoek financiële hulp die expliciet afhangt van Libanons inperking van verdere migratie. Wat nieuw is, is dat Cyprus, in navolging van Libanon, de EU nu ook expliciet vraagt delen van Syrië veilig te verklaren voor terugkeer. EU-commissari­s Margarítis Schinás zegt dat over zo’n deal zeker te praten valt en krijgt daarin steun van onder andere Denemarken.

Nederland en de EU moeten zich ervan bewust zijn dat een dergelijk marchander­en met veiligheid­sanalyses over het land van herkomst – en dus de levens van Syriërs die als gevolg daarvan gedwongen zullen worden uitgezet naar een land dat nog steeds in de greep is van een terreurreg­ime – een fundamente­le veranderin­g van de transactie­logica van migratiede­als zou betekenen, en daarmee mogelijk een problemati­sch precedent schept.

Veel vluchtelin­gen willen uiteindeli­jk terug naar Syrië en het is belangrijk om de situatie in dat land te blijven evalueren en te proberen die terugkeer op termijn mogelijk te maken. Maar de moeilijke afweging wie wanneer en onder welke voorwaarde­n naar Syrië terug kan, moet afhangen van de situatie in Syrië zelf, en zou geen speelbal moeten zijn in de geopolitie­k van migratiede­als. EU-steun voor voorbarige terugkeer naar Syrië zou bovendien juist kunnen leiden tot meer irregulier­e migratie richting Cyprus, aangezien het de angst voor deportatie­s is die veel mensen naar Europa doet vertrekken.

Zolang grootschal­ige terugkeer volgens de VN en mensenrech­tenorganis­aties niet mogelijk is, kan de EU investeren in meer legale mogelijkhe­den voor vluchtelin­gen om in Europa asiel aan te vragen en meer hervestigi­ng vanuit de regio. Ook kan het, in samenwerki­ng met organisati­es die door vluchtelin­gen zelf geleid worden, inzetten op meer ambitieuze visies voor niet enkel opvang maar ook beschermin­g in de regio.

 ?? ?? Het Shatila-vluchtelin­genkamp in de Libanese hoofdstad Beiroet, waar ongeveer dertigduiz­end ontheemde Syriërs en Palestijne­n verblijven.
Het Shatila-vluchtelin­genkamp in de Libanese hoofdstad Beiroet, waar ongeveer dertigduiz­end ontheemde Syriërs en Palestijne­n verblijven.
 ?? ?? Nora Stel is universita­ir docent conflictst­udies aan de Radboud Universite­it.
Nora Stel is universita­ir docent conflictst­udies aan de Radboud Universite­it.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands