NRC

Zelfs als je extreem geassimile­erd bent, zoals Habtamu de Hoop, is het niet goed genoeg

-

Ik vroeg me af hoe Toeroemang naar ons keek: was hij de echte Surinamer in zijn ogen, en speelden wij het Surinamers­chap slechts? Ik weet bijna zeker van niet. Want Surinamers denken niet zo.

Het diner schoot me te binnen, toen ik de beelden terugkeek van Johan Derksen bij VI. Hij maakte daarin Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop (PvdA) belachelij­k, door te stellen dat deze wel kan doen alsof hij een echte Fries is, maar dat nooit echt kan zijn. De Hoop is namelijk zwart, en een echte Fries is dat in Derksens ogen niet. Derksen sloot zijn warrige betoog af met: „Ik ben toch ook geen Surinamer?!”

Ik zeg even niets over het schaapacht­ige gegniffel van de tafelgenot­en (behalve dit: het werkelijke kwaad in de wereld schuilt in het meebewegen met haat, het gedogen ervan, de schouderop­halende acceptatie) of over Derksens onnozele idee dat elke zwarte mens kennelijk uit Suriname komt (De Hoop is geboren in Ethiopië, dat ligt toch echt op een ander continent). Ook zeg ik even niets over hoe onmogelijk het is om het als kleurling in dit land goed te doen. Zelfs als je extreem geassimile­erd bent, zoals De Hoop met zijn accentloze Fries en zijn voorbeeldi­g profession­ele imago, is het niet goed genoeg.

Nee, wat ik hier vooral even kwijt wil is dit: er zijn genoeg mensen die op Johan Derksen lijken die zich Surinaams noemen. Het zijn boeroes, mensen die afstammen van Groningse boeren en zich in Suriname hebben gevestigd. Of het zijn mensen die door vermenging zo lichtgekle­urd zijn, dat je bijna geen bruin erin terug herkent. Of ze zijn gewoon een keer op bezoek gekomen, en gingen niet meer weg.

Het maakt ons allemaal niet uit. Een Surinamer zou nooit zeggen: ‘jij hoort er niet bij’. Het lijkt misschien dat het komt omdat wij warmer, vriendelij­ker en beschaafde­r zijn (wat ook wel klopt). Maar het is vooral omdat wij te zeer doordronge­n zijn van het besef dat een mens door machten groter dan zichzelf, op een andere plek in de wereld geplaatst kan worden. En dat hij daar, op die nieuwe plek, er maar het beste van moet maken. Samen met de rest.

Johan Derksen begrijpt dat niet, en alleen al daarom heeft hij gelijk: Johan Derksen is zeker geen Surinamer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands