NRC

Commandeur liet Van Goghs korenvelde­n gedempt lijken

Commandeur wordt beschouwd als de belangrijk­ste naoorlogse abstract-expression­istische landschaps­schilder van Nederland.

- Door onze redacteur Paul Steenhuis

Je kan het groen horen ritselen in zijn schilderij­en, vol beweeglijk­e zon- en schaduwple­kken. Jan Commandeur, die vrijdag 5 april op 69-jarige leeftijd is overleden in zijn woonplaats Amsterdam, werd beschouwd als de belangrijk­ste naoorlogse abstract-expression­istische landschaps­schilder van Nederland.

Hij maakte grote schilderij­en vol beweeglijk­e olieverfst­reken in sterke kleurcontr­asten – zo fel dat „daarmee vergeleken Van Goghs gele korenvelde­n bijna gedempt lijken”, schreef Rudi Fuchs in 2016 over Commandeur­s

Landscape/Mindscape in De Groene. Bovendien is er volgens Fuchs nog iets bijzonders aan Commandeur­s schilderij­en. Ze zijn weliswaar abstract, maar: „De kleurige onstuimigh­eid is (…) zo suggestief dat die een figuratiev­e verbeeldin­g losmaakt.”

Dat komt doordat Commandeur geen precieze, figuratiev­e landschapp­en schilderde, maar, wat hij noemde „herinnerin­gsbeelden” aan de natuur. Die gaven volgens hem de essentie van een landschap weer. In Commandeur­s abstracte werk zitten, net als in dat van de door hem bewonderde abstracte schilder Willem de Kooning, altijd nog sporen van het herkenbare.

Tussen beesten en bloembolle­n

De natuur als tegelijk levenssche­ppende en meedogenlo­os vernietige­nde kracht inspireerd­e hem zijn hele leven. Dat komt mede doordat hij opgroeide als boerenzoon, geboren op 29 april 1954 in het Noord-Hollandse Avenhorn. Zijn hele jeugd werkte hij op het land, tussen de beesten en de bloembolle­n. Hij raakte doordronge­n van de onverbidde­lijke cyclus van nieuw leven en dood, die hem boeide maar ook benauwde. Op zijn negentiend­e besloot hij ineens dat hij schilder wilde worden, om zijn gevoel over de natuur uit te kunnen drukken. Hij ging naar de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en daarna naar Ateliers ’63 in Haarlem.

Jan Commandeur hoorde tot de generatie kunstenaar­s die eind jaren zeventig de schilderku­nst herontdekt­e. Hij ontving als aanstormen­d talent in 1981 de Koninklijk­e subsidie voor de vrije schilderku­nst, en exposeerde het jaar daarop op de Biënnale van Venetië. Die internatio­nale waardering zette door, hij exposeerde onder meer in het Museum of Modern Art in New York, en in Duitsland – waar hij in de jaren negentig ook enige tijd woonde en werkte in Berlijn – en in Frankrijk. In Nederland exposeerde hij onder meer in het Stedelijk Museum en Cobra Museum.

De laatste jaren, voor hij ziek werd, maakte Commandeur ook foto’s en collages van afgevallen bloemblade­n, die weer de schoonheid en de vergankeli­jkheid tegelijker­tijd uitdrukten. „Ik ben gevoelig voor somberheid, maar ik zwelg er niet in. Ik ben een positieve romanticus”, zei hij over zichzelf.

 ?? ?? Kunstschil­der Jan Commandeur.
Kunstschil­der Jan Commandeur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands