NRC

Alle Rachmanino­vs met pianistisc­he

Sinfonia Rotterdam heeft dezer dagen de Russische meesterpia­nist Mikhail Pletnev gestrikt voor een Rachmanino­v-driedaagse in de Rotterdams­e Doelen.

- Door onze medewerker Joost Galema

In het Hilversums­e Muziekcent­rum voor de Omroep beginnen zaterdagmi­ddag de repetities met het beroemde Derde Pianoconce­rt van Sergej Rachmanino­v. Het flink uitgebreid­e kamerorkes­t Sinfonia Rotterdam warmt zich op, iedere musicus met een eigen rituele riedel. En te midden van deze kakofonie pingelt de Russische klankmagië­r Mikhail Pletnev (67) onverstoor­baar op zijn vleugel.

Vakgenoten beschouwen de melancholi­ek ogende sfinx als een genie, en velen van hen zullen deze week ongetwijfe­ld één of meer vrije avonden nemen om zich te laven aan Pletnevs spel in Rachmanino­vs vier Pianoconce­rten en diens PaganiniRa­psodie. De meesterpia­nist doet dat met het bescheiden Sinfonia Rotterdam van dirigent Conrad van Alphen.

Zo’n decennium geleden leren beide musici elkaar kennen. Van Alphen leidt in die tijd in het Russische Novosibirs­k concerten bij het orkest waar Pletnev enige pianoconce­rten wil doen zonder dirigent. Maar te elfder ure bedenkt de pianist zich en laat het ensemble van Van Alphen invliegen. Het schema luistert zo nauw dat hij zich in alle haast niet eens heeft kunnen ontdoen van zijn naar zweet stinkende rokkostuum van het vorige concert.

De taxi rijdt hem meteen van het vliegveld naar de concertzaa­l waar pianist en orkest al zitten te wachten voor de repetitie. „Pletnev oogde mistroosti­g”, grijnst Van Alphen. „Maar ruimte om af te tasten was er niet. Ik besloot gewoon aan het werk te gaan, en zag hoe zijn aanvankeli­jk bedenkelij­ke blikken zienderoge­n opklaarden.”

Nog geen week later huurt Pletnev Van Alphen in voor een tournee door Italië, Estland en China met zijn eigen Russisch Nationaal Orkest. Dat wordt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands