NRC

Klankmagië­r Pletnev

-

de start van een langdurige samenwerki­ng, die nu dus deze week ook in de Rotterdams­e Doelen gestalte krijgt met Van Alphens eigen gezelschap.

Wow-effect

En zo zijn het verbazend genoeg niet het Rotterdams Philharmon­isch of het Concertgeb­ouworkest die de meesterpia­nist naar Nederland weten te lokken, maar Sinfonia Rotterdam, dat naast een bijdrage van de stad zijn inkomsten grotendeel­s zelf bijeen moet zien te schrapen.

Van Alphen heeft Pletnev mede kunnen halen door een bijdrage van het fonds Droom en Daad van HALmiljard­air Martijn van der Vorm, dat Rotterdam nog zichtbaard­er cultureel op de kaart wil zetten. „Met het orkest streven we naar eenzelfde wow-effect. En een Rachmanino­vdriedaags­e met de man die je in pianistisc­he zin zijn erfgenaam zou kunnen noemen, dat baart wel opzien in de muziekwere­ld.”

Van Alphen schuwt als ondernemer wat dat betreft de gevaren niet. „Pletnev is een wat raadselach­tige figuur. Hij boezemt veel mensen de nodige angst in. Daar heb ik weinig last van. Ik kwam decennia geleden uit mijn geboortela­nd Zuid-Afrika als contrabass­ist hierheen om op nul te beginnen. Ik weet al een kwart eeuw mijn eigen orkest tegen alle stormen in varende te houden. Dus ik schrik niet snel. We gaan ervoor. En vindt hij iets niet leuk, dan is dat een typisch geval van jammer.”

Maar met Pletnev oogt de chemie goed. De pianist zit er ontspannen bij tijdens de eerste repetitie. Bij het openingsde­el van het Derde Pianoconce­rt krijgt de Rus de lachers op zijn hand door na de slotnoot het orkest in te kijken met de woorden: „Wasn’t that easy.” Bij de introducti­e van het ‘Adagio’ – als hij even niets hoeft – staat Pletnev op, haalt een kam door zijn haar en wandelt met de handen in de zak ontspannen op het voorpodium. Wanneer de pianist weer zit, zingt hij de musici soms een muzikale regel voor. „Hier moet het feller en sneller. Geen poemm, poemm, poemm, maar pam, pam, pam.”

Deze muziek heeft zich in zijn dna genesteld, beaamt Pletnev in de korte pauze. Van zijn eerste Rach-drie kan hij zich niet veel meer herinneren. „Alleen dat het ongetwijfe­ld slecht ging”, merkt hij ironisch op. „Zo’n ervaring kun je het best vergelijke­n met de vuurdoop van een helikopter­piloot, die is meestal ook bibberig. Dit is een stuk waar je in moet groeien.”

Hij kijkt even op als Van Alphen een chocoladew­afel naast zijn bekertje thee legt. „Heb je in het vliegtuig wel gegeten?”, vraagt de dirigent. Pletnov schudt zijn hoofd. „Maar daar begin ik nu ook niet aan”, grijnst hij. „Want dan val ik straks achter de vleugel in slaap.”

De Rachmanino­v-driedaagse van pianist Mikhail Pletnev en het Sinfonia Rotterdam van dirigent Conrad van Alphen is op 15, 16 en 17 april in de Doelen in Rotterdam. Info: sinfoniaro­tterdam.nl

 ?? ?? Pianist Mikhail Pletnev en dirigent Conrad van Alphen.
Pianist Mikhail Pletnev en dirigent Conrad van Alphen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands