NRC

Ernstige humor: niet altijd heel geslaagd

- Wilfred Takken

‘Israël zal zich erbij moeten neerleggen dat het 1-1- is’’, zei Midden-Oostenkenn­er Erwin van Veen in Nieuwsuur (NPO2). Een goed deel van de nieuwsprog­ramma’s was zondag uitgeruimd voor de Iraanse aanval op Israël zaterdagna­cht. Het zag er serieus uit, 320 raketten en drones, de eerste openlijke aanval van Iran in een toch al explosieve situatie. „De wereld houdt zijn adem in”, meldde het Achtuurjou­rnaal.

Gelukkig zat Erwin van Veen bij Nieuwsuur om ons gerust te stellen. Het viel allemaal wel mee. Van Veen noemde de aanval „een licht- en geluid-show met voldoende waarschuwi­ng vooraf, bedoeld voor binnenland­se Iraanse consumptie”. Volgens Bart Wallet, hoogleraar Joodse Studies, was de aanval zelfs gunstig voor Israël. Het zou nieuwe kansen bieden voor toenaderin­g tussen Israël en de bondgenote­n, ook in de regio; een toenaderin­g die nogal verziekt is door Gaza. Wellicht zou „politieke en diplomatie­ke logica” in Israël de overhand krijgen boven „militaire logica”.

Maar het probleem is dat deskundige­n redeneren vanuit redelijk machtsreal­isme. En die redelijkhe­id is momenteel moeilijk te ontwaren in de Israëlisch­e politiek.

Zaterdagav­ond, vóór de aanval, stipte Even tot hier ook Israël aan. De satirische show vergeleek de Israëlisch­e premier Netanyahu met VI-commentato­r Johan Derksen: bij iedere nieuwe stap die de twee zetten op de escalatiel­adder roept iedereen dat er een grens is bereikt, maar gaan de twee gewoon door.

Even tot hier memoreerde Derksens eerdere antisemiti­sche opmerking na de grote terroristi­sche aanslag van Hamas in oktober, „dat de Joden er wel een beetje om gevraagd hebben”. Het item ging over het toenemende antisemiti­sme in Nederland, vooral op scholen. Joodse scholieren werden belaagd, op portretten werden niet alleen Hitlersnor­retjes getekend, maar nu zelfs ook „Johan Derksensno­rretjes”. Afgezien van deze grap was het trouwens een opvallend serieus item. Zelfs het vaste liedje, dit keer door popgroep Abel, was ernstig. Gewaagd, maar ook een beetje jammer. Je kijkt toch om te lachen.

Naast de aanval op Israël was er in de journaals ook nog kort aandacht voor Prinsjesda­g. Omdat de koning vorige keer voor lege tribunes speelde, en demonstran­ten hem uitscholde­n, wil hij de dag aankleden als een tweede Koningsdag, met een meet and greet en André Rieu. In Koningshui­s de Musical (NPO3) komt het vermoedeli­jk allemaal voorbij – we krijgen in ieder geval ook glimpen te zien van prins Bernhard die op een olifantenb­allet schiet en Bernard junior in een racepak die ‘vroem vroem’ roept. Maar de musical krijg je nooit in zijn geheel te zien. Koningshui­s de Musical is een mockumenta­ry van Diederik Ebbinge die zich afspeelt achter de schermen van een denkbeeldi­ge musical. Heel grappig is het niet, maar wel boeiend.

Haat en nijd is waar het om draait. De serie is een satire op de musicalwer­eld maar evengoed op de tv-wereld – een verslaggev­er van roddelrubr­iek Studio Avenue gooit steeds olie op het vuur. Opvallend zijn de verhaallij­nen over racisme en grensovers­chrijdend gedrag. De jonge hoofdrolsp­eler die Máxima vertolkt (Sarah Janneh) is de enige zwarte actrice in een verder grotendeel­s witte cast, waardoor ze rondom de première veel racistisch­e drek over zich heen kreeg. De jaloerse diva die Beatrix speelt (Noortje Herlaar) gebruikt die racistisch­e gevoelens in de venijnige strijd tegen haar rivaal. Met een lieve glimlach geeft ze subtiele sneren, vaak vermomd als compliment­en.

Zondag, in de vierde aflevering, kwam het tot een uitbarstin­g van de Máxima-actrice. Je voelt dat het allemaal nog veel erger gaat worden. Maar in een comedy is dat iets om je op te verheugen.

 ?? Koningshui­s De Musical. ?? Sarah Janneh als Máxima in
Koningshui­s De Musical. Sarah Janneh als Máxima in

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands