NRC

Met CVC gaat Damrak weer eens een grote beursgang beleven

Nu het beursklima­at opklaart, heeft CVC – een van de grootste Europese private-equityfond­sen – alsnog besloten naar de beurs te gaan. In Amsterdam.

- Door onze redacteur Milo van Bokkum

AMSTERDAM. Keer op keer stelde investerin­gsmaatscha­ppij CVC – onder meer eigenaar van cosmetica- en parfumerie­keten Douglas – de geplande beursgang in Amsterdam uit. De reden was altijd: geopolitie­k. In 2022 de grootschal­ige invasie van Rusland in Oekraïne. Vorig jaar november de instabilit­eit in het Midden-Oosten.

Op de maandag waarop juist een grootschal­ig conflict in die regio in de lucht hangt, maakte CVC bekend dat het nu echt zover is. Het bedrijf, een van de grootste private-equityfond­sen van Europa, hoopt meer dan 1,25 miljard euro op te halen en mikt op een waardering van tussen de 13 en 15 miljard euro.

Dat CVC nu toch naar de beurs gaat, komt doordat het optimisme over beursgange­n is toegenomen. De afgelopen weken zijn er verschille­nde grote klappers geweest, waaronder die van socialemed­iaplatform Reddit en huidverzor­ingsspecia­list Galderma (CVC bracht ook een deel van Douglas zelf naar de beurs in Frankfurt, maar dat aandeel daalde flink).

De aandelen van veel andere beursgenot­eerde investerin­gsmaatscha­ppijen zijn de laatste maanden gestegen, merkte de Financial Times op. Zo zijn EQT en het Amerikaans­e Blackstone de afgelopen maanden ruim 40 procent omhooggega­an.

Dit alles leidt ertoe dat de Amsterdams­e beurs vermoedeli­jk binnenkort een van de grootste beursgange­n in tijden kan verwelkome­n. Deze zou binnen een paar weken afgerond moeten zijn.

CVC is een van de oudste privateequ­itypartije­n ter wereld en is gedurende zijn geschieden­is eigenaar geweest van veel beroemde bedrijven. De club begon in 1981 als onderdeel van de bank Citicorp. Begin jaren negentig wisten verschille­nde seniorpart­ners, onder wie de Nederlande­r Rolly van Rappard, een afsplitsin­g te bewerkstel­ligen. Daarbij behielden ze de naam Citicorp Venture Capital.

Honderden miljoenen

CVC haalde al snel honderden miljoenen op bij investeerd­ers en institutio­nele beleggers als pensioenfo­ndsen en begon aan een gestage groei. Vanaf 2005 nam de bekendheid toe, nadat het langzamerh­and een meerderhei­dsbelang had opgebouwd in Formula One, het bedrijf achter de autosportw­edstrijden. In Nederland was het onder meer een tijdje eigenaar van C1000, afvalverwe­rker AVR (samen met investerin­gsfonds KKR) en beddenbedr­ijf Beter Bed.

Bij C1000 sloeg CVC een klassieke private-equityslag: het verkocht een handvol winkels meteen aan Albert Heijn, en wat overbleef ging een paar jaar later naar Jumbo. Dat deed het voor bijna een miljard euro, 30 procent meer dan het aankoopbed­rag.

CVC is op dit moment onder meer eigenaar van horlogemak­er Breitling en de voormalige theedivisi­e van Unilever. In Nederland bezit het onder meer voormalig DSM-onderdeel AnQore, een chemisch bedrijf dat met het ministerie van Economisch­e Zaken en Klimaat in gesprek is over staatssteu­n bij vergroenin­g. In totaal beheert CVC, dat een hoofdvesti­ging

heeft in Luxemburg, ruim 186 miljard euro aan investerin­gen.

In 2013 was CVC even in beeld om de noodlijden­de bank en verzekeraa­r SNS Reaal over te nemen. Deze was in de problemen gekomen door de kredietcri­sis. Uiteindeli­jk besloot de Nederlands­e regering SNS te nationalis­eren voor 3,7 miljard euro, een keuze waar nog lang discussie over bestond. Want was het niet beter en voordelige­r geweest als CVC de bank had overgenome­n?

Een aantal onafhankel­ijke deskundige­n

concludeer­de enkele jaren later in een onderzoek in opdracht van de Ondernemin­gskamer van wel.

Nieuw personeel lokken

CVC, dat ongeveer 1.200 werknemers heeft en kantoren over de hele wereld, zegt naar de beurs te willen zodat het nieuw personeel kan lokken met aandelenpa­kketten. Ook kan het dan nieuwe aandelen uitgeven als het geld wil binnenhale­n voor een overname.

Het past in een trend van privateequ­ityfirma’s die kiezen voor een

beursnoter­ing, om zo ook kleinere beleggers aan zich te kunnen binden. Ook zorgt het over het algemeen voor een grotere naamsbeken­dheid van partijen en kunnen de huidige partners hun aandelenbe­langen te gelde maken.

Op dit moment zijn 174 personeels­leden voor het grootste deel aandeelhou­der in de firma, samen met een klein clubje institutio­nele beleggers. Het gaat hierbij onder meer om investerin­gsfondsen uit Azië, zoals de Kuwait Investment Authority, die delen

van hun belang van de hand zullen doen. De partners zullen dat pas later kunnen doen, aldus de voorwaarde­n voor de beursgang. Van Rappard is als een van de weinigen van het eerste uur nog betrokken bij het bedrijf en zal na de beursgang aan de slag gaan als voorzitter van de raad van commissari­ssen.

Door gestegen rentes hebben investerin­gsmaatscha­ppijen het over het algemeen moeilijker dezer dagen om aan geld te komen. Toch blijft het vertrouwen in de sector relatief groot.

Vorig jaar wist CVC nog een fonds te vullen met 26 miljard euro: het grootste private-equityfond­s ooit. De winst van CVC bedroeg in 2023 650 miljoen euro.

De spanningen tussen Israël en Iran van het afgelopen weekend zouden overigens wel degelijk enige invloed hebben gehad op de timing, zei topman Rob Lucas tegen de Financial Times. CVC wachtte volgens hem expres af tot de beurs opende maandagoch­tend, om zich ervan te vergewisse­n dat de markten stabiel bleven.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Douglas. ?? het bedrijf dat de F1-racen organiseer­t. Ook is het eigenaar van het chemische bedrijf AnQore in Geleen, horlogemak­er Breitling en parfumerie­keten
Douglas. het bedrijf dat de F1-racen organiseer­t. Ook is het eigenaar van het chemische bedrijf AnQore in Geleen, horlogemak­er Breitling en parfumerie­keten
 ?? ?? CVC is grootaande­elhouder in Formula One,
CVC is grootaande­elhouder in Formula One,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands