NRC

Tesla ontslaat 10 procent personeel na verkoopdip

Begin dit jaar bleek dat Tesla (140.000 medewerker­s) is voorbijges­treefd door het Chinese BYD als marktleide­r in elektrisch­e auto’s.

- Door een onzer redacteure­n

AMSTERDAM. Autofabrik­ant Tesla gaat één op de tien medewerker­s ontslaan. Dat bleek maandag uit een interne mail van topman Elon Musk, die is ingezien door internatio­nale media als The Wall Street Journal en Reuters. Tesla, dat eind 2023 140.000 werknemers had, kampt al langere tijd met teleurstel­lende verkoopcij­fers.

In januari bleek dat Tesla als wereldwijd­e marktleide­r in de verkoop van elektrisch­e auto’s door het Chinese BYD is ingehaald. Die autofabrik­ant verkocht eind 2023 meer auto’s dan Tesla deed.

Daar kwam begin april nog eens zeer slecht nieuws overheen. Bij de verkoopcij­fers over het eerste kwartaal bleek dat Tesla in de eerste drie maanden van 2024 386.810 auto’s verkocht, terwijl analisten eerder waren uitgegaan van bijna 450.000 stuks.

Het bedrijf schreef de afname in volume onder andere toe aan langlopend­e problemen met de Model 3auto en productiep­roblemen als gevolg van brandstich­ting in een Teslafabri­ek in de buurt van Berlijn. Deze fabriek lag een aantal dagen stil als gevolg van de brand. Volgende week dinsdag publiceert Tesla de cijfers over het eerste kwartaal van 2024.

„Terwijl we het bedrijf voorbereid­en op onze volgende groeifase, is het belangrijk om te kijken naar kostenbesp­aringen en het verhogen van de productivi­teit”, schreef Musk in zijn mail. Voor de opening van de Amerikaans­e aandelenbe­urs daalde de koers maandagmid­dag rond twee uur met ongeveer 1,5 procent. In heel 2024 is het aandeel Tesla al 30 procent gedaald, waarmee het een van de slechtst presterend­e fondsen is in de S&P 500graadme­ter.

Wereldwijd­e problemen

De problemen bij Tesla staan niet geheel op zichzelf. De verkoop van elektrisch­e auto’s is de afgelopen maanden wereldwijd flink gedaald. Veel autofabrik­anten schroeven investerin­gen terug. In China zijn elektrisch­e auto’s van Chinese makelij in toenemende mate populair, iets wat ook Volkswagen veel kopzorgen geeft. Het marktaande­el van Tesla op de elektrisch­e markt in China daalde in de eerste twee maanden van 2024 van 7,7 procent naar 6,6 procent.

Veel analisten vragen zich af wanneer Tesla met een langverwac­ht goedkoper model zal komen, waarmee het de strijd kan aangaan met de relatief voordelige auto’s van BYD. Zelf verlaagde Tesla vorig jaar al uitgebreid de prijzen van verschille­nde auto’s, waarmee het een prijzenoor­log ontketende in de markt voor elektrisch­e auto’s.

 ?? ?? Teslas in Santa Ana, Californië.
Teslas in Santa Ana, Californië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands