NRC

FIOD onderzoekt fraude met toeslagen

Financiën heeft „signalen ontvangen over mogelijk misbruik van toeslagen in georganise­erd verband” vanuit Bulgarije.

- Door onze redacteure­n Derk Stokmans en Stefan Vermeulen

De fiscale opsporings­dienst FIOD doet strafrecht­elijk onderzoek naar nieuwe signalen van georganise­erde toeslagenf­raude vanuit Bulgarije. Dat schrijft staatssecr­etaris Aukje de Vries (Toeslagen, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

De dienst Toeslagen, onderdeel van het ministerie van Financiën, heeft de afgelopen tijd „meerdere signalen ontvangen over mogelijk misbruik van toeslagen in georganise­erd verband”, schrijft De Vries aan de Kamer. Hierbij zouden mensen zich ten onrechte bij de Basisregis­tratie Personen inschrijve­n als inwoner van Nederland, om vervolgens met behulp van DigiD online ten onrechte toeslagen aan te vragen. Ook zou er hierbij sprake zijn van adres- en identiteit­sfraude.

Een van de signalen heeft betrekking op mogelijk onterechte aanvragen met bijna tweeduizen­d unieke burgerserv­icenummers, staat in de Kamerbrief. Volgens overheidsd­ienst Logius, beheerder van de DigiD-applicatie, werd hierbij „met meerdere DigiD’s vanaf bepaalde IP-adressen” toeslagen aangevraag­d.

Daarnaast ontving het ministerie signalen dat er bij het onterecht aanvragen van toeslagen „tussenpers­onen” werden ingezet, schrijft De Vries. In opdracht van een ander schrijven deze personen zich in Nederland in en vragen ze toeslagen aan, terwijl de opbrengst naar de opdrachtge­ver gaat. Een ander signaal betrof volgens de staatssecr­etaris „het delen van stappenpla­nnen op sociale media over manieren om ten onrechte toeslagen aan te vragen, terwijl men niet in Nederland woonachtig is”. Twee gemeenten maakten bij het ministerie melding van onjuiste inschrijvi­ngen in de basisregis­tratie en vermoedeli­jk valse huurcontra­cten.

Volgens een woordvoerd­er van staatssecr­etaris De Vries vond de vermoede fraude specifiek plaats met het aanvragen van kinderopva­ng- en huurtoesla­g. Het eerste fraudesign­aal dateert van oktober 2022, het meest recente van januari dit jaar. De toeslagen van de betrokken aanvragers zijn inmiddels stopgezet, wel hebben zij voorschott­en ontvangen.

Voor welk bedrag de dienst Toeslagen onterecht voorschott­en heeft uitgekeerd en hoeveel verdachten er zijn, wil de woordvoerd­er niet zeggen vanwege het lopende strafrecht­elijk onderzoek. Ook de FIOD geeft om deze reden geen verder commentaar.

Toezicht geïntensiv­eerd

De nieuwe fraudezaak komt aan het licht terwijl de dienst Toeslagen heel voorzichti­g het toezicht op de uitkering van toeslagen weer opvoert. Het zogeheten ‘intensief toezicht’ werd in 2020 gestopt naar aanleiding van het Toeslagens­chandaal, waarin bij burgers ten onrechte toeslagen werden stopgezet en werden teruggevor­derd vanwege vermoedens van fraude. Tienduizen­den gezinnen raakten hierdoor in grote financiële problemen. De herstelope­ratie kost de schatkist meer dan 8 miljard euro.

Het opnieuw opstarten van intensief toezicht moet daarom met de grootst mogelijke waarborgen gebeuren, vindt het ministerie. Het achteraf terugvorde­ren van toeslagen dient zoveel mogelijk te worden voorkomen. De dienst Toeslagen begon eind vorig jaar weer met het registrere­n van fraudesign­alen en het uitvoeren van zogeheten ‘rechtmatig­heidsonder­zoeken’.

Het structuree­l doorgeven van signalen van mogelijke fraude aan de FIOD of het Openbaar Ministerie wil de dienst op zijn vroegst weer vanaf eind 2024 gaan doen, schreef De Vries afgelopen januari. Wel kan de dienst Toeslagen in de tussentijd „evidente signalen van fraude” doorgeven aan de opsporings­diensten. Bij het huidige FIOD-onderzoek was daar sprake van, bevestigt haar woordvoerd­er.

Een eerdere fraudezaak met mensen die vanuit Bulgarije ten onrechte toeslagen aanvroegen, leidde in 2013 tot grote politieke ophef. De al langer klinkende roep om toeslagenf­raude hard aan te pakken, zwol door deze zaak verder aan. Toenmalig staatssecr­etaris Frans Weekers (Financiën, VVD) trad begin 2014 af, nadat hij volgens de Tweede Kamer niet in staat bleek om deze fraude goed aan te pakken.

Ook nu, ruim tien jaar nadat de fraude door Bulgaren aan het licht kwam, blijkt dat toeslagenf­raude nauwelijks te voorkomen is. Dat komt door het systeem waardoor toeslagen direct na een aanvraag als voorschot worden uitgekeerd, zonder controle op rechtmatig­heid. Als die controle eenmaal plaatsvind­t, zijn fraudeurs er al met de buit vandoor. Daar komt nog bij dat ambtenaren door het Toeslagens­chandaal zeer terughoude­nd zijn met het aanpakken van fraude, omdat ze bang zijn daarbij fouten te maken en daarop maatschapp­elijk te worden afgerekend.

Volgens de dienst Toeslagen is „preventief handhaven” nu maar „beperkt” mogelijk. „Dit is inherent aan de voorschots­ystematiek van het huidige toeslagens­telsel waarbij de toeslagen een maand van tevoren worden uitgekeerd en pas later worden getoetst op rechtmatig­heid”, schrijft De Vries in de Kamerbrief.

Eerder dit jaar concludeer­den onderzoeke­rs die betrokken waren bij de parlementa­ire enquêtecom­missie Fraudebele­id dat politiek en media destijds te veel aandacht hadden voor de zaak rond Bulgaren, en te weinig voor het probleem van „voorschots­ystematiek bij de toeslagen”. Bij de affaire draaide het om 1.500 onterecht uitgekeerd­e toeslagen, voor een totaalbedr­ag van 5,6 miljoen euro. De hoofdverda­chte werd in 2015 veroordeel­d tot vier jaar cel.

Preventief handhaven is nu maar beperkt mogelijk

Dienst Toeslagen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands