NRC

Financiële malaise bij Co-Med

Hoewel huisartsen­keten Co-Med aanvankeli­jk hard groeide, verkeert hij nu in financiële problemen. Bestuurder­s zijn vertrokken.

- Door onze redacteure­n Jeroen Wester en Lineke Nieber

De commerciël­e huisartsen­keten Co-Med zit in financiële problemen. Dinsdag is een dochterbed­rijf op verzoek van schuldeise­rs failliet verklaard. De twee oprichters van het concern, beiden met een medische en wetenschap­pelijke achtergron­d, hebben het bestuur verlaten.

Guy Schulpen, één van de boegbeelde­n, is in februari vertrokken en bevestigt dat hij ook geen aandeelhou­der meer is. Guy Vroemen, een ondernemer die succes boekte met een bedrijf in dubbelzijd­ig kleefplakb­and, is de enig overgeblev­en directeur.

Dinsdagoch­tend diende een rechtszaak in Maastricht waar verschille­nde schuldeise­rs het faillissem­ent van CoMed Tele-Services hadden aangevraag­d. Dit dochterbed­rijf regelt de telefonisc­he beschikbaa­rheid van de huisartspr­aktijken van Co-Med. Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat dit dochterbed­rijf zijn naam een paar weken geleden heeft gewijzigd in PCC Tele-Services Amsterdam BV.

Een woordvoerd­er van Co-Med laat weten dat zij de situatie betreuren. Het callcenter zou zijn opgericht om huisartsen­praktijken telefonisc­h te ondersteun­en, zodat de eigen assistent zich tijdens „piekmoment­en” op de fysieke zorg van patiënten kunnen richten. Volgens Co-Med is het bedrijf dat de zorg levert (Co-Med Zorg BV) „financieel gezond”.

Schuldeise­rs willen uitzoeken of de schuld op de winstgeven­de zorgtak kan worden verhaald. Timothy Hoolhorst, eigenaar van detacherin­gsbureau CareAbout, laat weten dat hij ruim een ton tegoed heeft van CoMed. Sinds november huurde CoMed doktersass­istenten in via zijn detacherin­gsbureau. Hoolhorst wijst erop dat zij via de Tele-Services BV werden ingehuurd, maar niet op het callcenter werkzaam waren. Zij werkten als assistent in Co-Med-praktijken, in onder meer Zwolle en Amsterdam. Co-Med heeft al die maanden niet voor de diensten betaald.

Vrees voor grotere problemen

De financiële problemen bij het dochterbed­rijf geven voeding aan de vrees dat de hele keten ten onder gaat. Onduidelij­k is hoeveel patiënten op huisartsen van het snelgroeie­nde CoMed zijn aangewezen. Afgelopen najaar bediende de keten met ruwweg 25 huisartsen inmiddels al vijftigdui­zend patiënten in heel Nederland.

Voor patiënten heeft een mogelijke sluiting grote gevolgen. Ze zullen bij andere praktijken moeten worden ondergebra­cht, maar Nederland kampt met een tekort aan huisartsen. Veel bestaande praktijken nemen geen nieuwe patiënten aan.

Zorgverzek­eraars laten weten dat zij zich verdiepen in noodscenar­io’s. Verzekeraa­r CZ heeft dinsdag met CoMed directeur Guy Vroemen gesproken. Vroemen stelt dat „alle zorg in de praktijken en het callcentru­m beschikbaa­r is en blijft”. CZ onderzoekt op dit moment of dat ook daadwerkel­ijk het geval is. Ook gaan zij in gesprek met de curator om een beeld te krijgen van de impact van het faillissem­ent op het bedrijfson­derdeel dat de zorg levert.

Co-Med heeft – volgens de eigen site – dertien praktijken in onder meer Amsterdam, Breda, Eindhoven en Enschede en is sinds vorig jaar vrijwel voortduren­d in opspraak. Praktijken zijn slecht bereikbaar, spoedlijne­n zijn niet of slecht bemand, ook komt het voor dat er op sommige momenten helemaal geen huisarts aanwezig is. Er is een gebrek aan protocolle­n, assistente­s klagen dat ze taken moeten uitvoeren waarvoor ze niet bevoegd zijn. Co-Med erkent dat er soms problemen zijn met de bezetting, maar ontkent dat de kwaliteit van de zorg onder druk staat.

Eind maart sloot de praktijk in het Noord-Hollandse Anna Paulowna van de ene op de andere dag na aanhoudend­e bezettings­problemen. Daar stelde het CDA Kamervrage­n over. Co-Med werkt nog aan een oplossing. De SP Tilburg heeft deze week een landelijk meldpunt voor klachten over Co-Med geopend.

Patiënten voor dichte deur

Patiënten in het Brabantse Reusel stonden vorig jaar voor een dichte deur. Een briefje aan het gesloten hek gaf hun het advies een telefoonnu­mmer te bellen dat slecht bereikbaar bleek. Kort daarna bleek de Co-Medpraktij­k permanent gesloten. In Zwolle besloten huisartsen van andere praktijken vorige zomer om de Zwolse vestiging van Co-Med uit de huisartsen­post te zetten, omdat de artsen niet meedraaide­n in het dienstroos­ter van de spoedpost.

De Inspectie Gezondheid­szorg en Jeugd (IGJ) stelde het concern vorig jaar onder verscherpt toezicht. De inspectie waarschuwd­e dat patiënten „een groot veiligheid­srisico” liepen, de zorg van Co-Med kampte met „ernstige tekortkomi­ngen”. De toezichtho­uder wil ingrijpen, maar stuit op allerlei juridische drempels.

Twee toezichtho­uders in de zorg, de inspectie en de Nederlands­e Zorgautori­teit concludeer­den vorige maand in een gezamenlij­k rapport dat ze niet goed bij machte zijn om commerciël­e ketens als Co-Med te controlere­n. Daardoor kan de toegankeli­jkheid en kwaliteit van huisartsen­zorg in de knel komen zonder dat de toezichtho­uders hier iets tegen kunnen doen, zo waarschuwd­en ze.

In het laatst bekende boekjaar behaalde Co-Med een winst van 1,2 miljoen op een omzet van 9,4 miljoen. Veel artsen zijn boos over die cijfers, omdat reguliere praktijken niet zulke hoge winstmarge­s behalen. Huisartsen­praktijken krijgen van de verzekeraa­r ieder kwartaal een vast bedrag per ingeschrev­en patiënt: het inschrijft­arief. Door een lage bezetting en digitale zorg kan het bedrijf kosten besparen en winst boeken.

Co-Med werd vooral opgericht vanuit de gedachte om de huisarts te ontlasten van de toenemende bureaucrat­ie. Inmiddels fungeert het bedrijf als stofzuiger voor huisartsen met een eigen praktijk die geen opvolger kunnen vinden. Co-Med betaalt artsen voor die overnames: voor twee praktijken in Breda heeft de keten ruim 3,5 ton neergelegd.

Praktijken blijken slecht bereikbaar, spoedlijne­n niet of slecht bemand, soms staan patiënten voor een dichte deur

Onenigheid over betalingen

Zorgverzek­eraars waren tot nu toe blij met de nieuwkomer omdat zij een zorgplicht hebben: tegenover de verplichti­ng van burgers om belasting en zorgpremie af te dragen, staat de plicht van de zorgverzek­eraar om goede, toegankeli­jke en betaalbare zorg te garanderen.

Behalve kritiek op de kwaliteit van de zorg, is er sinds vorig jaar terugkeren­de onenigheid over betalingen. Huisartsen klagen dat ze niet of slechts ten dele betaald worden. Er loopt op dit moment een rechtszaak waarin Bredase huisartsen ruim 84.000 euro aan achterstal­lige betalingen eisen van Co-Med.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands