NRC

Top EU-leiders weer gekaapt door oorlogen

Europese leiders grijpen graag wapen van sancties, maar moeten balans tussen Israël en Iran bewaren. En Oekraïne wil meer wapens.

- Door onze redacteur Michel Kerres

De Europese regeringsl­eiders zullen de aanval van Iran op Israël op een top deze week gezamenlij­k veroordele­n, oproepen tot de-escalatie én hoogstwaar­schijnlijk de weg vrijmaken voor nieuwe sancties tegen Iran. Als je dat laatste doet, zegt een bron in Brussel, laat je Israël zien dat het niet alleen staat én bestaat de mogelijkhe­id dat Israël het Europese besluit laat meewegen in de vraag of en hoe terug te slaan.

Een aantal landen dringt er langer op aan om Iraniërs die betrokken zijn bij de levering van drones aan Iraanse bondgenote­n in het MiddenOost­en, zoals de Houthi’s in Jemen of Hezbollah in Libanon, op een sanctielij­st te zetten. Anderen in Brussel wierpen tegen dat je behoedzaam moet zijn met straffen omdat het van belang kan zijn niet alle bruggen met Teheran te verbranden.

Eigenlijk zouden de Europese leiders zich deze week vooral buigen over een klassiek EU-thema: concurrent­iekracht, in het bijzonder over de interne markt, het kroonjuwee­l van de Unie. Maar geopolitie­k kaapte – weer eens – de agenda. Voordat donderdag de economie aan bod komt, zullen de leiders zich tijdens een diner woensdagav­ond bezighoude­n met de internatio­nale crises van de dag: Iran en Oekraïne.

De noodzaak om over Oekraïne te spreken drong zich eind vorige week onverbidde­lijk op toen de noodkreten uit Kyiv over Russische overmacht niet langer konden worden genegeerd. President Zelensky, die woensdagav­ond virtueel aanschuift, zal ongetwijfe­ld met klem onder de aandacht brengen dat Oekraïne zonder extra hulp uit het Westen met de rug tegen de muur staat. Vorige week vuurde Rusland 11 raketten af op een belangrijk­e energiecen­trale in de buurt van Kyiv. Oekraïne, zei Zelensky maandag, vernietigd­e er zeven, de overige vier vernietigd­en de centrale. Oekraïne had niet de capaciteit om ook de resterende raketten neer te halen.

Zeven Patriot-installati­es

De Oekraïense roep om zeven Patriot-installati­es voor luchtverde­diging, leverde welgeteld één Europese toezegging op: Duitsland stelde een systeem beschikbaa­r. Nederland beloofde extra geld. Premier Rutte spreekt deze woensdag over steun voor Oekraïne met collega’s van Denemarken en Tsjechië op het NAVOhoofdk­wartier. Diplomaten verwachten dat in de marge van het EUdiner ook gesproken zal worden over de concrete levering van luchtafwee­r.

Zelensky verknoopte Poetins oorlog in Oekraïne afgelopen weekend onmiddelli­jk met de Iraanse aanval op Israël. Waarom kan het Westen de Iraanse drones wel tegenhoude­n als ze naar Tel Aviv vliegen en niet als Iraanse drones door Rusland afgevuurd worden op Charkiv?

„De hele wereld ziet wat échte afweer is. Ziet wat haalbaar is”, zei Zelensky zondagavon­d. „En de hele wereld zag dat Israël zich niet alleen hoefde te verdedigen. De dreiging uit de lucht werd ook geëliminee­rd door zijn bondgenote­n.”

Een internatio­nale coalitie van onder andere de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Jordanië hielp Israël bij het afvangen van raketten en drones in de nacht van zaterdag op zondag. De G7-landen veroordeel­den zondag de aanval en zeiden klaar te staan voor verdere actie. Sindsdien wordt in de VS en de EU gezocht naar een gepast antwoord.

Oekraïne wil dezelfde hulp tegen raketaanva­llen als Israël kreeg, Zelensky doet virtueel mee aan EU-top

Het Westen probeert eendrachti­g drie boodschapp­en te communicer­en. Israël kan rekenen op steun voor het recht op zelfverded­iging, maar wordt in één adem gemaand voorzichti­g te zijn met het beantwoord­en van de aanval. Iran werd alom veroordeel­d en kan rekenen op extra sancties.

Het Westen is in crises als deze snel geneigd om sancties in te zetten. Vraag is wel hoe effectief die kunnen zijn. Iran leeft immers al decennia met westerse sancties.

Nieuwe sancties tegen het Iraanse droneprogr­amma zouden aansluiten bij een bestaand sanctiereg­ime dat de levering van drones aan Rusland straft. Onderzocht wordt nu of behalve de levering van drones ook de levering van raketten onder het regime gebracht kan worden.

Daarnaast wil men dus de levering aan Iraanse bondgenote­n in het Midden-Oosten straffen. Het is overigens al strafbaar om vanuit de EU onderdelen voor drones aan Iran te leveren.

De zwaardere sanctie om de Iraanse Republikei­nse Garde als terroristi­sche organisati­e aan te merken is juridisch niet eenvoudig en werd door veel lidstaten als té provocatie­f van de hand gewezen. Een dergelijke stap zou waarschijn­lijk een weerwoord van Teheran provoceren en het is juist óók de bedoeling om het conflict te de-escaleren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands