NRC

Burgemeest­er bant radicaalre­chtse meeting

Een conferenti­e van de radicaal-rechtse beweging werd door een Brusselse burgemeest­er verboden vanwege de ‘openbare orde’.

- Door onze redacteur Rik Rutten

BRUSSEL. „Nee, niemand mag er meer in. Ook geen Franse presidents­kandidaten, monsieur Zemmour.” De Belgische politieage­nten voor de deur zijn onvermurwb­aar als Eric Zemmour, de grote concurrent van Marine le Pen op de Franse radicaalre­chtse flank, zich meldt aan de ingang van de club waar hij dinsdagmid­dag voor een zaal vol radicaalre­chtse politici en intellectu­elen had willen spreken.

Dan verschijnt tussen de agenten vanuit de entree de uitgestoke­n hand van Filip Dewinter, kopstuk van Vlaams Belang. Ook hij kan de agenten niet overtuigen om Zemmour toe te laten. „Welkom in Brussel!”, zegt hij tegen Zemmour. „Zoals Trump al zei: het is hier een hellhole!”

Het had een belangrijk samenzijn voor de radicaal-rechtse beweging moeten worden, deze editie van de National Conservati­sm Conference, twee maanden voor de Europese verkiezing­en. Brexit-pionier Nigel Farage stond op het programma, net als de omstreden Britse oud-minister Suella Braverman en de Hongaarse premier Viktor Orbán. En Zemmour dus.

Maar op last van de burgemeest­er van Sint-Joost-ten-Node, het deel van Brussel waar de conferenti­e zich afspeelt, is de hele conferenti­e afgelast, nadat de organisati­e al twee keer in 24 uur van locatie moest wisselen. De conferenti­e, zo staat in een verklaring, dreigde „de openbare orde ernstig te verstoren door het ogenschijn­lijk provoceren­de en discrimine­rende karakter ervan”.

Probleempj­e: als het verbod van de burgemeest­er verschijnt, is de conferenti­e al begonnen.

Absurdisti­sch schouwspel

Het levert een absurdisti­sch Brussels schouwspel op. Binnen spreken Farage en Braverman gewoon door. Ook

Europarlem­entariër Rob Roos, die Forum voor Democratie en JA21 vertegenwo­ordigde maar met beide partijen brak en nu solo in het Parlement zit, is al aan het woord gekomen.

Maar wie niet ’s ochtends vroeg al binnen was, mag er niet meer bij. En wie even naar buiten wil, mag ook niet meer naar binnen. „En het ergst van allemaal, ook de drank is niet gearriveer­d!”, zegt Farage op het podium. „Dit is krankzinni­g”, zegt Rob Roos later. „Ze hebben van alles met de haren erbij gesleept om het te laten verbieden.”

Antifascis­tische activisten hadden gedreigd met acties als de conferenti­e zou plaatsvind­en. Toch gaat de meeste argwaan onder de genodigden uit naar burgemeest­er Emir Kir. Die vecht bij de komende verkiezing­en voor zijn politieke voortbesta­an.

Over de schouders van de agenten vuurt de grijze Dewinter een heel betoog af over Kir, „een socialist en een

De burgemeest­er zet politie als privémilit­ie in

Filip Dewinter Vlaams Belang

Turk”, die de Brusselse agenten „als een privémilit­ie” inzet en de aanwezigen de toegang tot voedsel onthoudt. Hij vestigt zijn blik op de toegestroo­mde pers: „We worden uitgehonge­rd!”

Daarmee heeft de interventi­e van de burgemeest­er een dubbelzinn­ige uitkomst: de organisati­e moet veel sprekers afzeggen, maar staat ineens volop in de belangstel­ling. Zelden oogde radicaal-rechts, dat er in internatio­naal verband een handje van heeft zichzelf de tent uit te vechten, zo verenigd. Met dank aan Brusselse bestuurder­s.

De Belgische premier Alexander de Croo noemde dinsdagavo­nd het verbod onacceptab­el. „Gemeenteli­jke autonomie is een hoeksteen van onze democratie maar kan nooit de Belgische grondwet overstijge­n, die vrijheid van meningsuit­ing en vergaderin­g garandeert sinds 1830. Het bannen van politieke bijeenkoms­ten is onconstitu­tioneel.”

 ?? ?? Eric Zemmour van Franse Reconquête mocht niet naar binnen.
Eric Zemmour van Franse Reconquête mocht niet naar binnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands