NRC

Verbouwing Binnenhof gaat richting 2 miljard euro

De kosten van de verbouwing van het Binnenhof blijven oplopen. De staat van het complex is veel slechter dan verwacht.

- Door onze medewerker Joep de Groot

De renovatie van het Binnenhof pakt fors duurder uit dan verwacht. De nieuwste raming, die minister Hugo de Jonge (CDA) dinsdag met de Tweede Kamer deelde, gaat uit van 2 miljard euro. Vorig jaar werden de kosten nog op 843,6 miljoen geschat, de oorspronke­lijke raming uit 2015 ging uit van 475 miljoen. De staat van het complex is veel slechter dan oorspronke­lijk werd gedacht en er is veel meer asbest aangetroff­en. Ook gestegen loonkosten en prijzen van bouwmateri­aal dragen bij aan de verviervou­diging van de oorspronke­lijke raming.

Een rondleidin­g die de pers dinsdag door het afgetimmer­de Kamercompl­ex kreeg, laat zien waar de kosten vandaan komen. De Hofvijver lekt delen van het Kamergebou­w in, funderinge­n blijken poreus, kamers met asbest zijn afgesloten en het plafond van de plenaire zaal van de Eerste Kamer zit los. In het complex met vierduizen­d kamers die, volgens het Rijksvastg­oedbedrijf, „allemaal net anders zijn”, is „geen plint hetzelfde”, legt minister De Jonge uit. „Het is een nachtmerri­e voor de bouw. De staat van het gebouw is ongeloofli­jk veel slechter dan gedacht. Bij de raming in 2015 konden we de omvang van de kosten niet overzien.”

‘In één keer goed’

De Jonge zegt te snappen dat het een groot bedrag is, dat moeilijk te rijmen valt met de oorspronke­lijke doelstelli­ng van een „sobere en doelmatige renovatie”. Maar „we moeten niet voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten”, stelt de minister. „Je kunt dit maar één keer goed doen. We hebben nu de unieke kans om het gebouw in goede staat door te geven.”

Hoewel de oorspronke­lijke raming er flink naast zat, is volgens de Jonge duidelijk geworden dat de beslissing om te renoveren, de juiste was. „Achteraf gezien zijn we geen dag te vroeg weggegaan. Het gebouw is gewoon onveilig.”

Naast de slechte staat van het gebouw zorgen ook strengere veiligheid­seisen voor de toegenomen kosten. Verder zijn de bouwkosten de afgelopen jaren flink toegenomen, en er is meer personeel en materiaal nodig. De planning blijft dat de verbouwing eind 2028 opgeleverd wordt, al wordt dat volgens De Jonge „hard werken”. „Er moeten veel werkzaamhe­den gebeuren, die niet tegelijker­tijd, maar na elkaar moeten plaatsvind­en.”

Eind 2028 noemde De Jonge daarom „op zijn vroegst” als opleverdat­um.

 ?? ?? Het Binnenhof, met de Ridderzaal.
Het Binnenhof, met de Ridderzaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands