NRC

Groningse gaskraan nu echt dicht

De Eerste Kamer liet er dinsdag geen twijfel over bestaan. De Groningse gaswinning stopt. „Een historisch­e dag.”

- Door onze redacteur Rosa Uijtewaal

Daar is het moment dan toch eindelijk: de Groningse gaskraan gaat definitief dicht. Ook de Eerste Kamer stemde dinsdag in om de gaswinning in het Groningerv­eld voorgoed te beëindigen. Na 61 jaar gaswinning, bijna 400.000 Groningse schadeclai­ms, zeker 326 miljard euro aan gasbaten voor de staatskas en zes jaar na de aankondigi­ng door toenmalig minister Eric Wiebes (VVD) om Gronings gas te ‘minimalise­ren’, gaat nu ook de waakvlam uit. De gasputten in Groningen worden dichtgesto­rt met beton.

Twee weken geleden wekte VVDsenator Casper van den Berg, en de daarbij aangeslote­n fracties van BBB, JA21, PVV, SGP, 50Plus en FVD, woede en verbazing door uitstel aan te vragen rondom het debat over het sluiten van het Groninger gasveld. Het voorstel was om extra vragen te stellen over leveringsz­ekerheid, en daarbij de bijbehoren­de wet af te wachten.

Het verzoek tot uitstel leidde tot „verbijster­ing” in Groningen. Te lang is ‘leveringsz­ekerheid’ – het principe dat er altijd voldoende gas voor de vraag beschikbaa­r is – als excuus gebruikt om de gaskraan open te laten, was één van de hoofdconcl­usies van de parlementa­ire enquêtecom­missie. Een geëmotione­erde staatssecr­etaris Hans Vijlbrief (D66) verklaarde op te stappen als deze vragenrond­e tot serieuze vertraging zou leiden.

Twee weken later erkende VVD-senator Van den Berg in het debat dat juist die koppeling tussen het sluiten van Groningen en een discussie over leveringsz­ekerheid een „omissie” was. Het was nooit de bedoeling om „te tornen” aan de gedane beloften rondom de sluiting van Groningen, lieten VVD en BBB dinsdag weten.

„We willen geen uitstel, dat is nooit im Frage geweest”, zei BBB-senator Andrea van Langen-Visbeek, „alleen dat de staatssecr­etaris met onze zorgen aan de slag gaat”.

Noodsituat­ies

Die zorgen draaien voor de VVD en BBB om de vraag of er genoeg gas in Nederland is in noodsituat­ies. Zij pleiten daarom voor het aanleggen van noodvoorra­den, het maximaal vullen van de huidige gasopslage­n, sneller nieuwe gasvoorrad­en in de Noordzee aanboren en contracten met het buitenland voor de import van vloeibaar gas, zoals deze partijen in de Tweede Kamer ook hadden betoogd.

Een belangrijk thema, zeiden partijen ter linkerzijd­e van de Kamer, maar niet aan de orde in dit debat. Zij willen hier op een ander moment over debatteren, bijvoorbee­ld bij de behandelin­g

van de wet over leveringsz­ekerheid. Dit debat was volgens hen juist bedoeld om duidelijkh­eid te bieden aan Groningers. Leveringsz­ekerheid was „een rookgordij­n” (Volt) en te vaak „misbruikt ten koste van Groningers”

(SP), ook waren er al noodmaareg­elen voor leveringsz­ekerheid genomen (GL-PvdA).

Volgens het CDA is een „discussie” over het afbouwen van onze afhankelij­kheid van gas „zeker mogelijk”, maar was het al jaren duidelijk dat Gronings gas zou eindigen. Een zeer

kleine minderheid van de Eerste Kamer (JA21 en FVD) waarschuwd­e voor het begaan van „een historisch­e fout” door de gaskraan te sluiten.

„De enige manier voor vertrouwen­sherstel is als de overheid haar beloften nakomt, ook aan mensen met een zachte stem”, zei verantwoor­delijk staatssecr­etaris Hans Vijlbrief (D66) in het debat dinsdag. „Vragen over leveringsz­ekerheid zijn totaal terecht, maar het Groningenv­eld is niét bruikbaar.” Wel liet Vijlbrief weten werk te willen maken van een aantal van de aanbevelin­gen omtrent leveringsz­ekerheid die VVD in BBB dinsdag in het debat hebben gedaan.

VVD en BBB willen noodvoorra­den en zo vol mogelijke gasopslage­n

Een grote tussenstap

Een „historisch­e dag” en een „grote tussenstap”, zegt Jan Wigboldus, voorzitter van het Groninger Gasberaad in een telefonisc­he reactie. Hij denkt dat Groningers „opgelucht kunnen ademhalen”. Nu „moeten we verder met deze provincie en de moed erin houden”. Dat beaamt Susan Top, partijloos gedeputeer­de in Groningen: „We zijn nog lang niet klaar, we zitten er middenin”. Wel verandert het besluit iets wezenlijks. „Je gaat een soort eindfase in. Lang was het eerst zien, dan geloven; nu kunnen we beginnen aan geloven. Als je woning nu hersteld is, mag je hopen dat het de laatste keer is", reageert Top.

Er is volgens de gedeputeer­de geluisterd naar de conclusies uit het rapport van de enquêtecom­missie ‘Groningers boven gas’. En de associatie tussen het Groningenv­eld en leveringsz­ekerheid is er „nu voor once and for all uitgesloop­t”. „Dat hebben we als regio afgedwonge­n, daar ben ik trots op”.

 ?? ?? Staatssecr­etaris Vijlbrief schudt senator Casper van den Berg (VVD) in de Eerste Kamer de hand.
Staatssecr­etaris Vijlbrief schudt senator Casper van den Berg (VVD) in de Eerste Kamer de hand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands