NRC

Bang om zwak te lijken, slaan Iran en Israël liefst hard terug

Iran vond dat het Israël hard moest treffen zodat het bepaalde grenzen in acht zou nemen. Maar nu moet Israël een tegenzet bedenken waardoor het niet zwak oogt.

- Door onze redacteur Floris van Straaten

AMSTERDAM. Het is een vertrouwd dilemma voor veel politieke en militaire leiders in het Midden-Oosten maar ook elders in de wereld. Je land wordt aangevalle­n en hoe reageer je dan? Mep je net zo hard of zelfs harder terug tegen de agressor, in de hoop dat die zich een volgende keer wel driemaal zal bedenken voor hij opnieuw aanvalt? Of houd je jezelf in en probeer je het conflict te sussen? Aan dat laatste kleeft het gevaar dat je tegenstand­er, maar ook andere landen in de wijdere omgeving, zo’n opstelling uitleggen als een teken van zwakte. En dat is iets wat je liever vermijdt, ook omdat het je gemakkelij­k je baan kan kosten.

Juist die overweging speelde volgens Iran-kenners een rol bij het Iraanse besluit om afgelopen weekeinde een golf van drones en raketten richting Israël af te vuren. Dit betekende op zichzelf een ingrijpend­e koerswijzi­ging voor de Iraniërs. Daaraan deed het feit dat ze van tevoren waarschuwd­en dat ze zouden terugslaan, en de omstandigh­eid dat maar heel weinig projectiel­en doel troffen, niets af. Nooit eerder hadden ze Israël direct getroffen, maar altijd indirect via hun zorgvuldig opgebouwde ring van pro-Iraanse milities in het Midden-Oosten, waaronder het Libanese Hezbollah en het Palestijns­e Hamas. Deze aanpak werd wel aangeduid met de term ‘strategisc­h geduld’.

Cruciale Iraanse pionnen

Irans aartsvijan­d Israël daarentege­n aarzelde de laatste jaren niet om cruciale Iraanse pionnen, zoals generaals van de Revolution­aire Garde of atoomgelee­rden die het als een bedreiging voor de Israëlisch­e veiligheid beschouwde, te liquideren. Ook werden er nucleaire installati­es binnen Iran aangevalle­n. Een nieuwe grens overschree­d Israël door op 1 april een bevelhebbe­r van de Revolution­aire Garde en zes andere Iraanse officieren te doden in het Iraanse consulaat in Damascus. Officieel heeft Israël overigens nooit willen bevestigen dat het hier achter zat.

„Iran kon dat niet laten passeren”, schrijft Ali Vaez, Iran-analist van de denktank Internatio­nal Crisis Group, in antwoord op vragen van NRC. „Niet reageren op de aanval in Damascus zou Irans militaire aanwezighe­id in de Levant niet langer houdbaar hebben gemaakt en het signaal aan Israël hebben gegeven dat het zonder daarvoor een prijs te betalen het Iraanse militaire apparaat een kopje kleiner kan maken.”

Aanhangers van de harde lijn in Iran, die het de laatste jaren volledig voor het zeggen hebben, waren geleidelij­k aan toch al tot de conclusie gekomen het oude ‘strategisc­h geduld’ niet langer werkte. Zij beschouwde­n dit als een teken van zwakte en drongen er daarom op aan om meer risico’s te nemen en aan te sturen op confrontat­ie. De hoge Iraanse functionar­is Mohammad Jamshidi bevestigde deze verschuivi­ng op 14 april op X, het vroegere Twitter zelfs expliciet. „Het tijdperk van strategisc­h geduld is voorbij”, schreef hij. „De strategisc­he vergelijki­ng is veranderd.”

Protestgol­f

Vaez zegt niet eerder zoveel druk te hebben gezien op Irans leiders om krachtiger op te treden, met name van de kant van de haviken. „En voor de Islamitisc­he Republiek,

die al enorm veel legitimite­it had verloren in eigen land, was het geen optie de kern van zijn aanhang van zich te vervreemde­n.” Bij dat verlies aan legitimite­it doelt Vaez met name op de maandenlan­ge protestgol­f in Iran na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini in 2022 die was opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet correct zou hebben gedragen. Het regime onderdrukt­e deze protesten met grof geweld.

„Met zijn actie wilde Iran Israël het signaal geven dat het in Damascus een grens had overschred­en en dat Iran niet bang was om daartegen op te treden. Verder wilde het duidelijk maken dat het Israël zo nodig hard kon treffen met zijn raketten”, zegt Nomi Bar-Yaacov, een voormalige VN-medewerker die is verbonden aan de Britse denktank Chatham House. Volgens haar is die boodschap begrepen in Israël. „Ik denk niet dat Israël in de nabije toekomst opnieuw snel commandant­en van de Revolution­aire Garde zal doden.”

Aan Israëlisch­e zijde spelen echter soortgelij­ke overweging­en als bij Iran. De Israëlisch­e premier Netanyahu heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij er veel voor over heeft om een indruk van zwakte te vermijden. „Wij hebben een eenvoudig principe vastgelegd”, verklaarde hij nog kort voor de Iraanse wraakactie van zaterdag tijdens een bezoek aan een luchtmacht­basis. „Wie ons ook maar kwaad doet, zullen wij kwaad doen.”

Ook bij zijn aanpak van de Gaza-oorlog kijkt Israël steeds met een schuin oog naar Iran en naar Irans meest nabije bondgenoot aan de Israëlisch­e grens, Hezbollah. Er is Israël veel aan gelegen te laten zien dat wie Israël aanvalt, zoals Hamas op 7

oktober vorig jaar deed, op keiharde vergelding kan rekenen. Ongelukkig genoeg is er nu bijna niets meer over van Gaza”, aldus Bar-Yaacov. „Dat is zeker ook een signaal in de richting van Hezbollah. Dit is wat er gebeurt als je ons aanvalt.”

Iran heeft al duidelijk gemaakt dat het na zijn aanval van dit weekeinde geen behoefte heeft aan nieuwe directe confrontat­ies met Israël, maar voor Israël ligt dat anders. „Het herstel van de afschrikki­ng van de ene kant is het verlies van de afschrikki­ngskracht en het gezichtsve­rlies van de ander”, stelt Vaez.

Zijtoneel

Niet alleen Netanyahu, ook andere Israëlisch­e politieke en militaire leiders hebben al duidelijk gemaakt dat er hoe dan ook een Israëlisch­e vergelding zal volgen. Maar naar de aard daarvan blijft het vooralsnog gissen. Israël staat intussen onder zware druk van met name de Verenigde Staten, veruit zijn voornaamst­e bondgenoot, om Iran niet direct aan te vallen. „President Biden heeft geen belang bij een oorlog”, zegt de Nederlands­e oud-ambassadeu­r en Arabist Marcel Kurpershoe­k. „Het Midden-Oosten is een zijtoneel voor hem, zijn prioriteit ligt nu in het Verre Oosten.”

Niet iedereen in de VS steunt Bidens aanpak. Volgens voormalig Nationaal Veiligheid­sadviseur John Bolton hadden de VS „zwakheid” getoond. De VS zouden Israël juist moeten steunen bij een harde vergelding­sactie tegen Iran, stelt hij, om ervoor te zorgen dat Teheran ervoor terugschri­kt Israël in de toekomst opnieuw aan te vallen.

Niet reageren zou Irans militaire aanwezighe­id in Levant niet langer houdbaar hebben gemaakt

Ali Vaez

Iran-analist

Hoewel Netanyahu en zijn extreemrec­htse coalitiepa­rtners Iran liever met gelijke munt zouden terugbetal­en via een directe aanval op Iran, acht zowel Kurpershoe­k als Bar-Yaacov het waarschijn­lijker dat Israël nu zijn pijlen zal richten op Hezbollah. Het lijkt daarvoor vanuit Israëlisch perspectie­f een goed moment. Israël kan na de Iraanse aanval weer op wat meer krediet in de wereld rekenen en Hezbollah zit al jaren een stuk bezuiden de scheidslij­n die het ook volgens de Verenigde Naties zou moeten aanhouden. De oorlog in Gaza staat op een lager pitje en er waren wegens de Iraanse dreiging al veel reserviste­n opgeroepen. Bovendien moet de regering laten zien dat ze iets doet voor de tienduizen­den inwoners van Noord-Israël die door beschietin­gen van de kant van Hezbollah al maanden van huis en haard zijn gedreven.

Zo zouden Iran, dat Hezbollah zelf hielp oprichten, en Israël hun strijd na een kortstondi­g intermezzo van directe confrontat­ie weer op de oude vertrouwde indirecte wijze kunnen voortzette­n. „Maar onderschat dat niet”, zegt Bar-Yaacov. „Ook die strijd tussen Israël en Hezbollah kan tot enorme chaos en ontwrichti­ng leiden. Iran vuurde zaterdag ruim driehonder­d drones en raketten af op Israël maar vergeet niet dat Hezbollah over een arsenaal met maar liefst 150.000 raketten beschikt.”

Het tijdperk van strategisc­h geduld is voorbij

Mohammad Jamshidi Iraanse functionar­is

 ?? ?? Billboards tegen Israël in Teheran met daarop afbeelding­en van Iraanse raketten.
Billboards tegen Israël in Teheran met daarop afbeelding­en van Iraanse raketten.
 ?? ??
 ?? Negev-woestijn. ?? Helikopter­s van de Israëlisch­e luchtmacht, zondag boven de
Negev-woestijn. Helikopter­s van de Israëlisch­e luchtmacht, zondag boven de

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands