NRC

Kras op imago Von der Leyen na benoeming

De benoeming van een partijgeno­ot, Markus Pieper, op lucratieve post gaat niet door, maar is wel smet op blazoen van Von der Leyen.

- Door onze correspond­ent Clara van de Wiel

BRUSSEL. Bij alle stormpjes die de afgelopen vijf jaar opstaken, was de strategie van Ursula von der Leyen steevast dezelfde: kaken op elkaar, blijven glimlachen en de teugels strak in handen houden. Maar nu de verkiezing­skoorts in Brussel toeneemt, krijgt de normaal zo ongenaakba­re voorzitter van de Europese Commissie het steeds lastiger.

Maandag leed Von der Leyen een gevoelig verlies, toen een door haar benoemde partijgeno­ot zich gedwongen zag zich terug te trekken voor zijn nieuwe EU-baan. De afgelopen weken groeide de rel rond de aanstellin­g van deze Markus Pieper – een niet bijzonder vooraansta­ande Duitse christen-democratis­che Europarlem­entariër, die eind januari plotseling voor de baan van ‘gezant voor het Europese midden- en kleinbedri­jf’ werd geselectee­rd, een nieuwe functie, die de banden tussen Brussel en het mkb moet gaan bevorderen.

En dat terwijl er, zo bleek recent, twee vrouwelijk­e sollicitan­ten waren die in de procedure beter scoorden dan Pieper. Het besluit over de benoeming kwam voor velen in Brussel bovendien onverwacht, tijdens een vergaderin­g van Eurocommis­sarissen waar de Franse Eurocommis­saris Thierry Breton, verantwoor­delijk voor de Interne Markt en het Europese bedrijfsle­ven, afwezig was. Het contract met Pieper, die maandelijk­s 18.000 euro zou gaan verdienen, werd getekend op Paaszondag.

Waar aanvankeli­jk alleen een handvol Europarlem­entariërs en wat ngo’s vragen over de kwestie stelden, keerden onlangs ook vier prominente Eurocommis­sarissen uit Von der Leyens eigen team, onder wie Breton en buitenland­chef Josep Borrell, zich openlijk tegen de voorzitter. De verdenking dat de Duitse voor partijgeno­ot Pieper koos om steun te kopen in haar eigen, soms bokkige christen-democratis­che partij, klonk in Brussel steeds luider. Vorige week stemde een meerderhei­d van het Europarlem­ent voor een motie die de Commissie opriep de benoeming terug te draaien.

Tot maandagavo­nd hielden woordvoerd­ers van Von der Leyen vol dat alle procedures netjes gevolgd waren en leek de Commissiev­oorzitter te wachten tot de storm zou overwaaien.

Maandagavo­nd hield Pieper de eer aan zichzelf. In een verklaring liet Von der Leyen daarop weten het besluit van de Duitser te „respectere­n en te betreuren”, maar benadrukte ze tegelijk dat de „autonomie van elke EUinstelli­ng bij de benoeming van hoge ambtenaren moet worden gerespecte­erd.”

Verkiezing­scampagne

De aandacht voor wat in Brussel ‘Piepergate’ ging heten, is niet los te zien van de op stoom komende verkiezing­scampagne, waarin Von der Leyen de gedoodverf­de kandidaat is om opnieuw Commissiev­oorzitter te worden. Alle Europarlem­entariërs en Eurocommis­sarissen die kabaal maakten, hebben een andere politieke kleur dan Von der Leyen. Tegelijk sluit de rel aan bij kritiek die Von der Leyen al jaren krijgt, zowel in haar rol als Commissiev­oorzitter als eerder in die van Duits minister: dat ze de kring rond zichzelf wel heel klein houdt, collega-politici bij besluiten steevast passeert en aan transparan­tie een broertje dood heeft.

Het maakt Von der Leyen kwetsbaar, nu ze campagne voert voor een tweede termijn. De rel rond Piepers benoeming voegt zich bij de nog altijd niet opgetrokke­n mist rond de aankoop van Pfizer-vaccins. Onlangs werd bekend dat het Europees Openbaar Ministerie onderzoek doet naar Von der Leyens betrokkenh­eid bij vaccinafsp­raken met Pfizer, waarbij ze het sms-verkeer met de baas van het farmabedri­jf heeft vernietigd.

In Brussel geloven maar weinigen dat de relletjes Von der Leyens kansen op een nieuwe termijn serieus in gevaar brengen. Haar christen-democratis­che partij lijkt nog steeds ruim de grootste te worden bij de EU-verkiezing­en begin juni en de afgelopen jaren bouwde Von der Leyen ook bij regeringsl­eiders flink wat krediet op.

Maar haar onaantastb­are imago krijgt wel krasjes. En naarmate de verkiezing­en dichterbij komen, zullen politieke tegenstand­ers vaker hun best doen haar onderuit te halen. Dat maakt haar positie weinig comfortabe­l, voorafgaan­d aan een spannende zomer waarin ze haar uiterste best zal moeten doen in een nieuw, waarschijn­lijk zeer versnipper­d Europarlem­ent voldoende steun te vergaren.

Commissari­ssen die kabaal maakten zijn van andere partij dan Von der Leyen

 ?? ?? Ursula von der Leyen.
Ursula von der Leyen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands