NRC

Op een haar na uitgestorv­en

De Javaanse tijger is in 2003 uitgestorv­en verklaard. Maar er lijkt toch nog een exemplaar te zijn.

- Door onze medewerker Nienke Beintema

AMSTERDAM. Eén ooggetuige­nverslag, een paar verdachte pootafdruk­ken en één enkele haar – dat waren in 2019 de intrigeren­de tekenen dat de Javaanse tijger wellicht toch níét is uitgestorv­en. Maar die ene haar is nu genetisch onderzocht en alles wijst erop dat de waarnemer gelijk had: er sluipt nog minstens één Javaanse tijger rond in de bossen van West-Java. Dat schreven Indonesisc­he biologen eind maart in het wetenschap­pelijke tijdschrif­t Oryx.

De Tasmaanse buidelwolf, de ivoorsnave­lspecht, de Yangtze-rivierdolf­ijn en de Javaanse tijger: het zijn allemaal illustere dieren die officieel zijn uitgestorv­en, maar waarvan toch met enige regelmaat ooggetuige­nverslagen opduiken, vage foto’s of zelfs geluidsopn­amen, zoals van de ivoorsnave­lspecht. De waarneming­en zijn soms schimmig, soms geloofwaar­dig, maar telkens wanneer wetenschap­pers hele gebieden uitkammen en cameravall­en neerzetten, vinden ze niets. Zo ook bij de Javaanse tijger (Panthera tigris sondaica).

De laatste bevestigde waarneming van deze ondersoort dateert uit 1976. Een groep studenten vond in 1987 sporen. Maar alle waarneming­en daarna bleken niet te kloppen. Een foto uit 2016 die ophef veroorzaak­te, was van een Bengaalse tijger in een dierentuin. Een ranger die 2017 op Java een tijger dacht te hebben gezien, zag in werkelijkh­eid een Javaanse luipaard – ook bijzonder, want daarvan bestaan er nog maar een paar honderd.

De laatste serieuze zoektocht naar Javaanse tijgers dateert uit 1999-2000. Toen kamden biologen een jaar lang de Javaanse bossen uit en plaatsten 35 cameravall­en. Ze zagen nu en dan een prooidier op de foto’s, en heel veel stropers – maar niet één Javaanse tijger.

Wereldwijd leven er nu zes ondersoort­en van de tijger – de Javaanse niet meegereken­d. Het zijn er vijf op het Aziatische vasteland: de Bengaalse, Siberische, ZuidChines­e, Indochines­e en Maleise tijger. Op het vasteland stierf er eentje uit: de Kaspische tijger, die tot in de jaren 1970 tot in Turkije voorkwam. In Indonesië bestaat nu officieel nog maar één ondersoort: de Sumatraans­e tijger, die ernstig bedreigd is. Twee eiland-ondersoort­en zijn officieel uitgestorv­en verklaard: de Javaanse tijger in 2003 en de Balinese tijger in 2008. De redenen van het uitsterven zijn overal hetzelfde: jacht (voor trofeeën of uit angst), stroperij (voor de illegale markt van huiden en traditione­le medicijnen) en het verdwijnen van leefgebied en prooidiere­n.

Het is de Internatio­nal Union for Conservati­on of Nature die diersoorte­n uitgestorv­en verklaart en de Rode Lijst van Bedreigde

Diersoorte­n beheert. Voor alle classifica­ties zijn er strenge criteria. Het criterium van uitsterven is dat er ten minste dertig jaar geen waarneming is geweest die door wetenschap­pers is bevestigd en gepublicee­rd in een erkend wetenschap­pelijk tijdschrif­t.

Een groot schimmig gebied

Maar er bestaat een groot schimmig gebied: van de ivoorsnave­lspecht zijn er bloedserie­uze, goed gedocument­eerde zichtwaarn­emingen van gerespecte­erde wetenschap­pers – maar omdat andere onderzoeke­rs in grote surveys steeds niets vinden, geldt de soort – sinds 2021 – nu toch echt als uitgestorv­en.

Bij tijgers is er nog een ander aspect dat uitsterven schimmig maakt: de indeling in soorten, ondersoort­en en zelfs sub-ondersoort­en. Dat komt doordat veel soorten erg op elkaar lijken, een overlap hebben in hun lichaamske­nmerken (zoals grootte en strepenpat­roon), en soms ook nog eens met elkaar kruisen. Sommige ondersoort­en zijn namelijk pas relatief recent uit elkaar gegaan: rond het eind van de laatste ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden.

Op basis van de sporen en het betrouwbar­e ooggetuige­nverslag geloofden de auteurs van het stuk in Oryx al dat de tijgerwaar­neming klopte. Maar ze hadden dus ook een haar. Eén van hen had die gevonden, op aanwijzing van de lokale natuurbesc­hermer die de tijger had gezien. Ze vonden de haar op een hek waar een dier overheen was gesprongen. In de buurt vonden ze poot- en nagelafdru­kken die van een tijger zouden kunnen zijn.

De biologen vergeleken het dna uit de haar met dat van haren van Sumatraans­e en Bengaalse tijgers, van Javaanse tijgerhuid­en uit musea, en van de Javaanse luipaard. Ze keken daarbij naar verschille­nde dna-kenmerken. Die lieten allemaal zien dat de haar genetisch gezien het best bij de Javaanse tijgers past. En omdat de biologen dat dna heel succesvol in het lab konden vermeerder­en, concludeer­den ze dat het dna vers was, en niet uit een museumcoll­ectie. Maar, concludere­n ze voorzichti­g, „of de Javaanse tijger echt nog in het wild voorkomt, zal verder genetisch en veldonderz­oek moeten uitwijzen”.

De haar zat op een hek waar het dier overheen is gesprongen

 ?? ?? Het vel van een Javaanse tijger in het Londense Natural History Museum.
Het vel van een Javaanse tijger in het Londense Natural History Museum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands