NRC

‘Ras’ bestaat niet, dus kan ook niet onderzocht worden

- Universita­ir hoofddocen­t Tilburg University

Oorspronke­lijk ging antiracism­e om strijd tegen racisme en voor gelijke rechten. ‘Ras’ werd gezien als een vals idee om slavernij en segregatie te rechtvaard­igen dat doorwerkt in hedendaags racisme. Het benoemen van mensen in raciale termen gold als een daad van racisme. Tegenwoord­ig wordt ‘ras’ opgevat als een identiteit. In plaats van een kwalificat­ie als ‘jij bent zwart’ te verwerpen als racisme, wordt ‘ik ben zwart’ nu gezien als een trotse bevestigin­g van wie je bent. ‘Witte’ mensen worden nu ook op hun identiteit aangesprok­en. Als ‘ras’ zijn ze fout want behept met ‘whiteness ’en‘ white innocence’. Zo zijn ze nu eenmaal, dus hoef je geen bewijs meer te leveren als je hen beschuldig­t.

Judi Mesmans onderzoek Leiderscha­p in kleur illustreer­t dit. Ze schrijft over ‘rassen’ alsof die echt bestaan. Ze noemt haar veertig respondent­en in toppositie­s schaamtelo­os mensen ‘van kleur’ of ‘zwart’. Ze heeft ze zelfs geselectee­rd op hun ‘ras’, schrijft ze. Het is aannemelij­k dat deze mensen discrimina­tie ervaren. Mijn eigen onderzoek bevestigt dat. Maar voor Mesman is dat niet genoeg. Ze wil hun ervaringen inzetten om ‘witte’ mensen van racisme te beschuldig­en. Dat kan alleen door de integritei­tscode voor wetenschap­bedrijven te schenden.

Haar data passen niet bij de definitie van racisme. Dan concludeer je als wetenschap­per dat er geen sprake is van racisme. Mesman niet. Ze rekt de definitie net zo ver op dat haar data er wel onder vallen. Ook herdefinie­ert ze de afwezighei­d van racisme als een vorm van racisme. Dan maakt het niet uit of je bewijzen voor racisme vindt of niet. In beide gevallen is er immers sprake van racisme.

Haar interviewm­ethode is ondeugdeli­jk om racisme te vinden. Haar selectie van respondent­en is biased. Of ze respondent­en raciale termen in de mond legt, blijft onduidelij­k want haar interviews­cript ontbreekt. Dergelijke designfout­en zijn gewoon geworden in Nederlands onderzoek naar racisme. Zie rapporten van het Kennisplat­form Inclusief Samenleven of de Staatscomm­issie tegen Racisme en Discrimina­tie. Slachtoffe­rs van discrimina­tie hebben hier niets aan. Maar wat gebeurt er als mensen zich aangesprok­en voelen als schrijvers het over ‘witte’ mensen hebben om hen zonder bewijs van racisme te beschuldig­en? Als hun geduld op is, zijn we nog veel verder van huis. Hans Siebers

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands