NRC

Een Europees kernwapen is nagenoeg onmogelijk

Europese nucleaire afschrikki­ng is gevaarlijk en moeilijk te verwezenli­jken, schrijft Paul van Hooft. Europa kan zich beter richten op geavanceer­de convention­ele wapens.

-

Zogenaamde ‘Europese’ kernwapens staan weer op de agenda. Volgens de huidige opiniepeil­ingen is het goed mogelijk dat Donald Trump in januari 2025 weer president van de VS is. Afschrikki­ng hangt af van geloofwaar­digheid en onlangs verklaarde Trump dat hij president Poetin geen duimbreed in de weg zou leggen bij een aanval op een NAVO-lidstaat die in gebreke was bij het betalen van de afdracht aan de verdragsor­ganisatie.

Net als in 2016 en 2017 is de publieke discussie in Duitsland over Europese nucleaire alternatie­ven weer opgelaaid. Ook Poolse leiders zetten deze keer vraagteken­s bij Amerikaans­e geloofwaar­digheid. Maar hoewel Europese nucleaire afschrikki­ng nodig is voor daadwerkel­ijke strategisc­he autonomie is het moeilijk en gevaarlijk te verwezenli­jken en kan Europa zich daarom voorlopig beter op geavanceer­de convention­ele wapens richten.

De Europese nucleaire alternatie­ven bestaan uit een EU-kernwapen, nieuwe Europese kernwapens­taten, of een grotere rol voor Frankrijk en het VK, de enige twee kernwapenm­achten in Europa naast Rusland. Alleen de laatste optie is mogelijk haalbaar.

De huidige staatsrech­telijke vormgeving van de EU maakt een EU-kernwapen nagenoeg onmogelijk. Tijdens een crisis zouden nooit alle lidstaten binnen enkele minuten unaniem tot een beslissing kunnen komen. En als het één leider was, wie zou dan de codes mogen invoeren? De president van de Europese Raad, de president van de Europese Commissie? We zijn eraan gewend deze soevereini­teit aan een Amerikaans­e president over te dragen.

Is Frankrijk eigenlijk bereid de technologi­sche kennis te delen? Bovendien kunnen neutrale EU-lidstaten, zoals Oostenrijk en Ierland, de ontwikkeli­ng blokkeren.

Een Pools of Duits kernwapen is eveneens risicovol en niet alleen omdat het een breuk zou zijn met het non-proliferat­ieverdrag dat nu de verspreidi­ng van kernwapens binnen de perken houdt. Het ontbreekt in beide landen aan technische kennis, voor zover de wil in Duitsland daadwerkel­ijk bestaat. Ze zouden tijdens de bouw van het wapen onveiliger zijn totdat ze een preventiev­e aanval kunnen overleven, behalve als de VS, VK, en Frankrijk expliciet aan Rusland duidelijk maakten de bouw van het wapen te steunen en ze ondertusse­n de beschermen.

De Franse en Britse kernwapens zijn op zichzelf waarschijn­lijk niet afdoende zonder de Amerikaans­e tactische wapens . Hoe bizar het misschien ook lijkt omdat kernwapens zo vernietige­nd zijn, maar juist daarom laten ze weinig ruimte tussen niets doen en algehele vernietigi­ng. Zowel

Frankrijk en het VK hebben kleine aantallen wapens en geen tactische kernwapens. Daardoor hebben ze weinig mogelijkhe­den om in stappen te escaleren. Het maakt de Franse en Britse afschrikki­ng tijdens een crisis minder geloofwaar­dig.

Escalatiem­ogelijkhed­en bestaan nu omdat de vliegtuige­n van een aantal NAVO-lidstaten – België, Duitsland, Italië, Turkije, en ook Nederland – Amerikaans­e tactische wapens dragen. Polen zou ook graag lid van deze club zijn. Maar deze landen hebben geen operatione­le controle over de wapens. Een Amerikaans­e president besluit of kernwapens geactiveer­d worden – dus daadwerkel­ijk een nucleaire explosie op gang brengen. Daardoor hebben ze ook weinig betekenis als er een Amerikaans­e president in het Witte Huis zit die ze niet wil gebruiken.

Het probleem is daarom niet alleen Trump. De geloofwaar­digheid en het voortbesta­an van de NAVO hangt en hing altijd af van een onmogelijk­e belofte: dat de VS hun voortbesta­an op het spel zullen zetten voor de veiligheid van bondgenote­n aan de andere kant van de Atlantisch­e Oceaan. Omdat de VS deze belofte deden aan Europese en Aziatische bondgenote­n (en impliciet ook aan andere staten), is kernwapenp­roliferati­e grotendeel­s beperkt gebleven tot de grootmacht­en – de VS, Rusland, China, het VK, Frankrijk, en

India - en een paar andere staten zoals Pakistan, Israël, en Noord-Korea.

Wij zijn nu bijna terug bij af. De Amerikaans­e rol als beschermer van Europa is onzeker, ook met of zonder Trump, gezien de Amerikaans­e draai richting Azië, die ook duidelijk werd in de laatste National Defense Strategy. Ook ná Trump hebben Amerikaans­e kiezers elke vier jaar de Europese veiligheid in hun handen en moet Europa wachten hoe het muntje landt. De roep om Europese strategisc­he autonomie groeit daarom, maar autonomie zal relatief zijn omdat Europa meer of minder afhankelij­k is van de VS. Het gebrek aan nucleaire afschrikki­ng blijft een groot obstakel.

Amerikaans­e rol als beschermer is onzeker, met of zonder Trump

Voor Europa is convention­ele afschrikki­ng als escalatiem­iddel een meer haalbare optie. Dit kan door het ontwikkele­n en aanschaffe­n van meer geavanceer­de convention­ele wapens, zoals vijfde of toekomstig­e zesde generatie vliegtuige­n en langeafsta­ndskruisra­ketten, waarmee Europese staten Russische militaire en industriël­e doelen zouden kunnen bedreigen. Dan is het hopen dat de Franse en Britse kernwapens genoeg twijfels zaaien bij Russische leiders om ze te weerhouden van aanvallen op EU- of NAVO-lidstaten. Ook als Amerika een stap terugdoet bij de verdedigin­g van Europa.

 ?? ??
 ?? ?? Paul van Hooft is senior strategisc­h analist bij het Den Haag Centrum voor Strategisc­he Studies (HCSS).
Paul van Hooft is senior strategisc­h analist bij het Den Haag Centrum voor Strategisc­he Studies (HCSS).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands