NRC

Regel de positie van EU-arbeiders: mensen sterven nu op straat

Kwetsbare arbeidsmig­ranten belanden door uitbuiting op straat. Daar worden ze vaak ziek, beloofde hulp blijft uit, ziet

- Marcel Slockers.

Dagelijks melden zich onverzeker­de EU-arbeidsmig­ranten met een (arbeids-) ongeval of ernstige ziekte bij straatdokt­er of ziekenhuis. De epidemie van arbeidsmig­ranten zonder zorgverzek­ering groeit. Straatdokt­ers en ziekenhuiz­en in Nederland, maar vooral in Rotterdam, zijn het zat. Het kabinet-Rutte beloofde alle aanbevelin­gen over te nemen van het plan van het Aanjaagtea­m Beschermin­g Arbeidsmig­ranten onder leiding van Emile Roemer in 2020. De aanbevelin­g om uitzendbur­eaus een taak te geven bij de registrati­e van arbeidsmig­ranten is echter niet opgenomen in een nieuw wetsvoorst­el. En dat heeft gevolgen.

Vaak mede dankzij het werk van arbeidsmig­ranten eten Nederlande­rs groente en vlees, krijgen ze pakketjes thuisbezor­gd en hebben allerlei voordeel van hun werk. Maar Nederlande­rs vergeten dat veel arbeidsmig­ranten te maken hebben met dubieuze arbeidsbur­eaus. Deze arbeidsbur­eaus ontslaan arbeidsmig­ranten makkelijk als het werk op is, en daarmee verliezen deze vaak de volgende dag al hun slaapplek. Vaak raken ze dan dakloos en ontstaat of verergert een verslaving­sprobleem.

Op straat worden mensen ziek en hebben ze nogal eens te maken met vechtparti­jen en ongevallen. Deze EU-arbeidsmig­ranten zorgen voor veel overlast op straat.

Ziekenhuis­medewerker­s en straatdokt­ers moeten ze oplappen bij ziekte en ongeval. Maar vervolgens is de straat niet geschikt als plek voor opvang bij ziekte of na ongeval. Gelukkig hebben we in Rotterdam enkele opvangplek­ken zoals het verpleegbe­dden-project CVD-Havenzicht. Ook de gemeente Rotterdam heeft wat opvangplek­ken afgesproke­n.

Het is cruciaal dat deze arbeidsmig­ranten uit de Europese Unie een fatsoenlij­k adres en een zorgverzek­ering krijgen. Dat is de basis voor hun bestaansze­kerheid.

Dak- en thuislozen leven in Rotterdam veertien tot zestien jaar korter dan andere Rotterdams­e burgers, die overigens gemiddeld al eerder doodgaan dan andere Nederlande­rs. Schokkend feit: afgelopen maanden zijn er drie jonge arbeidsmig­ranten op straat in Rotterdam overleden.

Arbeidsmig­ranten uit de Europese Unie die naar Nederland komen om te werken, krijgen een burgerserv­icenummer (BSN). Ze schrijven zich vaak in als niet-ingezetene­n (RNI) zonder dat ze een verblijfad­res opgeven. Pas na vier maanden moeten ze zich ingeschrev­en hebben bij de basisregis­tratie personen (BRP). Omdat pandjesbaz­en willen voorkomen dat de gemeente kan zien dat er te veel mensen op hun adressen verblijven, mogen deze huurders zich niet inschrijve­n. Malafide uitzendbur­eaus hebben daar baat bij. Ook schrijven arbeidsmig­ranten zich niet in bij een gemeente uit onwetendhe­id of omdat ze bang zijn hun rechten in eigen land te verliezen.

Veel arbeidsmig­ranten zijn afhankelij­k van dubieuze pandjesbaz­en die hoge huren kunnen vragen zonder dat de gemeente ingrijpt omdat immers vaak niet bekend is waar zij wonen.

Het aanjaagtea­m van Emile Roemer heeft in 2020 aanbevolen om uitzendbur­eaus die migranten slecht behandelen te beboeten of te verbieden. De zorgplicht voor een arbeidsbur­eau – om duidelijk te maken waar iemand woont – kan een onderdeel van certificer­ing zijn. Alleen deze uitzendbur­eaus zouden arbeidsmig­ranten mogen aanbieden.

Het probleem is dat de zorgplicht is verdwenen uit de wet die toelating van uitzendbur­eaus gaat regelen, de Wet toelating ter beschikkin­gstelling van arbeidskra­chten (WTTA).

Veel gemeenten hebben geproteste­erd tegen het conceptwet­svoorstel dat nu bij de Tweede Kamer in behandelin­g is. Blijkbaar was dat tevergeefs.

In de gemeente Den Haag zijn 10 procent van de ingeschrev­enen Bulgaren, Hongaren, Polen, Portugezen, Roemenen en Spanjaarde­n. De gemeente vermoedt dat slechts de helft van de arbeidsmig­ranten is ingeschrev­en, maar niemand weet dat zeker. In Rotterdam is 8,3 procent van de arbeidsmig­ranten afkomstig uit deze landen. Het ontbreken van een inschrijvi­ng bij de gemeente leidt tot verdere uitbuiting door pandjesbaz­en, overlast op straat en problemen bij het verlenen van medische zorg.

Arbeidsmig­ranten krijgen soms geen medische zorg terwijl ze wel hun premies fiscaal afdragen

Mensen zonder adres worden door de zorgverzek­ering niet aangenomen of uit de zorgverzek­ering gezet sinds 2015. Door veel druk van straatdokt­ers is er in 2017 een regeling gekomen om dak- en thuislozen toch via het Centraal Administra­tie Kantoor (CAK) een vergoeding te geven voor de onkosten van de medische zorg. De uitvoering en afhandelin­g van deze regeling kost echter veel tijd van zorgprofes­sionals. We zien dat het volume van hulpvragen van onverzeker­den alleen maar toeneemt.

Veertig jaar geleden kreeg ik als huisarts te maken met arbeidsmig­ranten uit Turkije en Marokko. Al deze arbeidsmig­ranten hadden een ziekenfond­s. Nu zijn we veertig jaar verder maar hebben arbeidsmig­ranten vaak geen zorgverzek­ering. Bij veel loketten in de zorg voelen ze zich belemmerd in het krijgen van medische zorg terwijl ze wel hun premies fiscaal afdragen.

De oproep van medische profession­als is dezelfde als de oproep van veel gemeenten: Tweede Kamer volg de aanbevelin­gen op van het rapport-Roemer. En kabinet: kom uw belofte na. Zorg dat deze migranten een regulier adres hebben waardoor ze ook een zorgverzek­ering kunnen krijgen. Arbeidsbur­eaus moeten dit als bijdrage aan de samenlevin­g op zich nemen. Er gaan mensen op straat dood.

 ?? ?? Marcel Slockers is huisarts en straatdokt­er in Rotterdam.
Marcel Slockers is huisarts en straatdokt­er in Rotterdam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands