NRC

Israëlisch paviljoen blijft dicht tot er een staakt-het-vuren is in Gaza

- Door onze cultuurred­actie

Het Israëlisch­e paviljoen op de zestigste editie van de Biënnale van Venetië, een belangrijk­e internatio­nale kunstexpos­itie, zal de deuren gesloten houden als protest tegen de oorlog tussen Israël en Hamas. Dat schrijft The New York Times. Officieel begint de tentoonste­lling zaterdag 20 april, dinsdag werden journalist­en al toegelaten.

Op de deuren van het gebouw waar Israëlisch­e kunstenaar­s hun werk tentoonste­llen, hangt een poster met de tekst: „De kunstenaar­s en curatoren van het Israëlisch­e paviljoen zullen de tentoonste­lling openen wanneer er een staakt-het-vuren en een overeenkom­st voor de vrijlating van gijzelaars is bereikt.”

Tegen de Amerikaans­e krant zegt

een van de Israëlisch­e kunstenaar­s dat de oorlog in Gaza „vele malen belangrijk­er is” dan de kans die jonge kunstenaar­s krijgen door hun werk in Venetië tentoon te stellen. Het niet openen van het nationale paviljoen is volgens haar „de enige optie”.

Op de Biënnale van Venetië presentere­n dit jaar kunstenaar­s uit bijna negentig landen hun werk. De tentoonste­lling duurt een half jaar en bestaat uit 88 verschille­nde paviljoene­n: voor ieder land één. Het is wereldwijd een van de grootste kunstevene­menten van het jaar.

In februari onderteken­den nog 19.000 kunstenaar­s, curatoren en andere ingewijden een open brief aan de organisati­e van de Biënnale: Zij riepen op Israël te weren van de tentoonste­lling. De organisati­e liet het verzet links liggen. De Italiaanse minister van Cultuur, Gennaro Sangiulian­o, zei destijds dat Israël het recht heeft om „zijn kunst uit te drukken, juist op een moment waarop het meedogenlo­os is getroffen door terroriste­n”, daarmee verwijst hij naar de aanval van Hamas op 7 oktober.

 ?? ?? Het Israëlisch­e paviljoen.
Het Israëlisch­e paviljoen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands