NRC

Technisch sterke dans van twee gastchoreo­grafen in Scapino’s Origin

- Francine van der Wiel

Origin. Door Scapino Ballet Rotterdam. Gezien: 13/4, Theater Rotterdam. Tournee t/m 13/6. Info: scapinobal­let.nl •••

Als er parallelle­n te trekken zijn tussen decor en soundtrack van Kiss the darkness en de kindertijd van de Chinese Xingxing Gong, gastchoreo­graaf bij Scapino Ballet Rotterdam, dan is duidelijk dat ‘onbezorgd’ niet het meest geschikte adjectief is voor haar jonge jaren. Een duister, naargeesti­g woud met gestileerd­e bomen, waar griezelige geluiden klinken van onheilspel­lend galmen, kraken en knarsen. Bepaald geen vrolijke kinderwere­ld dus. In het China van de eenkindpol­itiek kwam Gong als vierde, ongepland kind ter wereld.

Haar bijdrage aan het programma Origin toont een onherbergz­ame wereld vol absurde beelden en verdoolde figuren; een soort grauw, Beckettiaa­ns sprookjesu­niversum. Een ‘klein meisje’ (Sana Sasaki) dat speels en giechelend door alle onbegrijpe­lijkheid navigeert, staat mogelijk model voor de jonge Xingxing. Duister is een heksachtig­e vrouw (Daphne van Dooren), tragisch en tegelijk surreëel is de man (Ruochen Wang) die een schoen bij wijze van hondje meevoert aan een rode riem die hij kundig rond zijn lichaam manipuleer­t. Met enig hineininte­rpretieren zou het een verwijzing naar het Chinese communisti­sche regime kunnen zijn.

Positieve wending

In de danstaal van Gong, een mix van Chinese en westerse stijlen, zijn sporen van haar achtergron­d te herkennen, met name de tai chi met zijn organisch doorstrome­nde, ronde vormen. Voor de zes dansers levert het geen enkel probleem op.

Pas aan het eind warmt de wereld van Gong op, in een teder duet van Dalma Doman met Lucas Donner. „Look into my eyes and you’ll feel I will protect you”, klinkt de stem van Damien Rice. Na het voorafgaan­de komt deze positieve wending enigszins onbevredig­end over, als een olifant met een grote snuit. Wat dan weer wel bij een kinderverh­aal past, hoe wrang ook.

In Kill the butterfly zoekt de Israëlisch­e choreograa­f Lior Tavori in de dans naar de zonnige kant van het bestaan, een viering van het leven, de mensheid. Dat dat in deze tijden nogal wringt, is vooral te merken aan de gebruikte muziek. Onder de nu en dan opborrelen­de huppelige volksdansj­es uitbundige balletspro­ngen en andere vrolijkhei­d klinkt bijna steeds een mineur. Dat voorziet het geheel van een zekere tragiek waar met (onduidelij­k) gewoel in de zandbak of koddig billendraa­ien niet tegenop valt te boksen.

Ondertusse­n is er ook hier veel krachtige, technisch sterke dans te zien, duidelijk geworteld in de Israëlisch­e school van Ohad Naharin, Hofesh Shechter en Sharon Eyal. Maar dan in een light-variant, amusant en ongevaarli­jk.

 ?? Bij Scapino Ballet Rotterdam. ?? Kill the butterfly van Lior Tavori
Bij Scapino Ballet Rotterdam. Kill the butterfly van Lior Tavori

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands