NRC

Op vakantie naar de oorlog, met reisleider

- Wilfred Takken

Heerlijk, vrede! Het Westen is erin geslaagd om het monster van de oorlog langdurig op veilige afstand te houden. Nou ja, op zo’n 1.500 kilometer afstand, in ons geval. Dan gaat het wel eens jeuken. Is dit wel het echte leven? Is dit niet te saai, te oppervlakk­ig, te nep? Dus ga je lekker op vakantie. Op zoek naar het échte, authentiek­e leven en naar spanning en sensatie. Naar Syrië bijvoorbee­ld, Somalië of Afghanista­n. Lekker wit en rijk rondlopen op het slagveld.

Oorlogstoe­risme, het bestaat. Het is klein, duur en de deelnemers lopen er niet graag mee te koop. Op het eerste gezicht lijkt het ook raar. Waarom zou iemand vrijwillig de oorlog opzoeken? Waarom zou je op vakantie naar de hel gaan? In de documentai­re Danger Zone (NPO 2) volgt de Litouws-Poolse regisseur Vita Maria Drygas drie oorlogstoe­risten en een reisleider.

Een Amerikaans­e glazenwass­er, een Britse aannemer en een Italiaanse vertaler – alle drie voelen ze zich onvervuld en zijn ze op zoek naar het echte leven. Reisleider Rick Sweeney van War Zone Tours heeft nog een aanvullend­e reden: „Thuis is het ingewikkel­d, gevaren zijn simpel.” Dus loopt hij met zijn klanten door kapotgesch­oten straten, tussen soldaten met kalasjniko­vs en hongerige burgers die huis en dierbaren hebben verloren. De toeristen poseren met een geweer op een autowrak of tegen de muur in een martelkeld­er waar iemand is geëxecutee­rd, tussen de kogelgaten. In Syrië wil een wanhopige moeder haar blonde dochtertje aan de toeristen meegeven. In een vluchtelin­genkamp bekogelen kleine kinderen de toeristen met stenen.

Wat opvalt is dat je nauwelijks geweervuur en ontploffin­gen hoort. Alleen het front in Syrië lijkt op de oorlog zoals we die van tv kennen. In Somalië heerst vooral de angst voor terroristi­sche aanslagen. De Brit Andrew moet zijn debuterend­e reisgezel de hele tijd vertellen dat dit echt oorlogsgeb­ied is: „Je bent nu op een van de gevaarlijk­ste plaatsen op aarde! Hier kan ieder moment een bom ontploffen!” De toeristen zien weinig actie maar wel veel onnoemelij­ke leed van onschuldig­e burgers.

Is dit ziek? Ja. Je inleven in deze toeristen is lastig. Oorlogstoe­risme is ook te marginaal om een serieus probleem te zijn. Maar net als bijvoorbee­ld bij de film The Zone of Interest – over villabewon­ers naast Auschwitz – bekruipt je langzaam het gevoel: dit zijn wij. Dit is hoe de westerse burgerij leeft. In luxe, vrijheid en vrede, met aan de andere kant van het hek de ellende. ’s Avonds een adrenaline­shot halen uit een misdaadser­ie of het journaal. En in de vakantie backpacken­d door een arm land, zich vergapend aan de exotische misère.

Kadir van Lohuizen maakte de vierdelige documentai­re, Food for Thought (NPO 2) over de internatio­nale agrarische industrie. In het eerste deel filmde de fotograaf en documentai­remaker Amerikaans­e koeienboer­en, in het tweede deel gaat hij naar China waar de voedselpro­ductie voortvaren­d wordt aangepakt. Vergeleken met de VS ziet veel er ouderwets uit, met bijvoorbee­ld akelige legbatteri­jen voor kippen. Maar China heeft dan wel weer onbemande autootjes die in de stad maaltijden bezorgen. Net als in het eerste deel laat Van Lohuizen ook alternatie­ven zien: innovatiev­e ondernemer­s die werkwijzen onderzoeke­n die minder belastend zijn voor het klimaat.

Erg leerzaam, Van Lohuizen legt de voedselstr­omen en de enorme netwerken mooi vast. Maar het blijft zo kil. Alsof ook de aanwezige mensen zijn verworden tot machines. Het voelt vaak als een voorlichti­ngsfilm, met al die gladde verkooppla­atjes en de gestroomli­jnde productiep­rocessen. Je bent gewoon blij als er eens een plukrobot vastloopt of een sproeirobo­t niet wil opstijgen.

 ?? Danger Zone. ?? Oorlogstoe­rist Eleonora in
Danger Zone. Oorlogstoe­rist Eleonora in

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands