NRC

‘Wat AI nu al kan is opwindend, ongelofeli­jk en ook doodeng'

Componist Daniel Wohl vraagt zich af of AI nou een zegen is of niet. Die wispelturi­ge gevoelens stopte hij ook in Uncanny Valley, een nieuw concert voor slagwerker Dominique Vleeshouwe­rs.

- Door onze redacteur Rahul Gandolahag­e Uncanny Valley van Daniel Wohl voor Dominique Vleeshouwe­rs is 18, 19 en 20/4 te horen bij Philzuid in Eindhoven, Antwerpen en Tilburg. Info: philzuid.nl

We zijn nog maar net geïnstalle­erd in een café in Amsterdam of Daniel Wohl (43) wijst naar mijn smartwatch. „Is dat nou fijn, zo’n ding?” Bij het afrekenen van de koffie had hij al verbaasde kreetjes geslaakt bij het zien van een contactloz­e betaling met een telefoon. Voor een componist die dol is op het gebruik van allerlei elektronic­a in zijn muziek, is hij behoorlijk analoog, geeft-ie toe; bang dat hij nog meer een slaaf zal worden van elektronic­a. Maar heeft hij daar dan geen last van bij alle knopjes en schuifjes en computerpr­ogramma’s die hij gebruikt in zijn muziek, vaak in samenspel met een analoog klassiek ensemble? „Absoluut. Maar dat voelt veel lekkerder. Dan ben je aan het ontdekken.”

Deze week hoort het zuiden van Nederland een nieuw stuk van de FransAmeri­kaanse Wohl: een slagwerkco­ncert voor slagwerker Dominique Vleeshouwe­rs (artiestenn­aam tegenwoord­ig: DOMNIQ) getiteld Uncanny Valley. Vleeshouwe­rs speelt het met orkest Philzuid (de nieuwe naam van philharmon­ie zuidnederl­and). Thema: kunstmatig­e intelligen­tie. Wohl, die in de Verenigde Staten woont, is nu een week in Nederland om met Vleeshouwe­rs te repeteren.

Dat het rap gaat met kunstmatig­e intelligen­tie moge inmiddels duidelijk zijn. AI kan al een indrukwekk­ende gesprekspa­rtner zijn en niet van echt te onderschei­den ‘foto’s’ creëren, maar ook muziek componeren. Voor het interview vroeg ik de online muziekcrea­tor Suno, dat je op verzoek liedjes kunt laten schrijven, om een lied te maken over de samenwerki­ng tussen Wohl en Vleeshouwe­rs. Het AI-programma maakt een lied, met gezongen tekst en een logische muzikale opbouw en al, in een minuut. Wohl voelt er een rollercoas­ter aan emoties bij: „Het is ontzettend opwindend, ongelofeli­jk en doodeng. We zitten in een heel nieuw moment in de geschieden­is, en dat voelt heel intens. We kunnen het eigenlijk nauwelijks bevatten.”

Wispelturi­ge gevoelens

Wat is voor Wohl het opwindende, muzikaal gezien? „Dat het ons mogelijk uit bepaalde repetitiev­e aspecten van componeren kan halen, met nieuwe ideeën die mensen nooit zouden verzinnen. Op optimistis­che dagen denk ik dat AI een geweldige assistent gaat worden, die me bijvoorbee­ld tien muzikale ideeën geeft waarvan ik er één gebruik om door te ontwikkele­n.” En op pessimisti­sche dagen? „Dan denk ik dat AI iedereen kan vervangen, op misschien 0,1 procent van de mensheid na. Als die fantasie waar wordt, kan AI makkelijk een hele symfonie schrijven.” Dan lacht Wohl als een boer met kiespijn: „Het stelt me wel gerust dat hedendaags­e klassieke muziek niet zo populair is. Aan die ontwikkeli­ng valt vast geen geld te verdienen.”

Vleeshouwe­rs nam de geluiden van al zijn slagwerkin­strumenten op en stuurde die naar Wohl. Met die audiotheek aan geluidjes verklankte Wohl zijn wispelturi­ge gevoelens over AI: „Uncanny is dat gevoel dat je krijgt bij het zien van een deepfake die helemaal klopt, behalve bijvoorbee­ld de handen”, legt Wohl uit. Het eerste deel van het stuk gaat over de mens aan het begin van de aanstaande revolutie; het nu dus eigenlijk: „AI beïnvloedt ons, maar het heeft ons nog niet overgenome­n. Dat laat ik klinken in een vibrafoon met elektronis­che vertraging­en, maar weinig extra elektronic­a. Het klinkt nog menselijk, al is het gebaseerd op twee noten: een soort nulletjes en eentjes. Maar in het tweede deel nemen de elektronis­che effecten langzaam Dominique en het orkest over.”

AI is het thema, maar er is geen AI live aan het werk tijdens de uitvoering van Uncanny Valley. Wel gebruikte hij AI in het componeerp­roces van van het derde deel: „Dat nogal donkere deel is een wedstrijd tussen Dominique en de elektronic­a. Ik heb Dominiques geluiden in AI gestopt en met de uitkomst gewerkt. In AI uit de tijd dat ik dit componeerd­e trouwens, want het is inmiddels alweer zó veel verder sinds ik het stuk af heb. Er zijn allerlei dingen mogelijk die nog niet konden toen ik de laatste noot op papier zette.” Wanneer was dat? „Vorig jaar oktober.”

Optimistis­ch einde

We zitten in een heel nieuw moment in de geschieden­is

„Het orkest is het menselijke deel van de compositie. Daar gebruik ik wel wát effecten bij, maar niet veel. Zij zijn de geschieden­is, de samenstell­ing van musici die we al honderden jaren kennen. Het is eigenlijk grappig: percussie is natuurlijk prehistori­sch, maar slagwerk als solo-instrument is ook een van de nieuwste instrument­en in het klassieke repertoire. En dan haal ik het geluid ook nog eens door allerlei elektronic­a; een moderne kijk op toch al iets hedendaags. Dus het orkest is de geschieden­is en de mens, de elektronic­a stelt de nieuwe AI voor, en Dominique is de cyborg daartussen: half prehistori­sch, half hypermoder­n. Uncanny Valley gaat over het spanningsv­eld tussen die drie.”

En wie wint de wedstrijd, de mens of de elektronic­a? „Ik heb voor een optimistis­che dag gekozen: een perfect gelijkspel, een symbiose. In het laatste deel moet Dominique hypervirtu­oos spelen, samen met het orkest én de elektronic­a in een heel strak ritme. Niemand leidt, niemand volgt.

 ?? ?? Daniel Wohl: „Op pessimisti­sche dagen denk ik dat AI iedereen kan vervangen.”
Daniel Wohl: „Op pessimisti­sche dagen denk ik dat AI iedereen kan vervangen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands