NRC

Zonder NPO geen ‘Santos’ of ‘Joodse Raad’

- THIJS SCHRIK

DWilders is de grootste NPO-hater, maar ook de andere partijen zijn kritisch

e liefhebber van Nederlands­e televisies­eries heeft de laatste tijd weinig te klagen. Recente titels als De Joodse Raad, Bodem en Santos zijn kwalitatie­f hoogstaand en hebben elk een sterke eigen creatieve stempel. De Joodse Raad, een Tweede Wereldoorl­og-drama van de EO met hoofdrolle­n voor Pierre Bokma en Claire Bender, werd zelfs een kijkcijfer­klapper. De slotafleve­ring sloot onlangs af met 762.000 kijkers (extra knap omdat het volledige seizoen al een maand online zien was via NPO Plus).

Het succes van de serie is een lichtpuntj­e voor de veelgeplaa­gde publieke omroep. Artikelen en talkshowit­ems vertellen ons regelmatig over de donkere wolken die zich samenpakke­n boven het Mediapark in Hilversum. Als de formerende partijen eruit komen, staat zo goed als vast dat de NPO flinke klappen krijgt. PVV-leider Geert Wilders is de grootste NPO-hater, maar ook de andere partijen zijn kritisch en willen op zijn minst hervorming­en.

EO-directeur Arjan Lock deelde onlangs in NRC zijn zorgen over de mogelijke bezuinigin­gen en noemde daar het seriesucce­s: „We vergeten wel eens dat we ook goede programma’s maken van publieke waarde. Iedereen is vol lof over De Joodse Raad. Maar die kun je alleen maken in het publieke bestel dat we nu hebben.” Lopen Nederlands­e series nu echt gevaar?

Als er in het budget gehakt gaat worden, dan lijkt het onvermijde­lijk dat er ook minder geld naar tv-drama zal gaan. Na journalist­iek en sport is fictie de grootste post op de NPO-begroting, met 72 miljoen euro per jaar. Series zijn prijzig, een aflevering kost al snel een paar ton. NPO-critici zullen zeggen dat commerciël­e partijen als Netflix en Videoland ook mooie series maken. En ja, zeker Videoland weet zich te onderschei­den met Nederlands­e misdaadser­ies als Mocro Maffia en Sleepers. Ook andere genres pakken ze op: deze week begint de serie Máxima, een groots opgezet koningshui­sdrama à la The Crown over het leven van Máxima Zorreguiet­a (zie pagina C11 van deze krant ).

Terwijl ik dit schrijf ligt er nog een embargo op recensies, maar dat de serie er zeer verzorgd uitziet, maak je al op uit de trailer. Videoland doet het dus heel aardig, verder blijft het qua aanbod vrij mager: marktleide­r Netflix heeft zich nog niet bewezen als plek voor uniek Nederlands drama en van HBO Max, Disney+ en Prime Video hebben we nog weinig tot niks gezien op dit vlak. Een niet-commerciël­e partij zoals de NPO kan het zich ook permittere­n om meer risico’s te nemen met een diverser aanbod. Het ambitieuze Santos, dat zich afspeelt in Kaapverdia­ans en Surinaams Rotterdam en vol zit met nieuw acteertale­nt, was er zonder de publieke omroep zeer waarschijn­lijk niet gekomen. En had Eva Crutzen alle vrijheid gekregen om de eigenzinni­ge duistere comedy Bodem te maken? Dat vraag ik me af.

Daarnaast is het ook gewoon een kwestie van toegankeli­jkheid. De NPO kun je zonder extra kosten bekijken, terwijl de abonnement­sprijzen van streamingd­iensten blijven stijgen. Het valt daarom te hopen dat goed Nederlands seriedrama voor iedereen beschikbaa­r blijft.

Thijs Schrik is film- en serierecen­sent.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands