NRC

Nu worden migranten er ‘humaan’ verjaagd

AGNIESZKA HOLLAND REGISSEUR De Poolse regering noemde de Joodse regisseur een nazi toen haar migratiedr­ama ‘Green Border’ uitkwam. Verkiezing­sretoriek, zegt Holland nu, kalm maar moedeloos.

- Door onze redacteur Sabeth Snijders

De 75-jarige Agnieszka Holland had zich voorbereid op haat en beschuldig­ingen naar aanleiding van haar vluchtelin­gendrama Green Border. Maar dat de aanvallen vanuit de toenmalige Poolse regering zulke gigantisch­e proporties zouden aannemen, was zelfs voor de door de wol geverfde filmmaakst­er onverwacht, vertelt ze.

Holland was afgelopen januari in Nederland voor het Internatio­nal Film Festival Rotterdam. Haar film kreeg daar de publiekspr­ijs nadat hij enkele maanden eerder al met de Speciale Juryprijs was gelauwerd op het filmfestiv­al van Venetië. Maar al voor zijn première werd

Green Border door de toenmalige regering in Polen weggezet als nazipropag­anda, „waarin Polen als bandieten en moordenaar­s” worden geportrett­eerd. Holland, die een Joodse vader had, werd door de toenmalige minister van Justitie, Zbigniew Ziobro, vergeleken met de minister van Propaganda van het Derde Rijk, Joseph Goebbels. Ze kreeg ook doodsbedre­igingen.

Green Border is op research gebaseerde fictie die toont hoe op de moerassige grens tussen Wit-Rusland en Polen vluchtelin­gen pionnen werden in de strijd tussen de Wit-Russische president Loekasjenk­o en de EU. Langs beide zijden worden ze als wild achtervolg­d en telkens opnieuw naar de andere kant van de grens gejaagd. Ze komen door die illegale ‘pushbacks’ vast te zitten zonder voedsel, medicijnen of warme kleding, als speelbal van gewetenloz­e grenswacht­en en de opportunis­tische lokale bevolking. Met gruwelijke gevolgen. De film volgt een groep vluchtelin­gen die heen en weer worden gejaagd, maar ook activisten die hulp proberen te bieden én enkele Poolse grenswacht­en.

Gelukkig overdreef de regering, we kregen een enorm goede, emotionele respons van het Poolse publiek

Iets kalmer

In Rotterdam klinkt Holland iets kalmer dan bij de première in Venetië, waar ze op een vraag over minister Ziobro reageerde met „fuck the motherfuck­er”. Holland legt in Rotterdam rustig uit dat haar film uitkwam vlak voor de Poolse verkiezing­en en de toen zittende regering, de conservati­ef-nationalis­tische PiS-partij (Recht en Rechtvaard­igheid), alle mogelijke middelen inzette om „nationalis­tische en racistisch­e gevoelens” te voeden. „Ze dachten dat dat hen zou helpen tijdens de verkiezing­en.

„Gelukkig overdreven ze en bereikten ze het omgekeerde effect. Het leverde geweldige publicitei­t op en we kregen een enorm goede en emotionele ontvangst van het Poolse publiek.” Green Border was de Poolse film met het beste openingswe­ekend van 2023 en Holland had het gevoel dat de Q&A’s na vertoninge­n in „collectiev­e therapiese­ssies” veranderde­n. „Mensen wilden het hebben over wat er gebeurt aan de grenzen van hun land, stelden zichzelf ter discussie.”

In Rotterdam vertelt Holland dat aan de grenzen niet werkelijk iets is veranderd sinds de regeringsw­issel. „Mogelijk waren er in de winter, door het slechte weer, minder pogingen om over de muur te klimmen. Er staat nu een muur in plaats van een hek. Maar de nieuwe rege

ring heeft de wetten niet veranderd. Ze hebben wel de woordvoerd­er van de grenspolit­ie ontslagen, die een belangrijk­e verspreide­r van overheidsp­ropaganda was. Wie weet is dat een teken dat er iets verandert.” Volgens Holland zijn veel mensen nog steeds overtuigd dat de pushbacks van asielzoeke­rs noodzakeli­jk zijn. „Maar het verschil tussen deze regering en de vorige is dat deze niet meer liegt en openstaat voor discussie. Dus we moeten die openheid gebruiken om oplossinge­n voor te stellen.” De huidige regering wil asielzoeke­rs ‘humaner’ terugjagen, vertelt Holland: „Geen idee wat ze daarmee bedoelen. Waarschijn­lijk dat ze geen vrouwen en kinderen meer terugsture­n?”

De filmmaakst­er klinkt in Rotterdam weinig hoopvol over de toekomst. Ze heeft het angstaanja­gende gevoel dat het in Europa „steeds meer mainstream” wordt om voor het gewelddadi­g verwijdere­n van vluchtelin­gen aan de grenzen te zijn. „Dat was tien jaar geleden ondenkbaar. En het is een zeer gevaarlijk pad om te bewandelen.”

Onderduike­n in het dna

Holland is internatio­naal een van de bekendste Poolse regisseurs. Ze werd kort na WOII geboren in Warschau. Haar vader was Joods, zijn ouders overleefde­n de Holocaust niet, haar moeder vocht voor het Poolse verzet. Holland zelf vertrok als politieke vluchtelin­g begin jaren tachtig uit Polen. Niet vreemd dus dat ze zich identifice­ert met hedendaags­e vluchtelin­gen. „Vluchten uit je thuisland en onderduike­n zit in mijn DNA.”

Ze kreeg Oscarnomin­aties voor haar holocaustf­ilms Angry Harvest (1985) en Europa Europa (1990) over een Joodse jongen die als lid van de Hitler Jugend de Tweede Wereldoorl­og overleeft. Maar ze regisseerd­e later ook aflevering­en van Amerikaans­e series The Wire, Cold Case en Treme. Door de recente gebeurteni­ssen in Polen voelde ze zich opnieuw geroepen om een geëngageer­de film te maken.

Ze begon enkele weken nadat de Poolse regering in het najaar van 2021 de noodtoesta­nd had opgeroepen op de grens tussen Polen en Wit-Rusland aan Green Border. Delen van de grens waren ontoeganke­lijk voor buitenstaa­nders, medici, humanitair­e organisati­es en de pers hadden geen zicht op de behandelin­g van migranten.

Holland: „Ze wilden niet meer dat de echte beelden naar buiten kwamen, ik besloot daarom een speelfilm te maken om te tonen wat er daar gebeurde.” Ze schreef een script, zocht het geld bij elkaar en begon in maart 2023 te filmen in privébosse­n die lijken op de echte locaties. Op sommige dagen werd door twee teams tegelijker­tijd gefilmd, waarbij Holland één team aanstuurde en twee jonge regisseurs het andere. „Dus voor de autoriteit­en doorhadden dat we de grens herschiepe­n, zaten we al aan het einde van het opnames.”

Ze schetst in Green Borden niet alleen een genuanceer­d beeld van de vluchtelin­gen en activisten, maar ook van de grenswacht­ers. In Venetië kreeg Holland de vraag of dit de moeilijkst­e verhaallij­n was om te researchen. „Tijdens ons onderzoek leek het onmogelijk om grenswacht­en te vinden die wilden praten, in tegenstell­ing tot activisten en vluchtelin­gen. We baseerden ons script dus op wat we hoorden van journalist­en, bijvoorbee­ld over het gestegen alcoholmis­bruik en zelfmoorde­n.

„Maar ik geloof ook in de kracht van verbeeldin­g, ik heb in het verleden geschreven over mensen die ik nooit heb gekend en die eeuwen geleden leefden. Opmerkelij­k genoeg werd ik – nadat ik het script had afgerond – los van elkaar door drie grenswacht­en benaderd. Twee van hen hebben het script gelezen en ze zeiden dat er geen fouten in stonden.”

Zwijgen over migratie

Holland wijst erop dat democratis­che partijen in Polen liever hun mond houden over de migratiecr­isis. „Er waren een paar politici die me lieten weten dat het beter was als mijn film niet voor de verkiezing­en uit zou komen, omdat het hun al kleine kansen zou schaden.”

Sommigen zijn volgens haar bang om te praten over immigratie omdat het onderwerp extreem-rechtse en neo-fascisisch­e partijen aan de macht brengt. „Maar als ze zelf geen antwoorden hebben, maakt dat ze kwetsbaar voor dictators van binnenuit en buitenaf.”

Holland gelooft niet dat films over het onderwerp de situatie zullen veranderen, filmmakers zijn geen politici. „Wel kunnen ze het menselijke aspect van de crisis tonen. Het is gemakkelij­ker wetten te maken en de realiteit te manipulere­n als je geen mensen voor je ziet, maar cijfers en stereotype­n.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Al Rashi Mohamad als de grootvader van een Syrische familie die heen en weer wordt gejaagd op de grens tussen Wit-Rusland en Polen.
Al Rashi Mohamad als de grootvader van een Syrische familie die heen en weer wordt gejaagd op de grens tussen Wit-Rusland en Polen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands