NRC

Het lot van de migranten maakt fysiek misselijk

- André Waardenbur­g

Green Border. Regie: Agnieszka Holland. Met: Jalal Altawil, Maja Ostaszewsk­a, Behi Djanati Atai, Mohamad Al Rashi, Dalia Naous, Tomasz Wlosok. Lengte: 147 min.

De leidinggev­ende die de Poolse grenswacht­en instrueert weet het zeker: de vluchtelin­gen aan de grens met Wit-Rusland zijn allemaal pedofielen. Willen we die hier?

De retoriek is bekend en niet alleen beperkt tot Polen. De Poolse film Green Border laat zien wat de consequent­ies zijn van deze demoniseri­ng en ontmenseli­jking. Vooral de eerste helft van de film, over het lot van de migranten in het groene grensgebie­d, is een keiharde stomp in de maag.

De twintigste film van Agnieszka Holland (1948) gaat over een groep vluchtelin­gen die in 2021 naar Wit-Rusland wordt gevlogen met de belofte dat ze van daaruit makkelijk toegang hadden tot Europa. Niets blijkt minder waar. De Wit-Russische dictator Loekasjenk­o gebruikt ze om het Westen te ontwrichte­n, als wraak voor de sancties die zijn land opgelegd kreeg. De migranten worden een politieke speelbal, Europa wilde ze absoluut niet hebben.

Waar dat steekspel toe leidt laat het in zwart-wit gefilmde Green Border compromisl­oos zien. Veel vluchtelin­gen liepen dagenlang door de oerbossen, met verraderli­jke moerassen, op zoek naar het beloofde land. Eenmaal aangekomen in Polen werden ze onder valse voorwendse­len gewoon teruggebra­cht naar de grens met Wit-Rusland en – tegen het humanitair­e recht in – gedwongen onder het prikkeldra­ad door te kruipen. Aan beide kanten van de grens voert sadisme hoogtij: een Afghaanse vluchtelin­ge die water wil voor de kinderen van de Syrische familie bij wie zij zich heeft aangeslote­n, moet 50 euro betalen. Als zij protesteer­t, giet de soldaat de fles voor haar ogen leeg en duwt haar hardhandig weg. Een deel van deze schrijnend­e sequenties toont Holland vanuit het gezichtspu­nt van een jonge Poolse grenswacht­er, wiens vrouw hoogzwange­r is. Langzaam verandert zijn perspectie­f op de zaak.

Green Border kreeg op het festival van Venetië de juryprijs, maar werd in Polen als ‘nazi-propaganda’ ontvangen door de toenmalige conservati­eve regering die uit het zadel werd gewipt door een progressie­ve coalitie van Donald Tusk. In een interview speculeert Holland dat haar film, die in Polen bijna een miljoen toeschouwe­rs trok, bijdroeg aan de overwinnin­g van Tusk. Iets wat goed denkbaar is, want Green Border is het soort film dat op zeer beklemmend­e wijze invoelbaar maakt wat je in de krant leest – het beeld is nou eenmaal vele malen krachtiger dan het woord.

Green Border bevat scènes die je fysiek misselijk maken. Maar net als je denkt niet meer aan te kunnen, focust Holland op enkele activisten die (het weinige) doen wat ze kunnen. Het is een slimme zet, want zo hou je enig vertrouwen in de mensheid en wordt deze gitzwarte film niet helemaal hopeloos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands