NRC

Magisch-realistisc­he trip door Congo

- Sabeth Snijders

Augure. Regie: Baloji. Met: Lucie Debay, Marc Zinga, Yves-Marina Gnahoua, Eliane Umuhire. Lengte: 90 min

Geregeld krijg je bij Augure het gevoel dat je op reis in Congo malariamed­icatie hebt genomen waardoor je begint te halluciner­en. Realistisc­h aandoende momenten en verhaallij­nen wisselen af met sprookjesa­chtige taferelen – Hans en Grietje in de Congolees oerwoud – of scènes die tegen horror aanschurke­n – een hoofdperso­on die gevangen zit in een religieus masker waar spijker in worden geslagen.

Het debuut van de succesvoll­e muzikant en multidisci­plinaire kunstenaar Baloji is een magisch-realistisc­he trip. De film bevat vier lijnen rond personages die in de gemeenscha­p waarin ze zijn geboren worden gezien als ‘duivels’ of anderszins ‘verkeerd’. De eerste gaat over de geëmigreer­de Koffi (Marc Zinga), die na achttien jaar terugkeert naar zijn geboortela­nd Congo om zijn witte vrouw voor te stellen en de bruidsscha­t te betalen. Hoewel hij er alles aan doet om te voldoen aan de eisen van zijn afstandeli­jke familie, blijven zij hem hardnekkig als bezeten beschouwen. De film volgt daarnaast de jonge Paco (Marcel Otete Kabeya), die een stedelijke bende leidt in vuile roze tutu’s, en de tragische voorgeschi­edenis van Koffi’s koude moeder Mujila komt eveneens aan bod. Allemaal worstelen ze met het bijgeloof en conservati­sme en zoeken op hun eigen manier een uitweg.

Je begrijpt meteen waarom dit debuut werd geselectee­rd voor Cannes. Niet alleen waagt Baloji zich aan actuele en schurende onderwerpe­n: de gespleten identiteit van de Afrikaanse diaspora, de invloed van tradities én van kolonisati­e in een film die geen eenduidige inzichten geeft, maar voelt als een meeslepend en fascineren­d experiment waarvan de vaak prachtige beelden en vragen later soms in je hoofd opduiken. Net zoals de oorwormen die Baloji als muzikant soms weet te produceren; nummers als ‘l’Hiver Indien’, waarbij je haast automatisc­h begint te dansen en pas achteraf beseft dat de tekst gaat over de cultuursho­ck van Afrikanen die in Europa arriveren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands