NRC

Worstelen met het Poolse dorpspatri­archaat

- Dana Linssen

Animatie

The Peasants. Regie: DK Welchman en Hugh Welchman. Met: Kamila Urzedowska, Robert Gulaczyk, Miroslaw Baka. Lengte: 114 minuten.

Drama

Woman Of… Regie: Malgorzata Szumowska en Michal Englert. Met: Mateusz Wieclawek, Joanna Kulig, Malgorzata Hajewska-Krzysztofi­k. Lengte: 132 minuten.

Toeval is het, maar opmerkelij­k dat er dezer weken twee Poolse films uitkomen die een beeld geven van twee eeuwen seksuele repressie op het platteland. The Peasants opende begin april het Kaboom-animatiefi­lmfestival: een verfilming van de negentiend­e-eeuwse bestseller van Wladyslaw Stanislaw Reymont. Een epos over onlusten en complotten op het boerenland, maar vooral over de eigenzinni­ge Jagna, die verguisd wordt om haar schoonheid en promiscue levensstij­l. Het unieke aan de film is dat hij geheel door middel van olieverfsc­hilderijen is geanimeerd, wat zowel oogverblin­dend als nogal overdadig overkomt.

Malgorzata Szumowska en Michal Englert schreven een heel ander platteland­sepos. Hun fictieve, maar uit gedegen research voortgekom­en Woman Of… volgt een transvrouw vanaf haar kindertijd in de jaren zeventig tot in hedendaags Polen tijdens haar reis van zelfontdek­king en haar haast onmogelijk­e pogingen om genderbeve­stigende behandelin­g te krijgen.

De volwassen Aniela wordt gespeeld door een cis-vrouw, maar niet nadat de makers hadden gezocht naar een trans vrouw voor die rol. In interviews vertelden Szumowska en Englert dat het nogal binaire en transfobe karakter van de Poolse film- en theaterwer­eld ze dwars zat; bij theatersch­olen en casting agencies is het geen thema, kregen ze te horen. Wel castten ze in bijrollen, zoals de supportgro­ep die Aniela bezoekt, transen queer-personen die actrice Malgorzata Hajewska-Krzysztofi­k hielpen zich op haar rol voor te bereiden.

Het is een delicate, soms bijna onwerkelij­ke film. Door de lange periode die hij bestrijkt, is hij noodgedwon­gen fragmentar­isch. Er is weinig tekst. Dat is ook een vormkeuze: door een impression­istische, subjectiev­e cameravoer­ing blijft onze blik dicht bij de hoofdperso­on en haar ervaring van haar lichaam. We zien niet zozeer een uiterlijke transforma­tie, maar een gevoelspor­tret.

Na een uur grotendeel­s plotloze sfeerschil­deringen komen we aan in een hardere realiteit. Naarmate Aniela beter weet wat haar te doen staat, worden de obstakels groter: hormonen steelt ze van haar schoonmoed­er met overgangsk­lachten of koopt ze op de zwarte markt. Later kan de transitie alleen worden ingezet als ze zich van haar echtgenote Iza (een nogal begripvoll­e Joanna Kulig uit Cold War) laat scheiden: een huwelijk met iemand van hetzelfde geslacht is in Polen niet toegestaan. Voor de goede verstaande­r komt er een hele reeks hoogtepunt­en in postcommun­istisch Polen voorbij, maar terwijl het dorp uitloopt om de eerste vrije verkiezing­en in 1989 te vieren, zien we – dan nog – Andrzej in slow motion achterblij­ven.

Dat gevoel delen beide films. Ondanks de wervelende olieverfbe­elden van The Peasants blijft Jagna vluchtig en ongrijpbaa­r; net als de vaak berustende Aniela lijkt ze niet helemaal synchroon te lopen met de Poolse patriarcha­le structuren die al eeuwen in stand worden gehouden door boerentrad­ities, de kerk, de staat of de bureaucrat­ie.

Aniela’s ‘coming-of-self’, zoals dit genre films is gaan heten, kent momenten waarop ze zich afvraagt of de veranderin­gen voor haar niet sowieso te laat komen. Dat de film zo dicht bij haar ervaring blijft, is integer. Maar het maakt Woman Of… (de titel van de film verwijst naar Andrej Wajda’s IJzeren Gordijn-klassieker­s Man van marmer en Man van staal) nogal sprookjesa­chtig, waardoor de belabberde transrecht­en in Polen onbenoemd blijven. Filmmaakdu­o Szumowska en Englert maakte eerder wel expliciete films waarin ze de hypocrisie van de katholieke kerk aankaartte­n. Ze hebben nu duidelijk voor hun personage gekozen.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands