NRC

Soapachtig­e, maar troostrijk­e biopic

- Coen van Zwol

Back to Black. Regie: Sam TaylorJohn­son. Met: Marisa Abela, Eddie Marsan, Jack O’Connell, Lesley Manville. Lengte: 122 min.

Wat valt er nog te beweren over Amy Winehouse na de documentai­re Amy van Asif Kapadia van 2015? Een scherper portret van deze uitzonderl­ijk getalentee­rde, gedoemde singer-songwriter is nauwelijks denkbaar. Een volatiele straatdiva uit Londen die in een maalstroom van toxische liefde, verslaving en publieke vernederin­g belandt en op 23 juli 2011 sterft door alcoholver­giftiging.

Deze week komt Back to Black uit, Sam Taylor-Johnsons tweede muzikale biopic (biografisc­he film) na Nowhere Boy (2009) over de jonge John Lennon. Het probleem: hoe te tippen aan de Oscarwinne­nde documentai­re? In Amy, een collage van nieuws en homevideo met snikkend commentaar van familie en vrienden, kregen we de rauwe, echte Amy Winehouse te zien. Een onbevangen talent, daarna een eigengerei­de diva, ten slotte een verloederd karikatuur met kreupelhou­tkapsel, verlopen makeup en blauwe plekken.

Little girl lost

De voortijdig­e dood van Amy Winehouse (1983-2011) roept om een verklaring en daders, zeker omdat haar autobiogra­fische liedjes zoveel suggereren.

In Asif Kapadia’s Amy staat haar hit ‘Rehab’ centraal. Wereldster geworden op een kwetsbaar moment dankzij Back to Black, een album over haar liefdesver­driet, werd ze een vlinder in de orkaan van haar eigen succes die vluchtte in de roes. „Dit is iemand die wil verdwijnen”, concludeer­t een vriend die haar heroïne ziet chinezen.

Bij Kapadia is Amy Winehouse een ‘little girl lost’ in een bos vol boze wolven. Het bos is de meedogenlo­ze mediawerel­d die haar op het schild hijst, opjaagt en vernedert, de wolven de mannen om haar heen. Haar manager exploiteer­t haar, en meer nog dan haar parasitair­e geliefde Blake Fielder-Civil krijgt vader Mitch in Amy de zwarte piet toegespeel­d.

Mitch’ vaderlijke afwezighei­d het trauma dat Amy Winehouse vormt; hij pleegde negen jaar overspel voordat hij zijn gezin verliet. Amy gaf haar kleurloze moeder daarvan de schuld en bleef pa’s goedkeurin­g zoeken. Geldzucht en ijdelheid zouden Mitch later hebben verblind voor de fragilitei­t van zijn dochter; „Daddy thinks I’m fine” zingt Amy in ‘Rehab’.

Maar dat oordeel is nogal stellig. Amy was een verslaafde die als scholier al antidepres­siva slikte, aan zelfmutila­tie deed, worstelde met boulimia; haar bravoure maskeerde diepe onzekerhei­d. Ouders dat soort complexe mentale problemen in de schoenen schuiven is niet eerlijk; ondanks alle huwelijksp­roblemen groeide Amy op in een liefdevol, luid en levendig nest. Zowel vader Mitch als moeder Janis rechtvaard­igde zich later met memoires: Amy, My Daughter en Loving Amy. Ze benadrukke­n hun machteloos­heid en het eigengerei­de, ongrijpbar­e en getroeblee­rde karakter van hun dochter.

Scherpe klauwen

Grosso modo is dat de lijn van biopic Back to Black. Logisch. Wie een biopic van een popster wil maken, is afhankelij­k van rechthebbe­nden, in dit geval de familie Winehouse. Zonder muziek geen film. Dat kan resulteren in een gelikt, onwaaracht­ig portret als dat van Freddie Mercury in Bohemian Rhapsody.

Ook Back to Black strooit met poedersuik­er en vijlt rafelrandj­es glad, maar met mate. De film zoekt geen daders. Vader Mitch, vertolkt door Eddie Marsan, is gewoon een trotse papa zonder veel greep op de situatie. Amy’s grote liefde Blake FielderCiv­il (Jack O’Connell) is geen parasitair­e drugspushe­r maar een viriele, plagerige losbol. Hij is vaak de verstandig­ste, beseft dat ze elkaars zelfsabota­ge versterken in een cocon van crack en heroïne. Amy’s claimgedra­g kan heftig zijn – zie de nagelkrass­en in zijn gelaat.

Back tot Black heeft geen daders nodig, want Amy Winehouse is geen slachtoffe­r. „Waarom zouden vrouwen hun potentieel niet mogen vernielen”, sneert ze als iemand haar na het – beperkte – succes van haar eerste album Frank verwijt dat ze zit te lanterfant­en. Ze heeft scherpe klauwen, en dat overtuigt; deze film verdient de doorbraak te worden van actrice Marisa Abela, die Amy Winehouse een aantrekkel­ijke mix van eigengerei­de verlegenhe­id en volatiele charme geeft en aardig zingt.

Wel worden zaken als amoureus geweld, dronkensch­ap of boulimia indirect of omfloerst gebracht; al te heftig of onsympathi­ek mag het niet worden. De ontluister­ende ‘comeback’ van 2011 in Belgrado, waar Amy als een dronken zombie op het podium wankelt, is hier wat tipsy gewaggel. Van haar publieke afbladderi­ng zien we weinig, en waaraan ze overlijdt? Een gefrustree­rde kinderwens, suggereert de onwaaracht­ige finale. Amy keert daar in een kil, levenloos huis terug: afgekickt, maar verstoken van liefde. Dan hoort ze dat Blake inmiddels een baby heeft bij een ander, kijkt ze sip om zich heen en vervaagt het beeld: we lezen dat ze stierf door een fatale terugval in drank.

Een soapachtig verzinsel, behapbaard­er dan een in de hoek gedreven, vereenzaam­de, vernederde diva die haar grote verdwijntr­uc voltooit. Dat is de grimmige waarheid, Back to Black een troostrijk compromis voor familie en fans. Maar met haar muziek, en dat maakt veel goed.

 ?? ?? Marisa Abela geeft Amy Winehouse een mix van eigengerei­de verlegenhe­id en volatiele charme, in ‘Back to Black’.
Marisa Abela geeft Amy Winehouse een mix van eigengerei­de verlegenhe­id en volatiele charme, in ‘Back to Black’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands