NRC

Ode aan verdwenen pianist is op zijn best als het over de muziek gaat

- ••• Dana Linssen

They Shot the Piano Player. Regie: Fernando Trueba, Javier Mariscal. Lengte 104 min.

Hij was snel een toonaangev­ende Braziliaan­se bossanovap­ianist geworden toen hij op zijn 25ste op tournee in Argentinië verdween en weer even snel vergeten was. Wie was Francisco Tenório Júnior? Het is een vraag die de Spaanse journalist en filmmaker Fernando Trueba minstens twintig jaar bezighield voordat hij uiteindeli­jk besloot een documentai­re over het leven van deze Tenório Júnior te maken.

In de tussentijd regisseerd­e hij met tekenaar Javier Mariscal animatiefi­lm Chico and Rita (2010), een romantisch­e bolero-odyssee die de hoofdperso­nen van het Havana van de jaren veertig naar Parijs en New York voert. Dus lag het voor de hand wederom de krachten te bundelen en nog een muzikale tekenfilm te maken.

Het leven van Tenório Júnior (1941-1976) is fascineren­d. Hoewel hij maar één soloalbum opnam, was hij in de jaren zeventig een van de belangrijk­ste muzikanten van de tweede generatie bossanova-artiesten, het populaire Braziliaan­se genre dat zanger-gitarist João Gilberto ontwikkeld­e. Trueba sprak voor They Shot the Piano Player met zo’n beetje alle overlevend­e getuigen van die periode, legendes als João Gilberto en Milton Nascimento, die via rotoscope-technieken (het ‘overtrekke­n’ van live-actionbeel­den) een geanimeerd alter ego kregen. Zijn doel: zowel een muzikale geschieden­is schrijven als een antwoord vinden op die ene prangende vraag: hoe kon Tenório tijdens een tournee door Argentinië zomaar verdwijnen? Alle scenario’s komen voorbij, van een romantisch dubbelleve­n tot politieke complotten. De link tussen muziek en politiek in de dictatuurj­aren in Brazilië, Chili en Argentinië wordt door de film wel aangestipt, maar blijft onderbelic­ht.

Om zijn zoektocht vorm te geven verzon Trueba de fictieve Amerikaans­e journalist Jeff Harris. Hij neemt de rol van enthousias­te fan en privé-detective op zich. Slim, want dan is het niet meer raar dat de film grotendeel­s Engelstali­g is, bovendien past het goed bij de paranoia van die tijd. Maar hoe lekker lijzig acteur Jeff Goldblum hem ook insprak, hij is als personage zelf niet interessan­t genoeg om het verhaal te dragen. Misschien heeft Trueba simpelweg te veel ambitie: hij wil ook nog een link leggen tussen de grote culturele veranderin­gen van de jaren 50 in Latijns-Amerika en Europa.

Toch zijn de geanimeerd­e talking heads die simpelweg in een flashback mogen verdwalen en waar de muziek de hoofdrol krijgt het sterkste deel van de film.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands