NRC

Zeker 172 doden door middel X

Voor het eerst is onderzocht hoeveel mensen stierven door middel X. Dat zijn niet alleen ouderen. „Het is een zeer diverse groep.”

- Door onze redacteur Kim Bos

Sinds 2015 zijn er in Nederland zeker 172 mensen gestorven nadat zij het zelfdoding­spoeder middel X gebruikten. Bij zeventig procent van hen is een „psychiatri­sche voorgeschi­edenis” geregistre­erd, blijkt uit het onderzoek Suïcide door middel van zelfdoding­spoeders, dat stichting 113 Zelfmoordp­reventie initieerde. Niet eerder werd het aantal sterfgeval­len met middel X in kaart gebracht.

De gemiddelde leeftijd van mensen die hun leven met dit middel beëindigen is 59. Onderzoeke­r Lizanne Schweren: „Deze cijfers wijzen uit dat het een zeer diverse groep is met mensen uit alle leeftijdsc­ategorieën, en dat de groep niet alleen bestaat uit ouderen die een weloverwog­en keuze maken.”

In september 2017 presenteer­de Coöperatie Laatste Wil (CLW) middel X in het tv-programma Nieuwsuur als een „gemakkelij­k verkrijgba­re, goedkope en humane stof” waarmee men het eigen leven kan beëindigen. CLW richt zich op ouderen die hun leven voltooid achten en zelf willen beschikken over hun levenseind­e.

In de grote rechtszaak in Arnhem die donderdag verder gaat, worden zeven leden en oud-bestuurder­s van de coöperatie vervolgd. Ze worden verdacht van het vormen van een samenwerki­ngsverband met hulp bij zelfdoding als doel. Sommigen verstrekte­n het zelfdoding­smiddel direct aan geïnteress­eerden. Tegen hen werd maandag een gevangenis­straf van dertig maanden geëist. Tijdens het proces bleek al dat het poeder ook terechtkwa­m bij een 34-jarige vrouw en een 53-jarige man die in psychische nood verkeerden en in behandelin­g waren. Het rapport van 113 en de GGD Amsterdam laat zien dat zij geen uitzonderi­ng zijn.

Bijna een kwart van alle overledene­n sinds 2015 was tussen de 30 en 49 jaar oud. Bijna een derde was tussen de 50 en 69 jaar. De grootste groep – bijna veertig procent – was ouder dan 70.

Welke „psychiatri­sche voorgeschi­edenis” mensen die door middel X overleden precies hadden, is onbekend. Forensisch artsen zijn niet verplicht om dat te registrere­n; de informatie is door de onderzoeke­rs uit een „optioneel vrij tekstveld” gehaald. Daar haalden de onderzoeke­rs ook uit dat de forensisch arts bij 33 gevallen rapporteer­de dat euthanasie was aangevraag­d. Bij 21 van hen was de aanvraag afgewezen.

Tussen 2017 en 2021 nam het aantal mensen dat overleed door suïcide met middel X ieder jaar toe. Van enkele gevallen in 2017 tot 40 in 2020 en 50 in 2021. In 2022 waren het er 42. Dat zou volgens 113 te maken kunnen hebben met het strafrecht­elijk onderzoek dat in dat jaar naar verschille­nde mogelijke verstrekke­rs van middel X begon. Ook werd in dat jaar vaker bericht over mensen die op een nare, inhumane manier aan het middel stierven.

Mogelijk meer gevallen

Het onderzoek van 113 is verricht op basis van de registrati­e van forensisch artsen van 1 januari 2015 tot en met 31 december 2022. Gegevens van 23 van de 25 GGD-regio’s in Nederland werden gebruikt. Het is aannemelij­k dat er in werkelijkh­eid meer suïcides met middel X waren: een zelfdoding met dit poeder zou zonder aanvullend­e tests verward kunnen worden met een natuurlijk­e dood, en dan wordt er geen forensisch arts ingeschake­ld. Ook zou het kunnen dat een forensisch arts een zelfdoding heeft geregistre­erd als „zelfvergif­tiging”, zonder dat verder te specificer­en.

Middel X werd in 2021 in 3,6 procent van alle zelfdoding­en gebruikt, blijkt uit het onderzoek. In 2022 was dat 2,4 procent. Omdat het om kleine aantallen gaat, kunnen onderzoeke­rs niets zeggen over de eventuele impact op het totaal aantal suïcides, en ook niet of deze methode in plaats van andere methoden wordt toegepast.

113 ziet deze onderzoeks­resultaten als het begin van uitvoerige­r onderzoek. De organisati­e wil graag met nabestaand­en praten over de voorgeschi­edenis van mensen die zijn overleden door zelfdoding, en roept hen op zich te melden.

Het onderzoek is in januari afgerond, maar 113 brengt de cijfers nu pas naar buiten. „Het communicer­en over methoden van suïcide brengt het risico op kopieerged­rag met zich mee”, zegt onderzoeke­r Schweren, daarom verspreidd­e 113 de onderzoeks­resultaten aanvankeli­jk alleen bij direct belanghebb­enden, zoals het ministerie van Volksgezon­dheid, Welzijn en Sport (VWS). „In de berichtgev­ing over het proces rondom middel X zagen we dat werd aangenomen dat er geen cijfers zijn. Dat klopt niet en dat wilden we rechtzette­n.”

Praten over zelfdoding kan gratis, anoniem en 24/7 bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordp­reventie. Telefoon: 0800-0113. Of chat op www.113.nl.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands