NRC

Wie het Goede wil doen, moet boksen

- Mark Lievisse Adriaanse Mark Lievisse Adriaanse (m.lievissead­riaanse@nrc.nl) vervangt deze week Sjoerd de Jong

ERechtvaar­digheid is geen inzicht dat ergens bovenop een berg ligt te wachten

rgens halverwege Morele Ambitie begon het me te dagen. Na het uitlezen van ‘de nieuwe Bregman’ wist ik het zeker. Zijn oproep aan idealisten miskent wat er nodig is echt iets te veranderen. Morele ambitie, schrijft Bregman, is als het beklimmen van een berg. Wie zijn zinloze baan heeft opgezegd en met al z’n talent in een rugzak eenmaal boven is, kan eindelijk het Goede gaan doen: klimaatver­andering aanpakken, ziektes bestrijden, een nucleaire winter voorkomen, monden voeden, AI beteugelen. Bregman verwart daarbij progressie­ve moraliteit met een morele consensus die er niet is en die er ook niet kan zijn.

Over het aanpakken van kinderster­fte en hongersnoo­d is er misschien nog wel wat eensgezind­heid. Het wordt al ingewikkel­der bij kernwapens. Laat staan bij pak ’m beet AI, armoede, vrede, vrouwenrec­hten en klimaatver­andering. Die uitdaginge­n gaan over het verdelen van macht. Dus wat daar het Goede is om te doen, draait om rechtvaard­igheid. Dat maakt het complexer dan een helder inzicht dat ergens bovenop een berg ligt te wachten tot een legertje moreel ambitieuze Zuidas-accountant­s het komt halen.

Hoe je die uitdaginge­n ziet, hangt af van het antwoord op een vraag die de afgelopen decennia amper nog gesteld wordt. Oók niet door Bregman. De vraag is al enkele duizenden jaren de basis van elke politiek: hoe ziet een Goede, vrije en rechtvaard­ige samenlevin­g er eigenlijk uit?

De vele antwoorden die daarop denkbaar zijn, vormen de essentie van een vrije, pluriforme samenlevin­g. Liberale illusies ten spijt is er niet één rationele consensus over wat een Goed leven en een Goede samenlevin­g is. Grof gezegd: ook Andrew Tate toont morele ambitie als hij zijn geloof in een reactionai­re maatschapp­elijke ordening omzet in een ‘cult’ (waar Bregman voor pleit) van goedgelovi­ge jonge mannen. Dat dit niet het Goede is waar Bregman en ik voor tekenen, is precies het punt.

De verzuiling en Koude Oorlog reguleerde­n en organiseer­den dit ethische en ideologisc­he conflict. Maar God, Marx en Carl Romme zijn dood, de politieke partijen leeggelope­n en de (neo)liberale dominantie zoog het conflict uit de politiek. Wat resteert zijn individuel­e wenken. Bregmans gedepoliti­seerde ethiek, die vooral het individu aanspoort iets goeds te doen, komt hieruit voort en het miskent het conflict dat idealisten moeten voeren: georganise­erd, en om de macht.

Want er is niet één optimale, objectief Goede oplossing voor AI of klimaatver­andering. Ook de efficiënts­te oplossing voor zoveel mogelijk mensen, een gedachte waarmee Bregman flirt, is dat niet. Efficiënti­e is niet per se rechtvaard­ig (en vice versa). Laat staan dat er consensus is over wát rechtvaard­ig is.

Idealisten hebben dan ook niet zoveel aan bergbeklim­men. Bregman kan beter een boksschool beginnen.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands